Voor het derde jaar op rij staat december in het teken van inspirerende Vlaamse foodies. Het zijn niet per definitie chefs, maar net zo goed sommeliers, kleine en grotere handelaars, ondernemers, bloggers en journalisten, ambachtslui en andere mensen die gepassioneerd zijn door de brede culinaire sector.
Voor het eerst publiceren we een lijst met 100 namen – eigenlijk 101, maar daar komen we volgende maandag op terug. Ook voor het eerst kon u, het grote publiek, een stem uitbrengen in de loop van de maand oktober. Vele honderden mensen deden dat, met overtuiging en argumenten. We danken de mensen die óns in de top 100 stemden, maar lieten die eer uit een zekere bedeesdheid aan ons voorbijgaan. Niettemin: dank u.
Waarom een lijstje? De menselijke psyche is voorbestemd om alles in denkbeeldige rangschikkingen te gieten. We leren al van in de papschool dat een A beter is dan een B en een 9 sterker dan een 8. Een lijstje is een momentopname, geen wiskundige berekening op basis van doorgedreven algoritmes. De nummer 22 is echt niet noodzakelijk beduidend inspirerender dan de nummer 23. We vragen om de top 100 ook op die manier te beschouwen, als een groep mensen die hun stempel hebben gedrukt op de gastronomie in Vlaanderen. En ja, er zijn er die door de bank genomen iets meer inspiratie aan de dag leggen dan anderen.
Wat waren dan de belangrijkste criteria? Eenvoudig: kwaliteit, sociale relevantie en duurzaamheid. Het laatste criterium wordt elk jaar een tik meer doorslaggevend. Voor het eerst delen we green zones uit, aan mensen die ondernemen vanuit de overtuiging dat we de wereld zo goed en efficiënt mogelijk moeten doorgeven aan de volgende generaties.
Volgende dinsdag maken we de nummers 101 tot en met 90 bekend.
In de genen zit cacao, uit de aders spuit 72% chocolade
Young Inspirational Person (YIP) of the Year
In de top 100 prijken enkele tientallen inspirerende foodies die 35 zijn of jonger. Ze krijgen een YIP-logo bij hun naam. Vandaag maken we alvast de drie beste, en dus ook de winnaar bekend.
3. Julius Persoone
Vorig jaar nog nieuwkomer in onze toenmalige top 50, in 2023 enkele plaatsen gestegen en derde beste young professional omdat hij zich steeds meer losrukt uit de spreekwoordelijke haard van vader Dominique en zelf goed op weg is om een culinaire BV te worden. Julius wordt vaker gevraagd voor televisieprogramma’s zoals bijvoorbeeld Snackmasters (VTM), maar genoot vooral een uitstekende opleiding vol passie voor kwaliteit en kunde. In de genen zit cacao, uit de aders spuit 72% chocolade.
2. Tom Ieven
De head sommelier van het Hof van Cleve volgt een lange en traditionele lijn van understated gastheerschap in een van de beste restaurants in West-Europa. Het ‘Hof’ draait immers niet op stijfdoenerij, maar op een glimlach en een kwinkslag. Ieven is die ongedwongen aanpak meester. Hij trok in februari als Belgisch sommelierkampioen naar Parijs om er uiteindelijk elfde te worden, een bijzondere prestatie.
1. Eva Kestemont
Journaliste Eva Kestemont schreef met ‘Verbeterd Recept, Waarom je te veel ultrabewerkt voedsel eet en hoe dat anders kan’ een boek waarvan het belang nauwelijks kan onderschat worden. De boodschap in en de conclusies van het boek zijn van dermate groot belang dat zij internationale weerklank verdienen. Kestemont is een rijzende ster als food-gedreven journaliste, zij ziet in alles wat nieuwswaardig is een voedselverhaal. Onze YIP (Young Inspirational Person of the Year).
Lifetime Achievement Award 2023: José Lemahieu
Marchand de bonheur, ereburger van de gemeente Heuvelland, voormalig docent aan de hotelschool Ter Groene Poorte en Syntra: José Lemahieu mag vele pluimen op de denkbeeldige hoed steken, maar de allerbelangrijkste is wellicht nog dat hij hoogstpersoonlijk vele jonge sommeliers die van een eerste job droomden heeft geïnspireerd om dieper te duiken in de wijnwereld en elke dag weer bij te leren. Na een lange carrière als leraar is hij nu de beste ambassadeur voor ‘zijn’ wijnstreek, de Westhoek en in het bijzonder Heuvelland. Wijn uit die regio is nog steeds niet voldoende bekend, en José zorgt ervoor dat de wijnmakers zélf inzien welke kwaliteit zij in de kuip hebben én dat de lokale restaurants overtuigd worden om de wijn op de kaart te zetten. Dat is bovendien ook een duurzame keuze. Een award voor een rijke en inspirerende carrière.
Kijk mee uit naar de june. foodie top 100, vanaf dinsdag. Schrijf je in op onze newsletter, of volg het via onze Facebook– en Instagrampagina.
Door Toni De Coninck.
(Foto Tom Ieven: © Pieter D’hoop)