Tahon werd geboren in Menen in 1965 en voltooide zijn hogere studies beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Nog voor zijn dertigste speelde hij een grote rol in de internationale kunstarena. Zijn werken maken deel uit van belangrijke private en publieke collecties. Ze reizen de wereld rond en werden al gepresenteerd in grote musea in onder andere Los Angeles, Shenzhen (China) en Genève. Hij is een krak in het combineren en uiten van emoties in gezichten en dat maakt zijn beelden zo uniek en ontroerend. Met deze tentoonstelling wil hij mensen doen voelen wat hij al die jaren heeft gevoeld in Oudenaarde, toen hij de werken aan het maken was. De sculpturen van Tahon representeren geen einde, maar juist een nieuw begin.
De expositie toont een selectie van eigen creaties uit keramiek, gips en brons. Daarnaast zijn er ook een aantal verzamelstukken uit de collectie van de beeldhouwer zelf geselecteerd. Denk aan aardewerk van de vroege islam (9e eeuw), Italiaanse renaissance majolica (16e eeuw), maar ook brieven van August Rodin en Rainer Maria Rilke en een beeld van Georges Minne. De werken komen goed tot uiting in combinatie met de middeleeuwse wandtapijten en het zilver uit de vaste collectie van het MOU. Voor Tahon vertalen die werken, geladen met mystiek en symboliek, zich in een feest van herkenning, inspiratie en liefde. In een ruimte zijn Tahons sculpturen imaginair in elkaar geschoven, waardoor je een totaalzicht krijgt op zijn werk. De tentoonstelling probeert een antwoord te bieden op de vraag: “Wat verbeelden die intrigerende, levendige, even vertrouwde als obscuur verdichte sculpturen van Johan Tahon?” De fantastisch vreemde creaties waarvan de ene monumentaal en de andere minuscuul leggen Tahons persoonlijke emoties bloot.
Johan Tahon: ‘Het MOU Museum is een magische plek om naar mijn geschiedenis te kijken en tegelijkertijd aan een nieuwe verhaallijn te beginnen.’
Daarnaast kan je genieten van de zachte muziek van Lara Chedraoui en Ian Clement
Naast de tentoonstelling worden er ook extra activiteiten en performances aangeboden, waarbij de kunstenaar zelf ook aanwezig zal zijn. De beelden van Tahon dienen als inspiratiebron voor andere kunstvormen zoals literatuur, muziek en dans. Je kan bijvoorbeeld op de website van het MOU een video bekijken waarin Johan Tahon en Arie Hartog meer uitleg geven over de betekenis van de beelden en hoe de tentoonstelling is gecureerd. Ze vertellen ook over hun fijne samenwerking en wat Oudenaarde voor Tahon en zijn werk betekent. Daarnaast kan je genieten van de zachte muziek van Lara Chedraoui en Ian Clement. Er is ook een boek gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling met gelijknamige titel. Prachtige foto’s met bijhorende, lovende teksten van Arie Hartog bieden een overzicht van 22 jaar beeldende kunst van Tahon.
Curator Arie Hartog: ‘Johans beelden zijn tegelijkertijd herkenbare en raadselachtige wezens. Door ze tegenover de MOU-collectie te plaatsen wordt de bezoeker uitgenodigd ze in hun volle raadselachtige betekenis te lezen.’
De tentoonstelling loopt tot en met 30 september 2021. Het museum is elke dag open, behalve op maandag. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het MOU of aan de kassa en kosten 10 euro (basistarief). Voor kinderen is er een doe-boekje voorzien die hen meeneemt in het verhaal van Tahons sculpturen. Achteraf kunnen ze ook tekenen en knutselen in de stadswaag. Het boekje is gratis verkrijgbaar aan het onthaal.
Door Tess Bonte.