1. Valle Grana: de vallei van de Castelmagno-kaas en Caraglio knoflook

Een van de meest gevierde kazen binnen de gastronomie is die van Castelmagno. De parelmoerachtige ivoorkleurige kaasmassa verandert tijdens het rijpen in goudgeel met soms groenige aders, een kenmerkend teken van de natuurlijke adering. De smaak is fijn en delicaat, licht ziltig als hij vers is, en wordt later pittig en intens. Om zo van te genieten of met honing. Tip: geniet van La Meiro op 1.750 meter hoogte!

In dezelfde vallei bevindt zich een geurig gastronomisch kenmerk van plaatselijke traditie en kwaliteit: de Caraglio-knoflook. Dit alles is te danken aan een streek die bijzonder geschikt is voor de knoflookteelt en aan de assonantie tussen Caraglio en Aglio (het Italiaanse woord voor knoflook). De specifieke eigenschappen zijn een delicate smaak en een goede verteerbaarheid, waardoor het de ideale smaakmaker is voor Bagna Caoda ( ofwel warme ansjovissaus), een typisch Piemontese gerecht.

2. De luxe van de ‘Buon Vivere’ in Langhe Monferrato Roero

Langhe Monferrato Roero is een heuvelachtige regio in Piemonte, het hart van de UNESCO-werelderfgoed wijnlandschappen. Hier kan je exclusieve ervaringen opdoen en de lokale keuken en wijn ontdekken. Zo brengt een privéhelikopter je vanuit Milaan, Monaco, of het Comomeer naar de streek om er de wijnen van topkwaliteit te proeven. Wijn proeven kan hier haast altijd en overal, maar voor een unieke ervaring kan ja dit zelfs in een heteluchtballon doen. Wie liever met de voetjes op de grond blijft, kan genieten van een met een Michelinster bekroonde picknick tussen de wijngaarden.

Of wat dacht je van een exclusief diner op de top van een toren’? Op de Torre die Barbaresco kan het allemaal. Alba, de hoofdstad van Langhe en UNESCO Creatieve Stad voor Gastronomie, staat dan weer wereldwijd bekend om de waardevolle, witte truffel. Kom alles te weten over dit unieke product tijdens een VIP-truffelzoektocht. 

3. EXTRA Vermouth: het uur van Vermouth di Torino, aroma’s en smaken om van te smullen

 Dé lokale specialiteit van Torino is Vermouth, een gearomatiseerde wijn die aan het einde van de 18e eeuw zijn intrede deed aan het hof van de familie Savoie en in de winkels van de likeurmakers van Turijn. Vermouth wordt koud geserveerd, met of zonder ijs, met onbehandelde en biologische citroen- of sinaasappelschil. De locals drinken het zowel in zuivere als in een frisse cocktail.

Om deze bijzondere drank in de bloemetjes te zetten, kan je er nog tot eind dit jaar deelnemen aan EXTRA Vermouth, een bijzondere proeverij en unieke ervaring die je onderdompelt in de wondere wereld van Vermouth di Torino. De deelnemende etablissementen zullen uitsluitend Vermouth di Torino gebruiken, waarvan ze drie verschillende merken en vijf verschillende soorten aanbieden, waaronder Extra-Dry, Dry, White, Amber en Red. Reserveren is gewenst en kan rechtstreeks bij de deelnemende etablissementen.

4. Historisch wijnhuis I Dof Mati in Fara Novarese

De provincie Novara is een echte wijnregio, met heuvels die landschappen met een zeldzame schoonheid verbergen en gastronomische ervaringen die elke bezoeker kan smaken. Een absoluut hoogtepunt in de regio is dan ook een bezoek aan een historische wijngaard, ontworpen door niemand minder dan Alessandro Antonelli, de architect van de Dom van San Gaudenzio (en van de Mole Antonelliana in Turijn).

Het begint allemaal in Fara Novarese, in de wijnmakerij I Dof Mati (wat in het dialect “de twee meisjes” betekent). Zoals de naam al doet vermoeden, is het bedrijf ontstaan dankzij de moed van twee vrouwen, Sara en Valentina, die verlaten wijngaarden in Ghemme, Sizzano en Fara Novarese hebben gerestaureerd tot een droomlocatie. Hier, in het achttiende-eeuwse Palazzo Malaspina, vind je een historische Italiaanse tuin en ontdek je unieke wijnen en hun productieproces, en proef je de bijzondere smaak ervan, vergezeld van de beste gerechten uit de streek. Ook heb je regelmatig de mogelijkheid om zelf in de wijngaard te werken: afhankelijk van het seizoen kan je hier deelnemen aan het aanbinden van de scheuten, het zuigen of, in september, aan de oogst. Een 360°-ervaring in de wereld van de wijn, tussen geschiedenis en tijdloze schoonheid.

(Lees verder onder de foto’s.)

Piemonte
©Archivio-fotografico-ATL-del-Cuneese
© Sara Paladini
© Federico Barra
Piemonte
© ATL Novara
Piemonte
© Archivio-Turismo-Torino-e-Provincia
© Archivio-Turismo-Torino-e-Provincia

5. Culinair Alessandria

In Alessandria maak je een echte culinaire reis dankzij de vele lokale producenten en restauranthouders die de grote tradities van de lokale keuken voortzetten. De typische gevulde pasta heet hier agnolotti of ravioli genoemd, afhankelijk van in welke deelregio je je bevindt.  De kleine gnocchi gemaakt met groenten en kaas, dragen de naam ‘rabatòn, terwijl je in Novi een typische ronde pasta kunt eten die corsetti heet. Verder vind je er tal van gerechten met een rijke geschiedenis, zoals de Marengo kip, waarvan het recept teruggaat tot de tijd van Napoleon. Werkelijk uniek is de Montebore, een historische kegelvormige kaas (70% koemelk, 30% schapenmelk) waarvan de productie even bijna verdween, maar daarna langzaam weer tot leven kwam. Ook traditionele koekjes en gebak, zoals Baci di Dama in Tortona en Novi, staan steeds op het menu.

