Heerlijk hiken
Langs de uitzichtpunten van het Bregenzerwald lonken rustieke berghutten, met hartige soepen en andere lokale specialiteiten. De perfecte pauzeplek om even op adem én op krachten te komen tijdens bergwandelingen. Je proeft er de regionale keuken in al haar glorie, met aandacht voor lokale ingrediënten en traditionele bereidingswijzen. Of je nu kiest voor een stevige maaltijd in een berghut na een deugddoende wandeling of voor een verfijnd diner in een fine dining restaurant gaat, elke hap belichaamt er de gastvrijheid en eerbied voor traditie die deze regio te bieden heeft.
Kaas met Fingerspitzengefühl
Zoals veel regio’s in Oostenrijk heeft ook het Bregenzerwald zijn eigen streekspecialiteit: bergkaas! De productie vergt veel ervaring, vakkennis én Fingerspitzengefühl. Het kaasmaken heeft in deze hoek van de Alpen ook een lange traditie, die vermoedelijk zelfs teruggaat naar de Keltische tijd. De zuivel is van uitstekende kwaliteit dankzij de drietrapslandbouw, waarbij koeien op drie verschillende hoogteniveaus grazen.
‘Kaspressknödelsuppe’
Kaas uit het Bregenzerwald is onmisbaar in de culinaire beleving van de regio en neemt een cruciale plek in binnen de lokale keuken. Zo is het traditionele gerecht ‘Kaspressknödelsuppe’ – dat ik bij Alpengasthaus Edelweiß in Öberle proefde – een hartverwarmende maaltijdsoep met een fijne hartige smaak en zelfgemaakte kaas-knoedels. Het voorziet me van een nieuwe portie energie om mijn bergwandeling te hervatten.
Die KäseStrasse
Kaas zit verweven in het DNA van het Bregenzerwald. Zo ontstond hier meer dan 20 jaar geleden ‘die KäseStraße’ met als doel de kenmerkende kaascultuur van de regio te behouden en te bevorderen. De KäseStrasse brengt boerderijen, alpen- en dorpszuivelfabrieken, restauranthouders en hoteliers samen en versterkt de economische waarde in dit dal. Het resultaat is een samenhangende gemeenschap van producenten en ondernemers die gezamenlijk bijdragen aan het culturele erfgoed en de economische vitaliteit van het Bregenzerwald.
Van boer tot bord
Ik ontmoet de bevlogen Regina Metzler-Mattes, een buitenkind dat al van jongs af aan de droom koesterde om haar eigen kwekerij te runnen. Op haar 23ste ging die droom in vervulling en opende ze ReGREENa in Andelsbuch. Het is een groene oase die een bloemisterij, kwekerij, boomkwekerij én groenteveld omvat. Met de focus op regionale, biologische producten omarmen Regina’s groenten de schoonheid van imperfectie. De vraag is consequent hoog en leidt vaak tot volledige uitverkoop. Regina legt uit: “We verkopen rechtstreeks aan consumenten, hotels én restaurants. Eventueel overschot aan producten, bewaren we zelf dankzij oude bewaartechnieken zoals wecken, fermenteren en inmaken. Die producten verkopen we op hun beurt in ons winkeltje.”
Dineren in een eeuwenoud familiehotel
Een van ReGREENa’s trouwe klanten is Romantik Hotel en Restaurant Das Schiff, een familiehotel in Hittisau dat sinds 1840 stevig verankerd is in de regio en fungeert het als een veilige haven voor iedereen die op zoek is naar culinaire verrassingen, lokale schatten en een gastvrije plek met een warme sfeer. Naast een heerlijk lokaal vijfgangendiner met aangepaste wijnen schenkt Das Schiff haar gasten ook datgene wat tegenwoordig zo kostbaar is: tijd, aandacht en ruimte.
De eetkamer van Biohotel Schwanen
Net zoals bij ReGREENa draait ook in Biohotel Schwanen in Bizau, Hotel van het jaar 2023 volgens Gault&Millau, alles om duurzaam genot. Je eet er in de Esszimmer – wat Duits is voor ‘eetkamer’. Het is, precies zoals de naam al aangeeft, een gezellige eetgelegenheid die aanvoelt als thuis. Het familiehotel in het Bregenzerwald beheert twee tuinen – de zogenaamde #wildeweibergarten in Bizau en de Solidarische Landwirtschaft. Er wordt onvoorwaardelijk biologisch gekookt volgens de leer van Hildegard van Bingen en onder het motto ‘reduce to the max’.
Ik proef er als dessert de Kaiserschmarrn, een variant op de pannenkoek, gemaakt van melk, bloem en eieren. Het gerecht stond vroeger bekend als een armeluisgerecht en was geliefd bij herders die weinig bagage konden meenemen tijdens hun tochten naar de bergtoppen. Heerlijk met wat bloemsuiker en appelmoes of pruimencompote.
Logeren bij Hotel Der Adler
We logeerden in Der Adler Apartments in Schoppernau: moderne appartementen met een schitterend uitzicht op het omliggende berglandschap. Ontbijten, brunchen en aperitieven kan allemaal op de begane grond van het appartementencomplex bij s’Frie. Voor het avondmaal steek je de straat over, naar de sfeervolle traditionele boerenkamer van grote broer Hotel Der Adler. De schnitzel van mager kalfsvlees is een gerecht dat je er moet geproefd hebben. Traditioneler wordt het niet!
Villa Maund: jachtverblijf vol verhalen
Samen met Simon Leiter, mede-eigenaar van het familiehotel, maakten we een ochtendwandeling naar Villa Maund. In 1890 werd Villa Maund gebouwd als jachtverblijf door de Engelse bankier en bergbeklimmer Sir John Oakley Maund. De villa is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste historische monumenten in Vorarlberg en fungeert als evenementen- en trouwlocatie te midden van het berglandschap, op een idyllische open plek in het bos. Heel af en toe organiseert Hotel Der Adler er brunches, waar je lokale specialiteiten proeft en je ondergedompeld wordt in verhalen uit lang vervlogen tijden.
Het Bregenzerwald ligt vlakbij de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Je reist er makkelijk heen met de trein, of via een vlucht naar het Zwitserse Zürich.
Door Jasmina Dekrem.