Curaçao
Hier moet je niet in de vakantiesfeer komen, dat ben je vanaf minuut één.

Catamaran richting Klein Curaçao

De parelwitte stranden worden dag één al bevestigd. De meest vakantie-proof manier om ze te bereiken: met de catamaran. Irie tours verwelkomt ons aan boord met een gastvrijheid die eigen is aan het land. We varen op de motor in plaats van op zeil omdat de wind ons te weinig in de rug duwt. Wat volgt is een 10 kilometer lange boottocht van het Jan Thiel strand naar Klein Curaçao. 120 minuten waarbij de motor overstemd wordt door het geklots van de golven, waar we klinken met cocktails en evenveel in onze mond gieten als ernaast en waar de zoutkorrels zich als fleur de sel op je huid hechten. Hier moet je niet in de vakantiesfeer komen, dat ben je vanaf minuut één.

Klein Curaçao is een onbewoond eiland, maar niet onbewaakt; 2 stingrays hebben zich er familiair gemaakt met de gidsen en weten heel goed dat het showtime is als de boot arriveert. Vanop het net van de catamaran zie je ze onder je heen zwemmen. Buckle up met die snorkel en snel dat azuurblauwe water in. Terwijl jij tot de kust zwemt, varen ze je spullen aan. Dan rest er je enkel nog de zware dagtaak om een paar pagina’s uit die roman te lezen, de roze vuurtoren te bezoeken en het gezonken schip een kiekje te gunnen.

Terwijl jij Expeditie Robinson gewijs het eilandje verkent, bereiden ze op de catamaran een uitgebreide barbecue voor. De geur komt met de golven mee het strand op, het is die van steak en looksaus. Je kan ervoor kiezen met je gezelschap gezellig te zijn, maar dat is een gesprek met de lokale hulp op de boot zeker ook. We vangen samen een vis en ik kijk toe hij hij die met sinecure fileert. ‘Hier geen foto’s van’, vraagt hij, het gaat om respect voor het dier: ‘bloedvergieten, daar moet terecht schroom rond hangen’. Hij fileert even vakkundig het onderwerp racisme en we raken verzeild in een babbel die evenveel aan je blijft kleven als de zonnecrème met factor 50 die je hier best niet te ver weglegt.

Curaçao
Als je één keertje je wekker best vroeg zet, is het wel voor deze sunrise hike.

Het hoogste punt van de C: de Christoffelberg

Curaçao hoort als apart land bij het Koninkrijk der Nederlanden, en dat zie je aan het aantal Nederlanders die er een kamer boeken. Ze voelen zich thuis tussen de gekleurde huizen en het vertraagde tempo. Met slechts 148.000 inwoners voel je je nooit opgeslorpt in een mensenstroom, maar vind je op de stranden, hun beachbars en restaurants net een gezellige drukte.

Curaçao is gelegen in het Zuidelijke deel van de Caraïbische Zee en is de C uit de ABC-eilanden: Aruba en Bonaire vervolledigen. Het hoogste punt op Curaçao, dat het grootst is van de drie, is de Sint Christoffelberg.

Als je één keertje je wekker best vroeg zet, is het wel voor deze sunrise hike. De berg heeft een bescheiden hoogte van 375m, en die verraadt niet dat je een stevige klim voor de boeg hebt. Enige conditie is vereist, en voldoende water is een must. De Christoffelberg ligt in het Christoffelpark, op een klein uur rijden van Willemstad. Je met het openbaar vervoer verplaatsen is geen evidentie, de bussen volgen een onregelmatig schema, dus ben je beter af met een huurwagen. Zo heb je ook de vrijheid om het westen verder te ontdekken die dag. Beginnen doen we met de klim – yes, dat is soms op handen en voeten – het bijten in je kuiten wordt gecompenseerd door het eindeloze traktaat aan 360 views. Nu pas zie je hoe groen het eiland is. Impressionante cactussen en roofvogels maken het fauna en flora spektakel compleet en dat doet het uitzicht eens boven al helemaal. Twijfel je om de Christoffelberg op te nemen in je planning? Doe maar niet, het wordt je favoriete dag aan de andere kant van de bol.

