Het pad van de 13 kerken
Het pad van de 13 kerken neemt je mee door de dorpen van Tramonti, langs oude muilezelpaden en historische verbindingswegen die ooit de enige routes waren om tussen dorpen te reizen of de Amalfikust te bereiken. Dit is waarschijnlijk een van de populairste routes in de omgeving. Onderweg wandel je door een prachtig landschap, rijk aan biodiversiteit en ongerepte ecologie en ervaar je een een inkijk in de dorpssfeer.
De beroemde zwarte pizza
Tramonti staat al sinds de middeleeuwen bekend om het maken van pizza, een specialiteit waarvan de rijstijd varieert van zes tot achtenveertig uur. In oude landelijke ovens werd het deeg destijds bereid met meel van rogge, gierst en gerst, en op smaak gebracht met lokale kruiden. In tijden van armoede vormde pizza een complete maaltijd om gezinnen te voeden. De trots van Tramonti? Dat is de zwarte pizza, een authentieke delicatesse met volkoren meel, herkenbaar aan zijn donkere tint. Traditioneel wordt deze pizza gegeten op Allerzielen, maar vandaag de dag prijkt hij op verschillende menu’s verspreid over de hele Amalfikust.
In het hart van fior di latte
In Tramonti leeft de traditie van fior di latte nog altijd in haar oorspronkelijke, ambachtelijke vorm voort. In kleine ateliers, vaak familiebedrijven, wordt de productie van fior di latte generatie op generatie doorgegeven. Deze fluweelzachte kaas is een traditie die het gastronomische erfgoed van de regio bewaart. Naast fior di latte worden in deze werkplaatsen ook mozzarella, provola en romige ricotta vervaardigd.
Eeuwenoude druiven
In de wijngaarden van Tramonti werden druiven met een lange geschiedenis geplant. De Tintore werd nooit aangetast door de phylloxera aan het einde van de 19e eeuw. De tefradeeltjes van verschillende uitbarstingen van de Vesuvius, waaronder de beroemde eruptie die Pompeii verwoestte, beschermde de ondergrond waardoor de larven er letterlijk geen voet aan grond kregen.
De druivelaars zijn vandaag tussen de 200 en 300 jaar oud. Je vindt er naast Tintore ook Piedirosso en specifieke witte rassen als Pepella, Ginestra en Falanghina. De druivelaars groeien er volgens het pergola-systeem zodat ze meer opbrengen. Dit is een ecologische microcosmos, een ark van variëteiten, gewoontes en kennis.
Uiteindelijk is alles terug te brengen op het werk en de wijsheid van de landbouwers: het aanbrengen in terrasvorm, maar ook de verspreiding van de verschillende soorten planten: op zeeniveau de citroengaarden, hogerop de wijngaarden, op de berg de kastanjes.
Neem een kijkje in het tijdschrift Authentic Amalfi Coast en ontdek de verhalen die je nog niet hebt gelezen over de Amalfikust.
Door Lola Vanhee.
Foto boven: Vito Fusco.