Flevoland ligt in het Noorden van Nederland, op 20 minuten rijden van Amsterdam, wat het de ideale bestemming maakt voor een weekendje weg. Wanneer je met de trein gaat, kun je onderweg al genieten van het natuurschoon dat de plek te bieden heeft. Je zoeft langs een landschap van groene vlaktes waar wilde paarden staan te grazen en hun dorst lessen in een van de waterplassen, beter bekend als de Oostvaardersplassen. Met zijn 5600 hectare is dit moerasgebied het grootste van heel Nederland, zelfs van heel Europa. Het gebied is gemaakt door de mens, maar ondertussen heeft de natuur de bovenhand genomen. Vogelspotters kunnen er onder meer de zeearend, de zilverreiger en de zwarte ooievaar terugvinden. Naargelang het gebied zich verder ontwikkelde, namen ook vossen, hazen, reeën en vleermuizen hun intrek in het natuurgebied. Tot slot zijn de Oostvaardersplassen de thuis van heckrunderen, konikpaarden en edelherten. De dieren zijn het hele jaar door te bewonderen, maar in het najaar krijg je net een beetje meer spektakel voorgeschoteld. De edelherten zitten dan in de bronstijd en gaan de strijd aan met elkaar om hun territorium te verdedigen. Dit fenomeen gaat gepaard met indrukwekkend gekletter van geweien die tegen elkaar botsen en geburl dat over de vlakten rolt.
De land art in Flevoland is uniek
De natuur in Flevoland wordt geaccentueerd door enkele bijzondere landschapskunstwerken. Op zeven verschillende plaatsen vind je installaties die elk een eigen verhaal vertellen. De werken zijn van de hand van beroemde kunstenaars als Robert Morris en Daniel Libeskind. Bezoekers kunnen onder meer het kunstwerk ‘Exposure’ bezichtigen: een metershoge mannelijke figuur die gebukt zit op de oever. De man is al van ver te zien en hoe dichter je komt, hoe abstracter het werk wordt. Een ander indrukwekkend werk is de zogenaamde ‘Groene Kathedraal’. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de kathedraal niet opgetrokken uit steen, wél uit bomen. De imposante Italiaanse populieren zijn zo geplant dat ze de vorm van een kathedraal uitbeelden en zijn een oase van rust voor al wie de plek bezoekt. De land art in Flevoland is uniek, nergens ter wereld kun je zeven landschapskunstwerken bezoeken in één dag.
Flevoland telt zes gemeenten, één daarvan is Almere. Om hier vanuit Lelystad – de hoofdstad van Flevoland – te geraken rijd je langs de Route Touristique. De weg klieft als een pijl door het landschap en biedt een prachtig zicht op de omgeving. Op bepaalde stukken wordt de weg volledig omringd door water en heb je ogen te kort om je te vergapen aan de indrukwekkende landschappen.
Niet enkel op de weg naar, ook in Almere zelf is heel wat te zien. De stad bulkt van de architecturale hoogstandjes. Er worden speciale wandelingen georganiseerd die alle bijzondere gebouwen in de verf zetten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de gemeente al verschillende prijzen in ontvangst mocht nemen voor de knappe staaltjes bouwwerk. Almere is een jonge stad en dat zie je. Niet enkel aan de moderne uitstraling, maar ook aan de manier waarop de stad is opgetrokken. Almere is vorig jaar verkozen tot beste binnenstad van Nederland en daar zit de manier waarop ze is opgebouwd zeker voor iets tussen. In het centrum vind je talloze winkels die zich uitstekend lenen voor een dagje shoppen. Uniek aan dit centrum is dat de huizen gebouwd zijn óp de daken van de winkels. Zo wordt er niet enkel plaats bespaard, de bewoners kunnen daardoor ook genieten van het uitzicht en de rust die er heerst. De binnenstad is dankzij de ondergrondse weg en parking autovrij waardoor het er aangenaam wandelen is. Ga zeker ook eens de bibliotheek binnen. Deze werd recent vernieuwd en mag zich terecht tot een van de mooiste gebouwen in Almere rekenen.
Huur zelf een boot of laat je meevoeren op de golven door een ervaren kapitein
Wie Flevoland zegt, zegt water. Kinderen leren hier van jongs af aan zeilen en bij goed weer zie je de talrijke zeilbootjes op het wateroppervlak dansen. Overal zijn inwoners en toeristen druk in de weer om hun boot, peddelbord of surfbord te bedwingen. Wie aandachtig is kan zelfs een parasailer in de lucht spotten. Aan de meren zijn strandjes en eilandjes verbonden, waar het heerlijk vertoeven is op een zomerse dag. Huur zelf een boot of laat je meevoeren op de golven door een ervaren kapitein.
4 tips om uit te proberen wanneer je in Flevoland bent
Tulpenroute
Vanaf half april tot en met begin mei vindt in de Noordoostpolder en Dronten ieder jaar het tulpenfestival plaats. De autotulpenroute is de langste aaneengesloten route ter wereld maar ook te voet, met de fiets en zelfs per vliegtuig kunnen bezoekers het kleurrijke spektakel bewonderen
Schokland
Schokland is uitgeroepen tot Werelderfgoed dankzij de unieke combinatie van historie en natuur die in de gemeente terug te vinden is. Ideaal voor een dagje wandel -of fietsplezier.
Rondvlucht/ontbijt
Bij Fruithal Smits kun je van april tot september terecht voor een heerlijk boerenontbijt op een idyllische locatie: in de boomgaard tussen de fruitbomen. Het bedrijf wordt gerund door de sympathieke Nicole Smits en haar ouders die je hartelijk zullen verwelkomen. Naast ontbijt wordt er ook lunch, picknick of high tea aangeboden.
Ginkiestocht op Urk
Urk is de kleinste gemeente in Flevoland en staat bekend om zijn kleine steegjes, ook wel Ginkies genoemd. Je wandelt tussen de huisjes terwijl een gids je leuke anekdotes vertelt over het voormalige eiland en zijn geschiedenis.
(Door Joni De Waele)