De award voor de mooiste zonsondergang

Jezelf belonen doe je in één van de vele sfeervolle beachbars. Wij stranden in Zest Café, tussen de palmbomen en vlak aan het strand kun je er heerlijk lunchen, aperitieven en dineren. De mooiste zonsondergang van de trip pikten we hier mee. Op het menu staat verse vis, alles wat je maar kan grillen op de bbq en burgers. De sfeer wordt hier héél snel, héél gezellig dankzij de dj op donderdag en vrijdag. Voor je het weet ben je met de verbroederde tafel links van je plannen aan het maken om samen de nacht in te trekken.

Curaçao

june.’s bed: The Rif, Mangrove Beach

Onze rust na nachtelijke inspanningen vinden we in The Rif, vijf sterren Corendon hotel naast het Mangrove park. Swim-up kamer of suite, één van de 13 restaurants of bars, een duik in het meterslange zwembad of in de Caraïbische Zee: dat zijn de aartsmoeilijke keuzes die je hier te beurt vallen.

Je wordt ernaast wakker dus het niet bezoeken zou helemaal gek zijn: het Mangrove Park. Mangroves zijn essentieel voor Curaçao. De bomen zijn de voedselbank voor zeedieren en bieden ze onderdak. Het zijn de 24/7 kustbeschermers bij een orkaan. Het wandelpad én de gids brengen je langs uitzichtpunten en educatieve stops.

Je eet er nog een kippenpoot met mango chutney of een geitenburger

‘There is air for everyone’ in Hofi Mango

Is je natuur-honger hierna nog niet gestild? Zet Hofi Mango even op je planning. Het 700 jaar oude mangobos in puntje westen huist een suikermolen, distilleerderij, cactustuin, ‘trap naar de hemel’ mét ‘oh’-waardig uitzicht en duizenden mangobomen. De gids dropt tijdens haar doortocht een levensles bij het wijzen naar de ontelbare verstrengelde wortels van de bomen: ‘there is air for everyone’. Dat kunnen ze als de beste hier: je trakteren op de mooiste filosofie. Je eet er nog een kippenpoot met mango chutney of een geitenburger en kan tevreden je tocht verder zetten in ‘het land der onthaasting’.

Curaçao
Van mural naar mural is het hier in dit openluchtmuseum, ze etaleren op hun mooist de geschiedenis en de zuiderse cultuur van het land.

Streetart in Willemstad

Wijd zeker ook een dagje aan Willemstad, de iconische gekleurde huizen aan het water, de Koningin Emmabrug die ingenieus open en toezwaait (ook wel de ‘swinging lady’ genoemd) en de prachtige streetart, kleuren je dag. Laat je daar maar door leiden, door de streetart route (die kan je boeken bij Dushi Walks). De tour loodst je door de wijken Otrabanda, Punda, Pietermaai en Scharloo. Van mural naar mural is het hier in dit openluchtmuseum, ze etaleren op hun mooist de geschiedenis en de zuiderse cultuur van het land.

Ook hier kunnen ze het niet laten filosofisch uit de hoek te komen: een verkoold huis is er na een brand volledig in het fuchsia geschilderd. Ze hadden het kunnen plat gooien, maar dan was het nooit ‘het symbool van doorzetting’ geworden.

Hier hebben ze een patent op de ‘no waste policy’

Schildpadden als snorkel buddies

Pik voor je terug aanzet richting grijze wolken, zeker nog Playa Piscado mee. De Barracuda en Wahoo worden er voor je neus uit zee gehaald en gefileerd. Hier hebben ze een patent op de ‘no waste policy’: alle visresten zijn een feestmaal voor de grote groepen schildpadden die de snorkelaars entertainen. Wij beklonken onze trip met een sunset boottocht, gegrilde vis in een strandrestaurant en vuurwerk in ons hotel, maar kies vooral zelf hoe jij jouw trip hier graag bezegelt.

Mashi Danki, Curaçao, om onze definitie van onthaasten nog even op te frissen.

Door Anou Bruyneel.

Curaçao

Ontdek nog meer artikels over ...