Neem vertrouwde geuren mee

Voel je je niet meteen thuis in je vakantiehuis of hotel en slaap je daarom onrustig? Geen zorgen, want een vertrouwde geur kan helpen. Afhankelijk van de ruimte in je bagage kan je verschillende dingen meenemen die ervoor zorgen dat je sneller ontspant.
Denk aan je eigen kussensloop, een favoriet parfum of een fijne huisspray. Ook je eigen wasverzachter of wasmiddel kan ervoor zorgen dat onbekende spullen al snel vertrouwd aanvoelen.

Slaap niet te koud (of warm)

Vooral op warme locaties kan het verleidelijk zijn om de airconditioning ‘s nachts lekker koud te zetten. Maar zelfs als je onder een warm dekbed slaapt, kan dit ervoor zorgen dat je in de ochtend plots last hebt van een verstopte neus en pijnlijke keel. De beste slaaptemperatuur is rond de 18 graden, dus zorg dat je hier niet te veel van afwijkt. Nog een vuistregel: de airco vijf graden koeler zetten dan de werkelijke buitentemperatuur.

Pak een slaapmasker en oordoppen in

Vreemde geluiden en gordijnen die niet genoeg verduisteren: hierdoor wordt slapen op een nieuwe plek lastiger. Gelukkig kunnen een slaapmasker en oordoppen ervoor zorgen dat je je helemaal af kunt sluiten en tot rust komt, zelfs als je tijdens je reis in het centrum van een bruisende stad verblijft.
Handige tip: kies bij de aanschaf voor kwaliteit, zodat je zeker weet dat ze goed werken en dat je ze voor meerdere reizen kunt gebruiken. Je wilt waarschijnlijk niet iedere keer op zoek naar nieuwe.

Houd je aan je slaaproutine

Ook vroege ochtenden en late nachten kunnen ervoor zorgen dat je tijdens je reis moeilijk in slaap valt. Als je thuis een vast slaapschema hebt, is het verstandig om dit aan te houden. Ook bij landen met veel tijdsverschil is het een must om je zo snel mogelijk aan de nieuwe tijd aan te passen.
Houd je niet alleen aan de tijden, maar ook het avondritueel voor het slapengaan. Lees je vooraf graag een boek, of neem je altijd een warme douche? Door dit op een nieuwe locatie te herhalen, geef je je lichaam een duidelijk signaal: tijd om te gaan slapen!

Een onverstoorde nachtrust

Vakantie is niet alleen ontspannen, het kost ook een hoop energie! Nieuwe stadjes  ontdekken, veel wandelen en natuurlijk genieten van de lokale cuisine. Gebruik daarom de bovenstaande tips om van een zo goed mogelijke nachtrust te genieten tijdens je reis.

© Vladislav Muslakov
slaaptips
© Vero Manrique

Ontdek nog meer artikels over ...