Lokale lekkernijen

De biologische boerderij Fajã dos Padres kwam ook in ons vorige artikel al kort aan bod als bijzondere bezienswaardigheid. Bijna alles wat hier geteeld wordt, van bananen tot avocado en wel twintig (!) soorten mango, wordt grotendeels gebruikt in hun eigen restaurant. Ikzelf maakte hier kennis met de populairste lokale vis, peixe espada, vaak beschouwd als een monster uit de zee, maar ook monsterlijk lekker. Ingrediënten recht van de akker op je bord, dagverse vis en zicht op zee, wat wil een mens nog meer?

Van Pátio das Babosas, gelegen naast het bergstation van de Teleférico do Funchal, zou je misschien verwachten dat het een typische tourist trap is. Niets is echter minder waar. De gerechten zijn met lokale producten en vooral met veel liefde bereid, net als hun beroemde huisgemaakte taarten. De porties zijn groot, de prijzen klein. En dat met een geweldig uitzicht op de hoofdstad.

Maktub Pub in Paúl do Mar is zo’n restaurant dat eigenlijk niet in woorden of beelden te gieten valt, maar je eigenlijk gewoon zelf moet beleven. Het interieur zweeft ergens tussen dat van een Jamaicaanse strandbar en een Californische surferstent. Denk met stift bekladde muren, placemats van jeans, fietsen aan het plafond en een levensechte blauw-gele ara. (Ja, ik leerde hem al ‘hallo’ zeggen.) Het terras is bovendien dé ideale plek om de zonsondergang te bewonderen. Op het menu staan naast een paar tapas slechts een drietal gerechten, afhankelijk van de catch of the day en de voorraad van de lokale beenhouwerij.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira
Fajadospadres2
Had ik al gezegd dat je hier dineert met zicht op de ondergaande zon?

Betoverende gastronomie

De Porto do Funchal is ook de thuishaven van het Design Centre Nini Andrade Silva, vernoemd naar de gelauwerde interieurontwerpster die zich laat inspireren door de Madeirese kiezelstenen. Op de eerste verdieping van haar museum en atelier vind je ook een stijlvol restaurant waar je geniet van een uniek diner, omringd door de lichtjes van het eiland. Voor €55 word ik er verwend met een verfijnd viergangenmenu, telkens met de keuze uit vlees, vis, of vegetarisch en inclusief aangepaste wijnen. Vooral de intense smaak van de pikzwarte, gerookte boter op tafel zal me nog lang bijblijven.

Avista is het jongere zusje van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Il Gallo d’Oro, beiden onderdeel van het luxueuze Hotel The Cliff Bay in Funchal. Avista zelf hoort eigenlijk bij het nieuwste gedeelte van het hotel, Les Suites, en dat merk je. Het geheel is übertrendy maar toch klassevol. Ook het eten is er verrukkelijk, met als specialiteit de vlees- en visbereidingen op de Josper-grill. De huisgemaakte cheesecake met verse passievrucht is werkelijk memorabel. Had ik al gezegd dat je hier dineert met zicht op de ondergaande zon?

(Lees verder onder de foto’s.)

Nini1
Madeira
Ik droom nog altijd van die ovenverse scone met verse slagroom en lokale bessenjam.

Meer dan een hotel

Wil je je eens écht posh voelen? Ga dan voor afternoon tea op het glamoureuze terras van het befaamde Belmond Reid’s Palace Hotel. Voor €36 per persoon word je er verwend met een bodemloze theepot met een verse thee naar keuze, een selectie van kleine luxesandwiches (die indien gewenst ook onbeperkt aangevuld wordt) en een paar van de mooiste gebakjes die ik ooit zag. Ik droom nog altijd van die ovenverse scone met verse slagroom en lokale bessenjam. Wie er helemaal bij wil horen maakt voor een kleine meerprijs de ervaring compleet met een glas champagne. Het fenomenale zeezicht en uitzicht op de bekende tuinen van het hotel krijg je er dan weer gratis en voor niets bij. Reid’s Palace ademt luxe en klasse. Winston Churchill himself had hier ooit nog zijn eigen presidentiële suite. Een overnachting hier is dan ook allesbehalve goedkoop, maar wat een magische ervaring moet het zijn.

Het hotel en restaurant Quinta do Furão ligt op een klif in het noordoosten van Madeira en biedt een onbetaalbaar zee- en bergzicht. Hotelgasten zwemmen er tussen de wijnranken en komen er tot rust in een van de 65 luxueuze kamers. Het restaurant is grootschaliger, maar slaagt erin om een heerlijke variatie van Madeirese en internationale gerechten te serveren en dit steeds met biologische en lokale producten. Van de olijven tot de handgerolde couscous en cake van zoete aardappel, alles barst van de smaak.

(Lees verder onder de foto’s.)

Madeira

Ikzelf verbleef in Quintinha São João Hotel & Spa, een kleinschalig vijfsterrenhotel en oase van rust net buiten het centrum van Funchal. Het gerestaureerde landgoed blinkt boven alles uit in service, van de oprechte glimlach aan de receptie en de verwennerij in de spa tot de dagelijkse turn-down service. Ook bij het ontbijt slooft Quintinha São João zich uit: het traditionele buffet wordt ook nog eens aangevuld met een à la carte-menu van warme en versbereide ontbijtgerechten. Naast de stijlvolle en erg ruime kamers maken het binnen- en buitenzwembad, de sauna en hamam en de weelderige tuin het geheel compleet. Kortom, een hotel om bij weg te dromen.

Door Rani Guinée

Zin om zelf de magie van Madeira te ontdekken? Laat je verder inspireren en informeren door de website van Visit Madeira.

Madeira

Ontdek nog meer artikels over ...