De Sint-Hubertusfeesten

Op 3 november verandert Saint-Hubert in een feestelijke omgeving ter ere van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jagers. Deze dag is gevuld met tradities en folklore, met een focus op de jacht en bescherming van honden en paarden. De ochtend begint met een mis om 08:30 uur in de basiliek. Om 09:45 uur volgt een jachthoornvoorstelling door het Royal Forêt Saint-Hubert. De hoogmis om 11:00 uur, met muziek van de Saint-Hubert d’Ardenne en internationale jachthoorns, omvat een ceremonieel moment waarbij brood wordt gezegend en relikwieën worden gepresenteerd. De dag eindigt om 12:30 uur met de zegening van de dieren op de sfeervolle Place de l’Abbaye. Deze feestelijke sfeer zal je nog lang bijblijven, dus laat de Sint-Hubertusfeesten niet aan je voorbijgaan!

Basiliek van Sint-Hubertus

De Basiliek van Sint-Hubertus, gelegen te midden van de Ardense bossen, biedt een interessante ervaring. Op afspraak kun je de dakconstructies van dit historische gebouw van dichtbij bekijken en zo een zeldzame blik werpen op de architectuur en geschiedenis van dit bedevaartsoord. De basiliek straalt elegantie en statigheid uit op de Place de l’Abbaye en is een echte must-see.

Proeverijtjes in Saint-Hubert

In Saint-Hubert kun je, na een boswandeling, genieten van heerlijke wildgerechten. Ook de gevangeniskaas is een lekkernij, gemaakt door gevangenen onder toezicht van een landbouwtechnicus, en van melk van de 200 door hen verzorgde koeien.

Een andere lokale favoriet is de borquin, een licht gerookte varkensworst met knoflook, kruiden en specerijen, geïntroduceerd in 1958 door de ‘Confrérie des bouchers’. Vergeet zeker niet om ook het Saint-Hubertbier te proeven, een amberkleurig bier gebrouwen door Brasserie du Bocq, dat een eerbetoon is aan de stad en haar culinaire tradities.

Saint-Hubert
©Rendeux
©JP Remy

Provinciaal Domein van Fourneau Saint-Michel

In het Provinciaal Domein van Fourneau Saint-Michel, gelegen in het Woud van Saint-Hubert, vind je twee indrukwekkende musea die een blik werpen op het verleden van Wallonië. Het openluchtmuseum laat je kennismaken met het plattelandsleven van vroeger, met landelijke beroepen, ambachtelijke ateliers, keukens met houtvuur, kamers, meubilair en authentieke instrumenten die in het verleden werden gebruikt.

Het ijzermuseum belicht de bloeiperiode van de ijzerindustrie in de 17e en 18e eeuw met een moderne presentatie, interactieve elementen en informatieve video’s. Naast de musea kun je in het domein genieten van de natuur van de Ardennen, met aandacht voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Mirwart, een van de mooiste dorpen van Wallonië

Mirwart wordt erkend als een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. Dit pittoreske dorpje heeft zijn authentieke karakter behouden dankzij de vakwerkboerderijen en het historisch kasteel. Omgeven door bossen en de rivier de Lhomme, biedt Mirwart een stap terug in de tijd. Het kasteel van Mirwart, uit de 11e eeuw, is een beschermd monument en voegt een historische dimensie toe aan het dorp.

Bosbaden in Tenneville

Tot 21 december kun je in de Ardennen deelnemen aan geleide bosbaden in Tenneville-les-Bains. Deze ervaring combineert wandelen met een ontspannende bostherapie, georganiseerd door het toeristisch infokantoor van Champlon-Tenneville. Tijdens een bosbad wandel je in stilte door het bos, raak je de boomschors aan en adem je de frisse geur van het kreupelhout. Deze ervaring is toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen met speciale behoeften. Als je liever zelfstandig verkent, is er een initiatiegids beschikbaar.

©Arnaud Siquet
Saint-Hubert
©LOIK EYERS
©Benjamin Marechal

Redu, een van de mooiste dorpen van Wallonië

Ben je een echte boekenwurm, dan kun je het dorpje Redu echt niet overslaan! Sinds Pasen 1984, toen de eerste markt van zeldzame en tweedehands boeken in de Ardennen werd gehouden, heeft Redu boekenliefhebbers van over de hele wereld verwelkomd. Stel je voor: je wandelt door schilderachtige straten, omringd door weelderige natuur, terwijl de geur van oude boeken in de lucht hangt. Vandaag vind je in Redu ongeveer vijftien boekhandels die gespecialiseerd zijn in uiteenlopende onderwerpen en talen. Maar er is meer. Naast de boekhandels vind je er ambachtslieden, winkels, tijdelijke tentoonstellingen, gezellige coffeeshops en diverse logies.

Educatief museum MUDIA

In het centrum van Redu vind je MUDIA, een educatief kunstmuseum dat je meeneemt op een interessante reis door de kunstgeschiedenis. MUDIA combineert leren en plezier met kunst, en is gevestigd in de voormalige pastorie. Het museum stelt meer dan 300 kunstwerken tentoon, van de renaissance tot de hedendaagse tijd, verspreid over 20 zalen. Je volgt een interactieve route en krijgt op een speelse manier inzicht in de kunstgeschiedenis. Met werken van bekende kunstenaars zoals Veronese, Brueghel, Bosch en Picasso biedt MUDIA een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, stripverhalen, fotografie en film. Passeer na je bezoek zeker het gastronomisch café en de delicatessenzaak, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje in een gezellige sfeer.

Door Lola Vanhee.

©JP Remy Redu
Saint-Hubert
©www.dschft.com

Ontdek nog meer artikels over ...