Van alle lijsten en lijstjes die elk jaar op het hongerige plebs worden losgelaten is die van Opinionated About Dining (kortweg OAD) wellicht de meest controversiële, en volgens sommigen ook de meest geloofwaardige. OAD is wars van sterren en punten, en zo kun je in hun overzicht van trendy restaurants ook exemplaren terugvinden die door de gevestigde gidsen niet bij de allerbeste worden gerekend. Beste voorbeeld is Souvenir in Gent, dat voor het derde jaar op rij fors naar de top doorstoot: van 148 in 2016 tot 95 in 2017 en 2018, en 64 dit jaar. Souvenir is niet het enige Gentse restaurant dat het goed doet. Het Chambre Séparée van Kobe Desramaults staat als hoogstgenoteerde Belgische restaurant op een 13eplaats.
Nog in de top-100: L’Air du Temps op 36 en The Jane op 80. La Paix staat op 132, ’t Zilte op 134, De Jonkman op 154, Pastorale op 172, Nuance op 186. Van het Hof van Cleve is in deze lijst geen sprake. Het driesterrenrestaurant van Peter Goossens wordt door OAD als een ‘klassiek’ restaurant aanzien en prijkt in een andere lijst van Classical Restaurants op plek 18. Bon-Bon is daar het enige andere Belgische restaurant in de top 100, op een 88e plaats.
Dit is de volledige top tien:
- Restaurant Frantzén, Stockholm, Zweden
- Andreas Caminada – Schloss Schauenstein, Fürstenau, Zwitserland
- Etxebarri, Axpe, Spanje
- Restaurant Quique Dacosta, Denia, Spanje
- Daniel Berlin, Skane Tranas, Zweden
- Le Calandre, Rubano, Italië
- L’Arpège, Parijs, Frankrijk
- La Marine, Noirmoutier, Frankrijk
- Noma 2.0, Kopenhagen, Denemarken
- Lido 84, Gardone Riviera, Italië