Ik liet me in een niet eens zo ver verleden vertellen dat de driehoek Strandlaan – Christiaenlaan – Koninklijke Baan in de volksmond de Golden Triangle wordt genoemd. Dat had echter minder te zien met lokale opiumteelt dan met een zekere culinaire weerstand. Onder invloed van ambachtelijke nieuwlichters als Hendrik Dierendonck en Angus Wittevrongel kreeg Sint-Idesbald een interessante reputatie, en laten we ook 8Chef niet vergeten, dat wat verder om de hoek ligt.
Al die zaken hebben elk op hun niveau ambacht met elkaar gemeen, en de knowhow om die ambacht op een eigentijdse en soms eigenzinnige manier op tafel te brengen. Julia Fish & Oysterbar sluit geen compromissen. Het zal vers zijn of het zal niet zijn. Bereidingen worden naturel op tafel gebracht of geharmonieerd met moderne condimenten als kimchi, gepekelde biet, sweet chili en spicy curry. Dat maakt van Julia een mondaine neobistro die net zo goed in Londen of Parijs zou kunnen thuishoren. Maar u weet hoe dat gaat: First we take Sint-Idesbald, then we take Berlin.
Een kommetje van de smeuïgste mousselinesaus ooit maakt dit feest volledig af
Uit de oesterkaart laten we ons een bord met twaalf zilte parels samenstellen, die we zachtjes genietend degusteren met een eerste slok Cloudy Bay, de archetypische sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. We vinden middelgrote Cuvée Prestiges op het bord, kleine, subtiele Tia Maraa en kloeke Imperatrice M3 uit Arcachon. Daarna volgt een bordje Noordzeekrab dat als ‘cut the crab’ op het menu prijkt. Dat is wat de keukenchefs letterlijk hebben gedaan: het zachte vruchtvlees uit de scharen gehaald en met een heerlijke emulsie met wat staafjes appel en ijsbergsla gemengd. De ultieme krabsalade wordt dan weer netjes in de schaal gelepeld en komt ‘on the rocks’ aan tafel met een degustatielepeltje kaviaar en wat geroosterd brood. Mijn god, wat is dit toch een bijzondere culinaire ervaring! Je hebt helemaal geen schuimpjes en gelletjes nodig om een festijn te creëren. Puur product en genieten.
En dan moet het beste nog komen. We doen ons met z’n drieën een zeebaars in zoutkorst, die eerst als vangverse vis aan tafel wordt getoond en na een uurtje ook in zijn jas van aangekorst zout. Het zout geeft smaak af aan de vis en houdt het visvlees ook sappig en onweerstaanbaar lekker. Nadat het dier in de keuken van graten en restzout is ontdaan, worden de filets in een diep bord gepresenteerd met fondant-aardappelen, en wortel, pastinaak en venkel uit de oven. Een kommetje van de smeuïgste mousselinesaus ooit maakt dit feest volledig af. En zelfs de sauvignon blanc biedt nog voldoende spanning om het vet en het likje citroen in de saus te counteren.
We begrijpen dat gastronomische restaurants gastronomische menu’s moeten serveren. Maar er zijn te weinig bistro’s waarvan eigenaar en/of chef precies weten waarmee ze bezig zijn. Julia Fish & Oysterbar is een uitzondering op de regel. Angus Wittevrongel ademt visserspassie. Hij wil vis weer sexy maken, en dat is niet alleen aan de t-shirts van de obers af te lezen (waarop ‘sexy fish’ staat). Nee, goedkoop is Julia niet. Reken op sharing dishes tussen 20 en 30 euro, en catch of the day hoofdgerechten rond de 40 euro per persoon. Maar nogmaals, het is maar aan restaurants als Julia dat we met plezier die centen betalen. Je krijgt er een ontegensprekelijk zinnelijke ervaring voor terug.
Julia Fish & Oysterbar
A. Vanhouttelaan 2
8670 Sint-Idesbald
058/62.66.65
julia-baaldje.be
Disclaimer: june. betaalt, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, alle maaltijden zelf