39. Evelien Rutten
Passionaria, literaria, la Rutten is een van de meest belezen en bekwame foodjournalisten in het land. Nooit op haar mond of pen gevallen, en altijd in de weer voor écht eten, échte chefs en échte authenticiteit, niet die van de toast avocado en de bietenhummus. Evelien is een van de laatste storytelling-mohikanen, oprecht nieuwsgierig en hyperintelligent.
38. Tom Ieven YIP N°2
De head sommelier van het Hof van Cleve volgt een lange en traditionele lijn van understated gastheerschap in een van de beste restaurants in West-Europa. Het ‘Hof’ draait immers niet op stijfdoenerij, maar op een glimlach en een kwinkslag. Ieven is die ongedwongen aanpak meester. Hij trok in februari als Belgisch sommelierkampioen naar Parijs om er uiteindelijk elfde te worden, een bijzondere prestatie. In onze lijst de tweede hoogst genoteerde Young Inspirational Person.
37. Angus Wittevrongel 🍀
Vishandelaar en restaurantuitbater Angus Wittevrongel is een van de grootste ambassadeurs van de vis uit de Noordzee en een man die er bijgevolg prat op gaat énkel vis te eten. Zijn handel in Sint-Idesbald is een luilekkerland vol verse vis en bereide koude en warme gerechten die je op niet zo gek veel andere plekken in het land terugvindt, en het restaurant (Julia Fish and Oysterbar) een schoolvoorbeeld van een moderne visbistro waar alleen de topkwaliteit van het product geldt. Nothing smells fishy in Sint-Idesbald.
36. Kristel Balcaen
Kristel Balcaen is zonder twijfel een van de meest invloedrijke personen in de wijnwereld. Zij volgde na haar studies taal- en letterkunde opleidingen tot herboriste, sommelier-conseil en bij WSET. Om een ideetje te geven: Kristel was gedurende jaren de Belgische nummer 1 op de wijn-app Vivino, met meer dan 2000 wijnreviews. In 2017 won ze als eerste vrouw de Belgische finale van de wedstrijd voor Champagne-ambassadeurs. Een maand later behaalde ze in Epernay zilver in de Europese finale. Haar boek ‘Wijnboek voor foodies’ is een standaardwerk van de food- en wijnpairing.
35. Saskia Neirinckx
Miss multitasking, en dus alomtegenwoordig in de Antwerpse hospitality: Saskia Neirinckx is met haar bureau The Wicked incontournable voor de horeca in ’t Stad en van kapitaal belang voor chefs en sommeliers. Pikt als een van de allereersten de juiste trends op in het buitenland, heeft geen heilige huisjes overeind staan en wurmt zich door de kleinste gaatjes naar de grootste namen in de gastronomie. Never rest for the wicked, Saskia!
34. Patrick Nijs
De eigenaar en wijnmaker van de Urban Boutique Winery De Wijnfaktorij in Antwerpen is een van de meest opvallende namen dit jaar en dat heeft alles te maken met de kwaliteit en internationale uitstraling van zijn wijnen, en met de gezonde koppigheid waarmee hij unieke natuurwijn produceert. Zijn wijn Kontreir wordt in een paar van de beste restaurants van de wereld geschonken. Heeft zich in vijf jaar tijd tot absolute referentie gebombardeerd voor het imago van Belgische wijn in binnen- en buitenland.
33. Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem is zonder twijfel de bekendste biersommelier van ons land. De spreidstand tussen ambacht en consulting is ook voor haar niet altijd evident, maar dat is eigen aan pioniers. Sofie slaagt erin de balans goed te bewaken. Met ‘Het Groot Caféboek België’ kwam alweer een stevige en goed doorwrochte klepper op de markt die een hart onder de riem stak van de café-uitbaters in dit land. Er kwam ook een kalender én een boek voor het Franstalige landsgedeelte, ‘Les 200 meilleurs cafés de Wallonie et Bruxelles.’
32. Eva Kestemont YIP of the Year
Journaliste Eva Kestemont schreef met ‘Verbeterd Recept, Waarom je te veel ultrabewerkt voedsel eet en hoe dat anders kan’ een boek waarvan het belang nauwelijks kan onderschat worden. De boodschap in en de conclusies van het boek zijn van dermate groot belang dat zij internationale weerklank verdienen. Kestemont is een rijzende ster als food-gedreven journaliste, zij ziet in alles wat nieuwswaardig is een voedselverhaal. Onze absolute YIP (Young Inspirational Person of the Year).
31. Serge Sierens
Met Serge Sierens zetten we ook dit jaar klasse, elegantie, ingehouden humor en vakmanschap in de kijker. Allemaal eigenschappen die een goede gastheer moet hebben in een toprestaurant, maar helaas een zelden geziene combinatie. In het Hof van Cleve is uiteraard alleen maar het beste goed genoeg, en Sierens houdt dat molentje al vele jaren draaiende. Hij werd eerder door Gault & Millau bekroond met de titel Gastheer van het jaar, en dus is ook zijn invloed in het ‘wereldje’ groot genoeg voor een hoge notering in onze lijst van 2023.
30. Joke Michiel 🍀
Totaal in shock, zo voelde Joke Michiel zich toen zij in 2022 de Parabere Care Award in ontvangst nam. De internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die grote inspanningen levert om de work-life balans in de horecasector te verbeteren. Duurzaamheid draait niet alleen om producten uit eigen moestuin, maar ook om duurzaam personeelsmanagement. En daar speelt Souvenir, het restaurant van haarzelf en chef Vilhjalmur Sigurdarsson, de eerste viool. Sinds dit jaar serveert Souvenir overigens enkel nog plant-based gerechten en vis. Prototype van de hedendaagse gastvrouw.
Door Toni De Coninck.
We hebben het fotomateriaal met de grootste zorg bij elkaar gezocht en vermelden het copyright waar dat volgens ons noodzakelijk was. Rechthebbenden kunnen ons te allen tijde contacteren om hun gegevens toe te voegen.