Slechts weinigen weten dat Alessandria ook bekendstaat om de productie van ambachtelijk bier, met een groot aantal interessante brouwerijen die je er kan bezoeken. Zo is er bijvoorbeeld de Birrificio Montegioco, genoemd naar de stad waar het gevestigd is, die een aantal smakelijke bieren maakt met lokale producten, zoals de ‘Bella di Garbagna’-kriek. Ook Kamun Lab in Predosa brouwt bieren in elegante flessen en produceert bovendien ambachtelijke kazen. In Spinetta Marengo heb je de Civale Brouwerij, die ook de bier panettone verkoopt, het traditionele Italiaanse kerstgebak met bier. Zeker niet te missen is Canediguerra, een van de meest gerespecteerde ambachtelijke brouwerijen in Italië.

6. MeBo: Birra Menabrea en Botalla Formaggi, twee handelsmerken, één museum

In Biella ontmoet de oudste actieve brouwerij van Italië de traditie van de kaasmakerij in een zeer bijzonder museum, dat twee mooie verhalen vertelt, beide gebaseerd op dezelfde waarden en verbonden met het grondgebied van Biella. Het verhaal dat in het MeBo Museum wordt verteld, wordt voortgezet in de nieuwe Belevenisruimte. Hier kan je kaas en ambachtelijk bier proeven voor een ware smaakexplosie in een ruimte die is ontworpen en uitgerust om van elke ontmoeting een onvergetelijke ervaring te maken. Je wordt er begeleid in de proeverijtechnieken om alle aroma’s, de geuren en de smaken die je proeft van elk afzonderlijk product ten volle te waarderen.

7. Het district van de meren (Lago Maggiore, Lago d’Orta, Lago di Mergozzo en Valle di Ossola)

Een gastronomische reis doorheen geweldige landschappen die bijzonder verschillend zijn en toch zo dicht bij elkaar: van de pittoreske meren Maggiore, Orta en Mergozzo door glooiende groene heuvels, tot aan de majestueuze toppen van de Alpen, in de Ossola Valleien. De verscheidenheid van deze hoek van Noord-Piemonte gaat gepaard met een uitstekende selectie van eten en wijn uit zowel meren als bergen. Baars, lavarello of forelfilets: delicate, verfijnd smakende vis uit het meer is een authentiek, veelzijdig ingrediënt in de lokale. Of heb je liever een aperitief op basis van gebakken alborelle, verrijkt met een glas witte Valli Ossolane DOC? Het inheemse ecotype Nebbiolo maakt het alpine Ossola-gebied zo geschikt voor stoere, niche-wijnen die gekenmerkt worden door intense kleuren en een droge, harmonieuze smaak. Brisaula Val d’Ossola, Prosciutto Crudo di Vigezzo, Violino di Capra, enz.

De vleeswaren uit de valleien bevatten bosgeuren van kreupelhout in combinatie met notenaroma’s en zorgen voor sensaties van zachtheid, zoetheid, sappigheid en een boterachtige consistentie. Typische koeien Bruna Alpina, weidegras van topkwaliteit en een productieproces dat op het seizoen is afgestemd zijn dan weer de geheimen ingrediënten van de buitengewone kaas Bettelmatt en Ossolano DOP. De intensiteit en geur ervan moet je minstens één keer in je leven ervaren hebben, best nog in combinatie met Ossola’s handbereide bieren! Zittend aan tafel van een landelijk-chique agriturismo, een sterrenrestaurant of gewoonweg op de levendige country festivals die de meren en bergen van dit territorium bezaaien, kan iedere gast hier alles te weten komen over de geschiedenis, de bewoners en hun cultuur.

8. Authentieke smaken tussen Vercelli en Gattinara

Vercelli is een buitengewone kunststad omgeven door rijstvelden en staat zelfs bekend als de Europese hoofdstad van de rijst. In het elegante Restaurant Christian en Manuel is rijst de hoofdrolspeler van een verrassende culinaire reis tussen traditie en innovatie dankzij een speciaal menu, ontworpen door de gebroeders Costardi, dat maar liefst 25 (!) verschillende risotto’s bevat, allemaal prachtig gepresenteerd. Wat verderop vind je ook Gattinara, een klein stadje genesteld tussen glooiende heuvels waar enkele van de beste rode wijnen van Italië worden geproduceerd, zoals de Gattinara DOCG. In de Cucine Nervi, een gloednieuwe ruimte van Cantine Nervi Winery, kan je genieten van een verfijnde en innovatieve ervaring van de lokale keuken in een intieme omgeving dankzij een jonge keukenbrigade en een wijnkaart met meer dan 300 labels.

Foto bovenaan: © Archivio fotografico ATL del Cuneese

Smaakt Piemonte al naar meer? Proef alvast van nog meer lekkers op Italia.it. Lees hier ook alles over de geneugtes van de Aostavallei. #stayjuned

 

Piemonte
© MeBo Museum Biella
© MeBo Museum Biella
Piemonte
© ATL-Biella-Valsesia-Vercelli
© ATL-Biella-Valsesia-Vercelli

Ontdek nog meer artikels over ...