Georgië
Nino Haratischwili, Het achtste leven (voor Brilka)
Familie-epos in Georgië. Zes generaties, de hele 20ste eeuw, Sovjet-Unie en onafhankelijkheid, met centraal wonderlijke chocolade die de loop van de geschiedenis mee bepaalt. 1280 pagina’s, maar echte pageturner.

Wereldreis
Boudewijn Büch, Rond de wereld in 160 eilanden
De klassieker. Onlangs opnieuw uitgegeven. Tv-figuur Büch was bezeten van eilanden maar reisde er zelden naartoe.

Italië (Napels)
Elena Ferrante, de Napolitaanse romans
Vier romans lang de bijzondere vriendschap tussen Elena en Lila, twee meisjes die opgroeien in een verarmde wijk in Napels. Deel 1, De geniale vriendin, leverde ook een prachtige tv-reeks op. Toeristen gaan de wijk in kwestie, Rione Luzzatti, tegenwoordig met bussen bezoeken.

Oekraïne
Jonathan Safran Foer, Alles is verlicht
Hilarische roman waarin de schrijver zelf op zoek gaat naar zijn Joodse roots in Oekraïne, meerbepaald naar de vrouw die zijn grootvader redde van de nazi’s. Hij schakelt een lokaal reisbureautje in. Ook verfilmd.

Japan
Haruki Murakami, After dark
Een nachtje Tokio in dubieus gezelschap, soms spookachtige taferelen. Plekken waar je als toerist dus zeker niet komt, op de noedelbar die 24/7 openblijft na. Alles wat Murakami razend populair maakt, maar dan in een compacte roman van dik 200 pagina’s.

Noorwegen
Tarjei Vesaas, De vogels
Verbitterde zus en fragiele werkonbekwame broer in een eenzaam hutje bij het meer. Zij vindt de liefde bij een houthakker, hij zoekt houvast bij de houtsnip die de hut geregeld bezoekt.

Franse Alpen
John Berger, Het varken Aarde en Ver weg in Europa
De Britse schrijver en tv-figuur John Berger bracht de laatste 30 jaar van zijn leven door in een Frans Alpendorp. Als schrijver was hij een buitenstaander tot de dorpelingen begrepen wat zijn rol in de gemeenschap zou zijn: hun verhalen sprokkelen en optekenen.

Duitsland
Juli Zeh, Ons soort mensen
Veel gelezen schrijfster bekend om haar scherpe pen. Haar dorp, ergens in Oost-Duitsland als ik het me juist herinner, is een wespennest van intriges. Niks idylle, niks hechte gemeenschap. De masker vallen af wanneer in de buurt van het dorp een windmolenpark wordt gepland. Ze woont ook echt op het Duitse platteland.

Venetië
Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa 
Over Venetië, massatoerisme, de liefde en een oud, statig hotel dat een Chinese make-over krijgt om Chinese toeristen te lokken.

Thaïland
Michel Houellebecq, Platform
Ook over (massa)toerisme, maar veel grappiger dan Pfeijffer. De hoofdpersoon verzint de minst duurzame reisformule ooit en wordt daar schandalig rijk van.

Caraïben
David Foster Wallace, Superleuk, maar voortaan zonder mij
Bekende Amerikaanse schrijver gaat op cruise in de Caraïben en steekt de draak met al wat aan boord gebeurt.

Provence
Stefan Hertmans, De Bekeerlinge
Hertmans koopt een huis in een Provençaals dorp en komt een middeleeuwse liefdesverhaal op het spoor tussen een Joodse jongen en een christelijke jonkvrouw.

IJsland
Halldor Laxness, Onafhankelijke mensen
De populairste roman in IJsland. Over de onafhankelijke boer die zijn schapenboerderij probeert overeind te houden. Over het harde leven in IJsland in de vroege twintigste eeuw. Nobelprijs Literatuur.

Frankrijk
Julio Cortazar, De autonauten van de kosmosnelweg
Argentijnse schrijver, in Brussel geboren. Het jaar voor zijn dood onderneemt hij samen met zijn terminaal zieke vrouw Carol Dunlop (een schrijfster) een reis van dertig dagen op de Autoroute du Soleil, in een volkswagenbusje. Ze overnachten onderweg op elke parking.

Engeland
Ian McEwan, Aan Chesil Beach
Jong, naïef koppeltje gaat in de jaren 1950 op huwelijksreis naar Chesil Beach, een bekend strand in Zuid-Engeland, en kijkt uit naar de eerste huwelijksnacht.

Catalonië
Josep Pla, Wat we aten
Columns uit de jaren 1960 van een toen zeer geliefde Catalaanse schrijver. Hij bespreekt elk ingrediënt uit de Catalaanse keuken, van forel uit de bergen tot de sigaar na de maaltijd.

Door Gert Corremans.