Ik word die eerste ochtend wakker in een droom. Als ik de gordijnen met een ruk open, heeft het zwart van de nacht plaatsgemaakt voor het hagelwit van de huizen en wel tien tinten blauw. Op sommige plekken kleurt de zee transparant groen, met een tint die naar Caraïbisch turkoois neigt. Dat is naar verluidt te danken aan de grootste Posidonia oceanica van de Middellandse Zee, een oerplant die het water zuivert en door de Unesco in 1999 tot werelderfgoed is uitgeroepen. De Posidonia zal als een rode draad terugkomen tijdens de vier dagen dat ik op Formentera ben. Ze wordt een onderdeel van de familie, een ingebeelde vriendin, waardoor ik ze al op dag twee Tante Posidonia ga noemen.

Wit linnen

Ik zie fietsen op de weg naar La Mola, al dan niet elektrisch, brommers en motorfietsen, en Mehari’s in Atacamageel en Montanagroen. De oude Citroëns zijn een statussymbool op Formentera, een auto waarbij witte linnen overhemden, een zonnebril en aftandse espadrilles horen. In La Mola woont ook nog een eerste generatiehippie, die vast geen Mehari nodig heeft. Aan het hek hangen oude foto’s en er zijn beeldjes in papier mâché in honderd verschillende kleuren. De Duitse hippie wil liever niet op de foto, zijn wonderjaren zijn aan de zoutbaard te merken al een tijdje voorbij.

Straalvliegtuig

Het oosten van het eiland is ruw en ruig, met een paar niet te onderschatten hoogtemeters waarvoor een elektrische fiets het aangewezen vervoersmiddel is. In de bossen bij Es Mirador hangt jeneverbes in de lucht, en andere mediterrane geurige planten. Aan de vuurtoren wandelen we door weiden met brem, heesters en door de wind verweerde bomen. De Middellandse Zee gooit zich beneden ons te pletter op okeren rotsen, en maakt daarbij het geluid van een opstijgend straalvliegtuig.
Het is wat Formentera Formentera maakt. Een unieke biotoop, vrijwel onbekend, een klein natuurparadijsje. Een eiland dat mondjesmaat toeristen toelaat. Meerwaardezoekers, die graag tafelen met de voeten in het zand. En dan ’s avonds met de Méhari naar de vakantiewoning of een van de schaarse hotels trekken. Het zijn vast tante Posidonia en haar knappe nichtje in linnen blouse, oversized zonnebril en espadrilles.

Naar Formentera

3 plekken om te shoppen

Enric Majoral. Prachtige betaalbare juwelen. Avinguda de La Mola 89.
www.majoral.com
Bodegas Terramoll. Voortreffelijke wijn voor de vakantiewoning of thuis. Carretera de La Mola km 15,2.
www.terramoll.es
Ishvara schoenen. Legendarische sandalen, o.a. populair geworden door Kate Moss. Av. Porto Saler 6, Sant Francesc Xavier.
www.formenteraishvara.com

3 plekken om te eten

Es Calò. Beste ensalada payesa en rundstartaar van het eiland. C. Vicari Joan Mari 14, Es Calò de Sant Agusti.
www.restauranteescalo.com
Tanga. Beste paëlla en arroz negro van het eiland. Playa de Llevant.
www.restaurantetanga.com
Can Dani. Ex-Michelinster, waarop men in Formentera maar wat trots is. Boeiende, soms ook tikje vermoeiende keuken. Wel exquise. Carretera de La Mola km 8,5.
www.candaniformentera.com

3 plekken om te logeren

Riu La Mola. Groot viersterrenhotel met alle diensten en services die je van Riu gewoon bent. Prima ligging aan de Playa Mitgorn.
www.riu.com
Cala Saona. Exclusief en kleinschalig designhotel in het westen van het eiland. Fantastisch uitzicht.
www.hotelcalasaona.com
Casbah. Knap hostel vol understated chic. Zeer nauw verbonden met de natuur. Persoonlijke topper. Dichtbij Playa Mitgorn.
www.hostalcasbah.com

Vervoer

Er gaan verschillende vluchten per week van Brussel en Charleroi naar Ibiza. Van daaruit neem je een taxi of boek je een transfer naar de haven van Ibiza, waar je een ferry of privé-transfer kunt nemen naar Formentera. In het kleine haventje van Formentera wordt vaak een transfer geregeld door je hotel of vakantieverblijf. Info: www.trasmapi.com

Praktisch

Algemene toeristische info:
www.formentera.es en www.spain.info.

Ontdek nog meer artikels over ...