We stappen in de wagen, Michaël Vrijmoed, zijn souschef Niels Gunst en ik. Op naar Maarkedal, in de Vlaamse Ardennen. Daar woont bioboerin Katrien Dobbelaere van de boerderij De Zaailing met haar vriend Nelis Schiettecatte. Nadat ze ervaring verzamelde in verscheidene biobedrijven stampte ze haar eigen concept uit de grond. Nu het eerste jaar achter de rug is, de testfase voorbij, en de opbrengst groter wordt, is ze een interessante partner geworden voor restaurant Vrijmoed. “Voor ons is zij een ideale persoon om mee samen te werken”, verklaart Vrijmoed. “Ze kent de kneepjes van het vak en we kunnen elkaar aanvullen wat betreft de samenstelling van het menu.”

Elke twee maanden schotelt Vrijmoed zijn klanten een ander menu voor. Daarvoor gebruikt de keuken vooral biologisch geteelde seizoensgroenten, omdat die het meeste smaak bevatten.

De tafel bij Katrien en Nelis nodigt uit met een glaasje biologisch appelsap. De warmte binnen staat in fel contrast met de miezerige regen die tegen de ruiten kletst. De laptop staat klaar, net als de pen die een stapeltje papier vergezelt. De twee chefs nemen plaats en bevrijden zich uit hun warme winterjas. Ook Vrijmoed haalt bij wijze van voorbereiding zijn notitieblok boven en kribbelt snel een kalender met alle maanden van het jaar op papier. Dan begint de befaamde wisselwerking tussen de nieuwe partners. De boeren leggen op tafel wat ze elke maand kunnen leveren, en de chefs kijken rond welke groenten de hoofdtol zullen vertolken in hun nieuwe creaties. “September is de maand van de pompoenen, dus kan je inzetten op een bijzonder smaakvol gerecht met pompoen.” Geknik aan de andere kant van de tafel en als wederwoord de vraag of de boeren ervaring hebben met rabarber. Die vrucht teelden Katrien en Nelis nooit eerder maar ze zijn wel bereid hierop in te zetten. Zo loopt het viertal de verschillende seizoenen en hun vruchten af. Wat past er in een gerecht als hoofdgroente en welke tierlantijntjes komen erbij?

Over een menu wordt steeds lang nagedacht. De inspiratie kan overal uit voortvloeien. Het begint uiteraard bij de pure smaak van de groente, wat verder aangewakkerd kan worden door een wandeling in een bos, de geur van een kruid of zelfs de vorm van een bord. “We werken enkel met ingrediënten die het gerecht eer aan doen. Elke hap die je neemt moet ook aangenaam in de mond liggen. Een crème, een crumble, een koekje, een schuimpje… Al die texturen zorgen voor een bepaalde intensiteit en mondgevoel en kunnen de belevenis verrijken, maar we overstelpen het gerecht er niet mee. Alleen wat een meerwaarde biedt aan de smaak van de groente krijgt een plaatsje op het bord.”
Het creëren van het nieuwe menu neemt vaak heel wat uren in beslag. Vrijmoed en souschef Gunst wagen zich wel vaker aan een proeverij om nieuwe smaken op het bord te krijgen. “Wij kennen elkaar al zo ontzettend lang, dat ik weet wat Michaël van de smaak vindt zonder een woord te zeggen”, lacht Niels. Niet zelden worden de vastgelegde gerechten weer van de kaart geveegd en beginnen de chefs met een ongeschreven blad. “Het is belangrijk dat de gerechten in eenzelfde lijn liggen. Een gerecht kan wel lekker zijn op zichzelf, maar als we er zeven serveren, dan is het voor het verloop van de avond van essentieel belang dat ze een mooi geheel vormen.” Eens het nieuwe menu verschijnt, worden er geen aanpassingen meer gedaan. De hersenen werden namelijk ervoor al gekraakt, en de gerechten passeerden al de revue bij de chefs zelf en enkele andere proefpersonen.

Vrijmoed
© Heikki Verdurme
Duurzaam eten zit duidelijk in de lift, en men is ook bereid om dat op hoog niveau te komen proeven

Vrijmoed is naast sterrenchef ook een ondernemer. Een ondernemer met zorg voor zijn mensen: “Ik vind het zalig om mensen te zien solliciteren voor een stage omdat ze dat echt willen. Sommige leden van het keukenpersoneel komen speciaal naar België om bij ons stage te lopen, en dat is de ambitie die ik wil aanmoedigen.” Bovendien nemen ze met het hele team af en toe deel aan teambuildings rond voeding. “Ik vind het belangrijk dat het zaalpersoneel dan mee kan gaan. Zij moeten immers vertalen naar de klant wat er geserveerd wordt en krijgen via de teambuilding veel nieuwe inzichten.”

Er verandert momenteel heel wat in de wereld en bewustzijn sijpelt langzaam binnen in de hoofden en handelingen van de meeste mensen. Toch wil Vrijmoed duurzaamheid niet promoten eenvoudigweg omdat het in de tijdsgeest past. “Wij zijn altijd bezig met duurzaamheid. Veel bedrijven maken daar helaas tegenwoordig een verkoopspraatje van, want duurzaam staat gelijk aan hip.” Ook Peter Goossens en Guy Van Cauteren, spilfiguren in Vrijmoeds verleden, hechten veel belang aan de kwaliteit van het voedsel dat zij op tafel brengen. “Natuurlijk hebben zij mij gevormd en neem ik dingen mee uit mijn ervaringen bij de topchefs. Toch vind ik het belangrijk om zelf iets volledig nieuws te creëren. Welke voldoening zou een kopie van een gerecht mij brengen?” Vrijmoed werd beloond voor zijn creativiteit en trouw aan zijn eigenheid met twee sterren. De eerste kwam al bijzonder vroeg, de tweede volgde in 2017. Toch was dat nooit het doel an sich. “Natuurlijk was het een extra bevestiging, maar wij wilden in onze zaak vooral ons eigen ding doen.”

Het groentemenu bij Vrijmoed krijgt heel wat aandacht, en niet alleen bij vegetariërs. Dat heeft het restaurant niet alleen te danken aan de titel ‘beste veggie menu van de BeNeLux’, maar ook aan zijn aandacht voor groenten en mond-tot-mondreclame. Bij Vrijmoed kwam het groentemenu pas zes maanden na opening op de kaart, eenvoudigweg omdat ze maar met twee in de keuken stonden, maar Vrijmoed speelde al vanaf het begin met het idee. “Elke dag kunnen mensen kiezen uit vlees en vis, of vegetarisch. De aantallen variëren natuurlijk van dag tot dag, maar soms kiest 20% voor het veggie menu, waaronder heel wat mensen die dagelijks niet voor louter plantaardige voeding gaan.” Duurzaam eten zit duidelijk in de lift, en men is ook bereid om dat op hoog niveau te komen proeven. Bij Vrijmoed word je elke keer opnieuw in de watten gelegd, en als je je intoleranties op voorhand meldt, past de chef er een mouw aan.

In de toekomst wil Vrijmoed graag dezelfde lijn volgen: blijven innoveren, nieuwe dingen bedenken, ontdekken en verbeteren. Er komen heel vaak nieuwe gezichten over de vloer in het restaurant, maar de klanten die zeven jaar geleden al over de vloer kwamen, hebben het proces kunnen volgen. “En we worden elk jaar verfijnder.”

Door Ine Desmet.

Praktisch:
Kies bij Restaurant Vrijmoed voor het menu met vlees en vis, of het groentemenu
Vlaanderenstraat 22
9000 Gent
vrijmoed.be

Ontdek nog meer artikels over ...