Gent
Ice ice baby! Tropische temperaturen vragen om de nodige verfrissing: een heerlijke ijscoupe is de oplossing. In Gent kan je daarvoor terecht bij Cremerie Gerard. Deze trendy ijsjesbar werkt voor hun gepasteuriseerde melk nauw samen met Cremerie François uit Sint-Niklaas. Met de vanillesmaak als basis, waarbij ze achteraf acht verschillende soorten toevoegen. Je betaalt er twee euro voor een bolletje ambachtelijk ijs. Bovendien hebben ze ook hun zelfsamengestelde coupes. Hun trademark is de esprit d’orange: pistache-ijs, gemarineerde aardbeien, munt en zwarte peper. Verrassend lekker! Voor de toerist die zijn weg niet vindt naar de Limburgstraat, opende er onlangs een tweede zaak vlakbij het Gravensteen.
Antwerpen
Op ’t Eilandje in Antwerpen vind je de hippe Cremerie Germaine. De ideale stop na een bezoekje aan het MAS. Je geniet er van huisgemaakte Italiaanse gelato. Eigenaar Jan Vandewiele volgde een cursus aan de Gelato University in Bologna voordat hij zijn eigen ijssalon startte. ‘De meeste mannen kopen in hun midlifecrisis een motor of een chique wagen. Ik niet… Ik opende mijn eigen ijssalon (lacht).’ Heel wat cremeries verpesten hun ijsjes door veel te veel siropen of poeders te gebruiken. Daar doet Cremerie Germaine niet aan mee. Je proeft er de liefde voor ambachtelijke gelato. Een pistache-ijsje smaakt nog naar échte pistachenootjes, die hij koopt bij een onafhankelijke Siciliaanse boer. Heel authentiek en puur van smaak!
Brussel
Gaga de glaces? Dan moet je bij Gaston zijn! Het ijssalon aan de Baksteenkaai in Brussel wordt opengehouden door Turan en zijn vrouw Lucy. Het koppel is ook eigenaar van het restaurant Gou in Woluwe, maar daar konden ze hun passie voor ijs niet volledig uitdrukken, dus besloten ze Gaston te openen. Het is een typisch Belgische naam, die verwijst naar de Bruxellitude: open, relaxed en multicultureel. Dat laatste trekken ze ook door in hun producten. Ze werken enkel met uitzonderlijke en authentieke ingrediënten. Zo komen de melk en de room van een boerderij in de Ardennen, de pistache uit Iran, de chocolade van Valrhona en de vanille uit Madagascar. Voor de inrichting deden ze een beroep op de binnenhuisarchitect Lionel Jadot. Dat maakt van Gaston een sympathieke, leuke plek waar je lekker kunt genieten.
Leuven
Architecten met een ijsjesbar? Deze combinatie vind je enkel bij Coupe Matadi in Leuven. Oprichtsters Nele De Jaeghere en An Peeters kochten een oud vrachtschip uit 1929 en maakten hun droom waar: Een ijsjesboot! Deze locatie geeft je een instant zomergevoel. En dat willen de dames ook zo uitstralen, een plek waar mensen kunnen dromen. Verwijzend naar de naam ‘Matadi’, een havenstad van Congo én mytische plaats waar ooit alle dromen begonnen bij aankomst in het beloofde land. Maar ook hun ijsjes zijn hemels. Volgens hun eigen recept maken ze ijs zonder chemische kleur- en smaakstoffen met zo weinig mogelijk suikers. Voor alle vrouwen op dieet, de ideale uitzondering op de regel!
Hasselt
Een kleurrijke toonbank vol verrassende smaken trekt in de Maastrichterstraat in Hasselt meteen je aandacht. Bij IJs van de smaak word je overweldigd door het uitgebreide smaakaanbod: Ferrero Rocher, Oreo, Paula de koe, cookies… Keuze uit 24 smaken, en 7 dagen op 7 geopend. Echte lekkerbekken vinden hun weg naar het salon van Frank Bijnens en zijn team. Opgelet: bij tropisch zonnig weer is het er wel rijtje schuiven!
Kortrijk
Het vintagelogo van Gelato Picolli zie je op de Grote Mark in Kortrijk van ver. Het ijssalon is het derde filiaal van eigenaar Graziano Piccoli. De andere twee zaken bevinden zich in Aalst. Graziano is al sinds jaren ‘70 in de ijsindustrie actief en richtte in de jaren ’90 zijn eigen ijsfabriek op in het Duitse Osnabrück. Door problemen met zijn gezondheid kan Graziano niet langer zelf het ijs scheppen. Het wordt gemaakt door zijn broer in Duitsland. Voor een ambachtelijk ijsje met Duitse roots ga je dus best langs bij Gelato Picolli. Smullen maar!