Gezamenlijke overtuiging

Ook voor dit kookboek werden alle beschrijvingen en recepten opgetekend door vegan chef Pieter-Jan Lint van restaurant Amaranth in Merelbeke, op een steenworp van Gent. De gezamenlijke overtuiging van beide heren? Dat heerlijk eten perfect samengaat met zorg voor de planeet, onze gezondheid én het welzijn van dieren. Deze visie krijgt verder vorm in het tweede naslagwerk van de plantaardige reeks. june. schoof haar voeten onder tafel bij Amaranth met fellow flexitariërs en vegan friends en werd van haar sokken geblazen door de vegan gerechten én alcoholvrije pairing.

Tweede telg

Die (basis)kennis en technieken worden in de tweede telg, Het Gerecht Plantaardig, toegepast tot volwaardige bereidingen. Aan de hand van een ingrediëntenlijst leren Lint en Le Duc je welke ingrediënten je nodig hebt in je voorraadkast en ijskast om aan de slag te gaan met haalbare plantaardige recepten. Het boekje is zodanig opgebouwd dat je meerdere combinaties van gerechten kan maken. Handig!

Vegan américain préparé 

Hoe maak je een plantaardige versie van tomaat-mozzarella? Welke ingrediënten geven je gerecht de smaken van de zee, zónder vis? En hoe tover je een steak tartaar op tafel, zonder vlees? Ook dé klassiekers zoals een hamburger, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus krijgen in dit boekje een versie zonder vlees. Van een vegan americain préparé tot een venkelbouillabaisse, en zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan tofu … de stap naar plantaardig is eenvoudiger dan je denkt.

PS: Je haalt het verschil met een gewone mayonaise er ook écht niet uit. Pinky swear.

Ons june. oordeel? Please do try this at home. Benieuwd? Haal je exemplaar, uitgegeven door Minestrone Cookbooks, nu in de betere boekhandel of via plantaardigkoken.be. Zelf proeven? Ga langs bij Restaurant Amaranth, Ringvaartstraat 51, 9820 Merelbeke.

Door Jasmina Dekrem

Ontdek nog meer artikels over ...