Ik herinner me Karinthië als een Bundesland met rollende heuvels en eindeloze zilverblauwe meren, en lieve mensen met ogen van dezelfde kleur die een zachte en zangerige taal spraken die door de Karinthiërs zelf als het ‘meest sexy’ dialect van Oostenrijk wordt beschouwd. Na één dag wist ik dat kussen in Karinthië niet küssen maar bussln is, en verder kan ik mij de details van die kennisoverdracht niet meer zo goed voor de geest halen.

Het allergrootste misverstand rond Karinthië heeft niet met taal, maar met geografie te maken: het Land is zo Alpijns als het groot is. Karinthië bestaat in de praktijk uit het laaggelegen bekken van de rivier de Drau dat omgeven is door enkele van de hoogste bergketens van Oostenrijk. Wist je dat de Grossglockner, met 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, ook in Karinthië ligt? En de eindeloze, zilverblauwe meren dan? Wel, eenvoudig: zonder hoge bergen geen diepe dalen!

Hermagorer Bodenalm

Sinds 1928 grazen op de weiden van de Hermagorer Bodenalm melkkoeien en kalfjes. Ze leveren kwaliteitsvolle boter en kaas, en die vind je van ’s morgens vroeg op het menu. De varkens worden gevoederd met de wei van de melk en meer traditioneel varkensvoer, en zo is de voedingscirkel rond. In de herfstmaanden worden de varkens geslacht en worden spek en andere vleeswaren gerookt en gerijpt.

Lammersdorfer Alm

Samen van eten en drinken genieten zorgt voor verbinding met vrienden en familie. De Lammersdorfer Hütte zet maximaal in op het totale welbehagen – durch den Magen. Dat kan bij een bord soep, bij bier van de tap, een somptueuze Brettljause of appelstrudel volgens oma’s recept. O ja, appelsap, most en schnaps worden ook in de familie gemaakt! Dit is de beroemde Kärntner Almkost, waarbij ook de kinderen niet worden vergeten. De speelweide zorgt er heel misschien voor dat je de rest van de wandeling nog een uurtje moet uitstellen…
Tip: vraag naar de Millstättersee Almjausenbrot schotel!

Karinthië
Hermagorer Bodenalm © Oesterreich Werbung Dietmar Denger
Karinthië
Alpe Adria Trail Millstaetter See © Franz Gerdl
In het zuiden van Karinthië worden de Kasnudel niet met gesmolten boter overgoten, maar met ‘Sasaka’

Alexander Alm

Laten we plaats maken voor het ontbijt der ontbijten. In de Alexander Alm wordt een Almfrühstück een paar uur kunst. Het buffet kan er ook genuttigd worden als je vroeg uit de veren bent, of op tocht bent voor een zonsopgang. Op het menu: alle lekkers uit eigen biologische landbouw, met wonderlijk zicht op de Millstätter See. Een greep uit het aanbod: verschillende verse kazen, huisbereide muesli, huisgebakken zuurdesembrood, gerookte ham, pikante salami, leverworst, spek, bio mozzarella, groenteschotels, huisgemaakte jam, eigen honing, bio-eitjes, bio-melk, melissesiroop, cake en taart, noem maar op.

Lainacher Kuhalm

De Lainacher Kuhalm bestaat sinds 1962 en focust zich, zoals de naam het aangeeft, op melkproductie. De verse melk werd tot 2012 tweemaal daags naar het dal gevoerd, maar sinds twaalf jaar wordt de kaas op de alm zelf gemaakt. De kaas kun je kopen in de Ronahütte naast de deur. De Lainacher Kuhalm is een gemeenschappelijk project van de landbouwersgemeenschap in Lainach.

Recept: Kasnudel

Van Renate Wagner ontvingen we nog het recept van de Kärntner Kasnudel. Noedels en ravioli en andere gevulde deegwaren zijn typisch in Centraal-Europa, en worden in verschillende varianten geserveerd van de Donau tot de Apennijnen. In het zuiden van Karinthië worden de Kasnudel niet met gesmolten boter overgoten, maar met ‘Sasaka’, fijngehakt spek, een woord dat uit het Sloveens stamt.

Daar gaan we:

Voor het deeg:
300 g meel
1 ei
een geut olie
een weinig zout
water
eigeel
100 tot 150 g bruine gesmolten boter

Voor de vulling:
150 g geschilde aardappelen
300 g Kärtner Bröseltopfen (of een andere vetarme kwark)
2 el fijngesneden ui
1 ei
2 el fijngehakte kruiden (munt, kervel, peterselie)
2 tot 3 el zure room
zout
boter

Bereiding:

Maak een beslag van het meel, het ei, zout, olie en water. Het deeg moet glad zijn.
Laat het deeg onder folie gedurende 30 tot 45 minuten rusten.
Kook de aardappelen gaar, laat afkoelen en maak een puree. Bak de uien aan in boter, voeg de kruiden toe met wat zout, en laat afkoelen. Meng de massa met de puree en de kwark, en voeg wat zure room toe. Meng goed.
Rol het deeg dun uit en steek vormpjes uit met een doorsnede van 10 cm. Leg op elke vorm een hoopje van de aardappel- en kwarkmassa, bestrijk de randen van het deeg met eigeel en druk de vormen goed dicht. Werk de randen af met behulp van een vork.
Breng een grote hoeveelheid water met zout aan de kook en laat de ravioli gedurende ongeveer 10 tot 12 minuten op een zacht vuurtje koken.
Giet zachtjes af en werk af met schuimende bruine boter. Serveer met een frisse groene salade.

Foto bovenaan: © Kaernten-Information Franz Gerdl

Karinthië
Kaerntner Kasnudeln © Oesterreich Werbung Wolfgang Schardt
© Oesterreich Werbung Harald Eisenberger
Alexander Alm © Oesterreich Werbung Lisa Eiersebner
Karinthië
Alexander Alm © Oesterreich Werbung Lisa Eiersebner
Karinthië
Alexander Alm © Oesterreich Werbung Lisa Eiersebner

Ontdek nog meer artikels over ...