Alpe d’Huez, ook wel “L’Île au Soleil” genoemd, is beroemd om haar overvloedige zonneschijn met gemiddeld 300 (!) dagen zon per jaar.

Eiland in de zon

Zoals Weezer in 2001 zong en sindsdien in ons collectieve geheugen is blijven hangen: “On an island in the sun, we’ll be playing and having fun”. Alpe d’Huez, ook wel “L’Île au Soleil” genoemd, is beroemd om haar overvloedige zonneschijn. Dat dankt het skigebied aan haar hoge ligging, aan de voet van het Grandes Rousses-gebergte. Deze bestemming ligt op een volledig zuidelijk gericht plateau in de Franse Alpen. Dat resulteert in een uniek microklimaat met gemiddeld 300 (!) dagen zon per jaar. 

Wat Alpe d’Huez éxtra bijzonder maakt, is het fenomeen ‘The Sea of Clouds’, waarbij het resort vaak als een eiland boven een zachte wolkenzee uitsteekt. Het uitzicht over de toppen van de Oisans laat je dan ook terecht naar adem happen.

Les Grandes Rousses

Naar adem happen doe ik – ik geef het toe – ook even. Het is namelijk maar liefst àcht jaar geleden dat ik voor het laatst op ski’s stond. Ik hoop dus dat m’n skiskills door de loop der jaren niet ondergesneeuwd zijn geraakt. 🙂 We verblijven in het hotel Les Grandes Rousses, vernoemd naar de roze gloed die de bergen bij zonsondergang omhult. Of zoals de Fransen het romantisch noemen: le coucher du soleil. Dit vijfsterrenhotel overtreft alle verwachtingen: ruime kamers, vriendelijk personeel, een toplocatie vlakbij de skipistes, een skiverhuurwinkel met directe toegang tot het hotel, een uitstekend ontbijtbuffet, een wellnessruimte én een buitenzwembad. En zoals het vaak gaat in de bergen, biedt ook hier de nachtrust dromen in overvloed. Een absolute aanrader.

Tijdens de 20 minuten durende vlucht zien we het skigebied ontwaken en spotten we een groepje gemsbokken.

Vliegen boven de Alpen

Onze skitrip neemt meteen een vliegende start, en dat mag je letterlijk nemen. Een ULM-vliegtuigje tilt ons op en schenkt ons een prachtig uitzicht op het skigebied, vroege skiërs en zelfs een groepje gemsbokken.

Tijdens de 20 minuten durende vlucht zien we het skigebied ontwaken, met de zon op ons gezicht en een gepolariseerde zonnebril als copiloot.

Met de ESF-skimonitor naar La Folie Douce

Na de ochtendvlucht wacht ESF-skimonitor David ons op. Deze skileraar heeft 25 jaar ervaring op de teller en skiet al voordat hij goed en wel kon wandelen. David behandelt de bergtoppen als zijn eigen kinderen en leidt ons over de pistes. We beginnen op de gemakkelijkere, lagere pistes en werken ons omhoog naar de uitdagendere stukken. Zelfs de zwarte piste dalen we met bravoure af! Na een dag op de latten is het tijd voor een portie après-ski plezier bij La Folie Douce. Eten doe je in het hotel of in een van de talrijke restaurants die het skigebied rijk is. 

‘Spécialité igloo’? Kaasfondue! En een glaasje Génépi om het af te leren.

Igloo & Comté

Na onze tweede skidag trekken we ’s avonds, als de sneeuwmachines de pistes voorbereiden voor de komende dag, opnieuw naar buiten. Clément, onze gids voor de avond, bindt iedereen een paar sneeuwraketten aan, voorziet ons van een Petzl-hoofdlampje en leidt ons de heldere nacht in onder het sterrengordijn. 

Onze stopplaats? Zijn zelfgemaakte iglo (niet te verwarren met de gelijknamige seizoensgebonden electro nachtclub in het skigebied), voorzien van schapenvachten, biedt ons knus onderdak. Aangekomen tovert hij de ingrediënten voor de avond tevoorschijn: Comté, stokbrood, knoflook, wijn, een kookpot en fonduestokjes. Zijn spécialité maison / igloo? Kaasfondue! En een glaasje Génépi (digestieve kruidenlikeur) om het af te leren.

Dankzij de hoge ligging en de sneeuwzekere gletsjer biedt Alpe d’Huez een lang skiseizoen, van december tot april.

Alpe d’Huez in cijfers

Het skigebied strekt zich uit over drie verschillende zones, elk met hun eigen karakter en hoogte:

  • Vieil-Alpe (1.250 meter): Dit is het laagst gelegen deel van Alpe d’Huez, waar je het authentieke dorpse gevoel ervaart. Hier vind je traditionele chalets en een rustige sfeer, ideaal voor wie op zoek is naar een gemoedelijke wintersportervaring. De brede, zachte pistes in deze zone zijn perfect voor beginners en gezinnen.
  • Centre (1.850 meter): De hoofdlocatie van het skiresort. Dit is de levendige plek waar alles samenkomt: winkels, restaurants, après-ski, en de belangrijkste skiliften die je direct toegang geven tot de hogere delen van het gebied. Dit is ook de hoogte waarop de meeste accommodaties en faciliteiten te vinden zijn.
  • L’Altiport (2.100 meter en hoger): Het hoogstgelegen bewoonde gebied van Alpe d’Huez. Vanaf hier ben je snel bij de gletsjer en de hoogste toppen, zoals de Pic Blanc op 3.330 meter. Op de gletsjer van Pic Blanc vind je de uitdagendste pistes, waaronder de beroemde Sarenne, met 16 km de langste zwarte piste van Europa. 

Sneeuwzekerheid en hoogte

Met pistes die reiken tot 3.330 meter, biedt Alpe d’Huez een skigebied dat hoger ligt dan het hoogste punt van Les Trois Vallées. Alleen de skigebieden van Les Deux Alpes, Chamonix en Tignes – Val d’Isère reiken met hun toppen tot 3.450 meter nog net iets hoger.

Dankzij de hoge ligging en de sneeuwzekere gletsjer biedt Alpe d’Huez een lang skiseizoen, van december tot april. Met een gevarieerd aanbod aan pistes en moderne faciliteiten is het een favoriete bestemming voor wintersporters wereldwijd. Alpe d’Huez ligt op slechts 1 uur rijden van Grenoble, 2 uur van Lyon en minder dan 5 uur van Parijs. Liever met de trein? Vanuit Brussel-Zuid trein je vlot naar Grenoble en kan je vervolgens per transfert taxi naar Alpe d’Huez doorreizen.

Door Jasmina Dekrem

Ontdek nog meer artikels over ...