Vijf meter onder de zeespiegel

Flevoland, de jongste provincie van Nederland, is een fascinerend stukje land dat ooit deel uitmaakte van de Zuiderzee. Tegenwoordig ligt het vijf meter onder de zeespiegel, en wordt het omringd door imposante dijken. Land gewonnen van de zee! De combinatie van moderne steden, uitgestrekte natuur en een rijk verleden maakt van Flevoland de ideale bestemming voor een najaarstripje. 

Kunst en cultuur in Museum Schokland

Onze trip doorheen Flevoland begint op het voormalige eiland Schokland, wat nu een UNESCO Werelderfgoedlocatie is. Bij Museum Schokland ontdek je de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek, die vroeger voortdurend bedreigd werd door de zee. Wandel door de prachtige beeldentuin, waar moderne kunstwerken je terugvoeren naar het verleden van dit drooggelegde eiland in de Noordoostpolder. Het museum is een perfecte start voor iedereen die Flevolands bijzondere geschiedenis wil leren kennen. Tip: huur een fiets naast het museum en maak een tochtje rond Schokland.

Museum Schokland: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland

Op wandel door het Waterloopbos

Na een lunch bij Het Proeflab, waar zelfs je trouwe viervoeter van een speciaal hondenmenu kan genieten, brengen we de middag door in het indrukwekkende Waterloopbos. Dit Flevolands natuurgebied werd ooit gebruikt voor waterbouwkundige experimenten, maar is vandaag de dag een prachtig wandel- en fietsgebied waar natuur en techniek samenkomen.  

Het Proeflab & Waterloopbos: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Slapen tussen de wijnranken

Geen betere plek om te ontspannen op Flevoland dan bij B&B Life Contains Beautiful Things. Deze sfeervolle B&B ligt tussen de wijnranken en biedt comfortabele tiny houses met uitzicht op de natuur. Daar geniet je het allerbeste van met een glas bubbels in de hand, al zeggen we het zelf. Na een verfrissende duik in de zwemvijver of een avondje in de sauna, kan je dromen vangen in de rustige wijngaard. 

B&B Life Contains Beautiful Things: Auguste Comteweg 89, 1349 CD Almere

De natuur in op Marker Wadden

De volgende ochtend zetten we koers naar Marker Wadden, het nieuwste stukje van Flevoland én bij uitbreiding ook van Nederland, bereikbaar per veerboot vanuit Lelystad. Let op: slechts 200 bezoekers per dag mogen dit gebied betreden. Marker Wadden bestaat uit vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden die tussen 2016 en 2021 kunstmatig zijn aangelegd in het Markermeer. Deze eilanden zijn een innovatieve oplossing voor het herstel van de natuur in het meer.

Marker Wadden nabij Flevoland is een geliefde bestemming voor vogelliefhebbers en wandelaars. Het is een goed idee om een gids mee te nemen om je door dit landschap te leiden. Onderweg ontdek je niet alleen diverse flora en fauna, maar ook de iconische ‘Steltloper’, een indrukwekkende vogelkijktoren én terecht het landmark van Marker Wadden. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de eilanden en het uitgestrekte water. Tijd voor een pauze? In het eilandpaviljoen geniet je van een lunch of kopje koffie met taart met het Markermeer op de achtergrond.

Marker Wadden: Schoonzicht 404, 8242 KH, Lelystad
(veerboot vanuit Lelystad)

Windsurfen met uitzicht op Amsterdam

Tijd voor wat actie! Flevoland staat ook bekend om zijn watersportmogelijkheden. Bij Sail Today in Almere waagden we ons aan een windsurfles. Hoewel de wind niet helemaal meewerkte die dag, zorgde de deskundige begeleiding ervoor dat we een geweldige tijd hadden. Terwijl je over het water glijdt, heb je ook een mooi uitzicht op de skyline van Amsterdam, die slechts 19 kilometer verderop ligt. 

Sail Today: IJmeerdijk 16, 1361 AA Almere

Dineren in de duinen

Na een geslaagde shopsessie bij Batavia Stad Fashion Outlet in Lelystad, is het tijd voor een stijlvol diner bij Restaurant Dunes in Almere. Dit restaurant brengt een vleugje Ibiza naar Flevoland met zijn zonovergoten sfeer en verfijnde gerechten. Restaurant Dunes is zonder twijfel de nieuwe culinaire trekpleister van de stad!

Batavia Stad Fashion Outlet: Bataviaplein 60, 8242 PN Lelystad
Restaurant Dunes: Zeeduinweg 201, 1361 BG Almere

Voor een goede nachtrust kun je terecht bij het huiselijke en kraaknette B&B Open Doors in de Literatuurwijk van Almere. De warme gastvrijheid, doordrenkt met de rustgevende geur van lavendel, zorgen voor een verblijf dat je bijna in de Provence doet wanen.

B&B Open Doors: J.B. Schuilstraat 17, 1321 KM Almere

Relaxen aan zee

Ben je een wellnessliefhebber? Dan is Thermen La Mer in Almere de ideale plek. Dit luxe wellnesscentrum biedt alles wat je nodig hebt om te ontspannen, van een rustgevende massage tot een verkwikkend saunabezoek. Daarna maakten we een laatste lunchstop bij Restaurant Fika in Zeewolde. Met zijn gezellige Scandinavische sfeer en relaxte beach bar vibe was het de ideale plek om nog even na te genieten voordat we weer huiswaarts keerden.

Thermen La Mer: Scoutingpad 3, 1351 GN Almere (Vroege Vogelbos)
Restaurant Fika: Strandweg 165, 3891 AK Zeewolde

Flevoland, de jongste provincie van Nederland, ligt op slechts 2 uur rijden van Antwerpen. Almere bevindt zich bovendien op slechts een half uur van Amsterdam. Deze bestemming biedt een mooie mix van moderne steden en natuurgebieden zoals Marker Wadden en het Waterloopbos. Flevoland belooft een veelzijdig uitje met volop mogelijkheden voor gastronomie, cultuur, watersport en fietsen.

Door Jasmina Dekrem

Ontdek nog meer artikels over ...