Duik in de geschiedenis van het begijnhof
Een van de blikvangers in Diest is zonder twijfel het begijnhof. Deze historische stad in de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is nog in zijn originele staat te bewonderen, inclusief de monumentale poort die het begijnhof vroeger scheidde van de oude binnenstad van Diest. Wie door deze prachtige toegangspoort stapt, wordt bijna 400 jaar terug gekatapulteerd in de tijd. Het begijnhof kreeg zijn definitieve uitzicht in de 17de en 18de eeuw. De smalle straatjes stralen authentieke charme uit en de witte Sint-Catharinakerk is één van de vele Instagram hotspots op het begijnhof. Bovendien is het ook een schatkamer aan schilderkunst uit de Lage Landen, met werken van de Vlaamse Meester Theodoor Van Loon en Frans Francken II.
Nog meer zin in geschiedenis? Daal af in de middeleeuwse kelders van het stadhuis voor een bezoek aan stadsmuseum De Hofstadt of verdiep je in de wereld van de parachutisten in het Pegasus Museum. Naast musea kun je in Diest ook één van de oudste apotheken van België terugvinden, evenals De Gulden Maene, het geboortehuis van Sint-Jan Berchmans. Ook liefhebbers van religie halen hun hart op in Diest. Bewonder de schatkamer aan religieuze kunst in de Sint-Sulpitiuskerk en sluit de dag af in de Allerheiligenkapel, waar meer dan 160 heiligenbeelden te bewonderen zijn. Alle musea zijn open en gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand.
Marcheer langs citadel en vesten
Overal in Diest vind je, overwoekerd door tijd en natuur, stille getuigen van het militaire verleden van de stad, met bastions, forten, ravelijnen en omwallingen. Na de Belgische onafhankelijkheid groeide Diest uit tot Schildwacht aan de Demer, om een invasie van de Nederlanders tegen te gaan. Via de vestenwandeling treed je in de voetsporen van de militairen en ontdek je de kracht van Diest als vestingstad. De wandeling is 7 kilometer lang en onderweg kom je langs tal van historische plekken, zoals de Citadel. Voorafgegaan door een rijke geschiedenis, is dit stukje erfgoed vandaag de dag nog steeds een centrum van cultuur en ontspanning. Ook het Boerenkrijgplein met de indrukwekkende zitkanonnen, het groene provinciedomein Halve Maan en de Schaffense Poort liggen op je route.
Bovendien ziet alles er ook nog eens super Instagrammable uit
Culinair genieten in cultureel erfgoed
Il Giardino
Het voormalig prestigieuze bankgebouw Banque Centrale de la Dyle werd omgevormd tot Il Giardino: een eigenzinnige woonwinkel, exclusieve feest- en concertlocatie en gezellige loungebar. In deze unieke zaak maak je een wandeling tussen bloemen, planten, decoratieve elementen, kunstwerken en sterke staaltjes interieurinrichting. Geen interieurplannen? Je kan ook gewoon iets drinken aan de bar, op het terras of in de loungeruimte. Het pronkstuk van het pand is zonder twijfel de authentieke en beschermde kluizenzaal in de kelder.
‘t Dambord
’t Dambord is een van de oudst bewaarde woonhuizen in Diest en dateert uit de vijftiende en zestiende eeuw. De naam Dambord verwijst naar een ingewerkte afbeelding in dambordvorm boven de deur. Tot enkele jaren geleden was het pand in erg slechte staat, tot Diestse ondernemer Marc Stroobants van koffiebranderij Stroobants dit stukje onroerend erfgoed kocht. Vandaag is ’t Dambord zo omgetoverd tot een gezellige koffiebar waar menig Diestenaar en toerist komen genieten van een kop koffie in een prachtig historisch kader.
De Smaakhal
Van de Foodhallen in Amsterdam of de Borough Market in Londen heb je misschien al wel eens gehoord, maar ook in Diest kan je een heuse foodmarkt vinden. In de overdekte historische Lakenhalle organiseert Visit Diest met de dienst Ondernemen, iedere derde zondag van de maand de Smaakhal. Hier ontmoet je meer dan vijftien lokale handelaars in vlees, groenten, fruit, zoet, bier, wijn, kazen en kruiden. Je koopt er rechtstreeks bij de producent: eerlijke producten aan een eerlijke prijs. Er worden elke editie gratis proevertjes uitgedeeld, af en toe bereid door bekende chefs zoals Sofie Dumont en Jeroen de Pauw. De Smaakhal is gratis en vindt elke derde zondag in oktober, november, december, februari, maart en april plaats, telkens van 11u tot 17u.
Smakelijke adresjes
Dat Diest niet enkel voor cultuurliefhebbers maar ook voor foodies een verborgen juweeltje is, blijkt ook uit de vele horecazaken die in een van de vele historische panden gehuisvest zijn. Voor ontbijt en lunch kan je zo terecht bij BUTAN, een frisse nieuwkomer in het centrum van Diest. Met een menu variërend van veganistische bowls tot homemade pannenkoeken is hier voor ieder wat wils én bovendien ziet alles er ook nog eens super Instagrammable uit. Je vindt Butan in de gezellige verkeersvrije winkelwandelzone.
Ook voor een smaakvol diner zijn er in Diest tal van mogelijkheden. Bij Wannes Raps kun je genieten van huisgemaakte klassiekers in een nostalgische en stijlvolle setting. Wie geschiedenis en dineren wil combineren, kan terecht bij De Goeie Kost, In den Zoeten Inval of La Margherita. Het stijlvolle restaurant De Goeie Kost beschikt over een verfijnde menukaart en het gebouw dateert uit de 17e eeuw, net als restaurant-bistro In den Zoeten Inval. Ook La Margherita beschikt over een rijke geschiedenis. Dit Italiaans restaurant is ontstaan in een voormalig gildehuis van rederijkerskamer De Lelie, dat dateert uit de 18de eeuw. Genieten van een maaltijd gaat in Diest vaak gepaard met het ontdekken van een stevige dosis cultureel erfgoed, een win-win dus!
Voor meer informatie over deze historische stad kun je terecht op deze link.