Het panorama van de Hérou
Een stevige wandeling brengt je bovenop de rots van Le Hérou. Je komt terecht in een ruig en verwilderd gebied met steile rotswanden en wildgroei. Als je even stil bent, kun je een blauwe flits met een fluitende roep bewonderen. De Hérou is namelijk de habitat van de ijsvogel, een onmiskenbare blauw met oranje gekleurde vogel. Eenmaal op de rotswand heb je een prachtig zicht over de kronkelende meanders van de Ourthe tussen de dicht beboste heuvels. Een uitzicht dat als een beloning aanvoelt na de wandeling.

De Hangende Tuinen van Thuin
De geplaveide straten die door de hangende tuinen kronkelen, maken van Thuin een charmante stad. Je waagt je in petite Provence met 200 terrasvormige tuinen die bedekt zijn met wijnstokken die een zoete en natuurlijke wijn voortbrengen. Via een kunstroute maak je kennis met de betoverende middeleeuwse stad, haar verleden en haar stedelijke evolutie.

De abdijruïnes van Villers-la-Ville
Als een van de mooiste architectonische locaties in Europa mag deze tip in de lijst zeker niet ontbreken. De majestueuze ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville vormen indrukwekkende getuigenissen van het leven van de monniken van de cisterciënzerorde. Het is een magische plek waar erfgoed en natuur buitengewoon samenkomen. De oude stenen ademen geheimen uit en laten je sprakeloos achter. Op de geïnstalleerde picknicktafels kun je de adembenemende setting rustig in je opnemen.

Wallonië
Wallonië

De Hoge Venen
De Vlonderpaden van de Hoge Venen brengen je middenin een van de meest ongerepte stukken land van België. Naast schitterende natuur kun je er ook wilde dieren tegenkomen zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders. Voor de meest betoverende beelden laat je je onderdompelen door de vroege ochtendnevel die met een zachte toets het landschap omtovert naar een mystieke sfeer.

Het Kasteel van Vêves
Het Kasteel van Vêves haalt het sprookjesfiguur in iedereen naar boven. De setting laat je toverkrachtig wegdromen en kinderen krijgen tijdens je bezoek een ridders- of prinsessenkostuum aan, wat het plaatje compleet maakt. Het kasteel torent fier omhoog op een rotsig voorgebergte waardoor je een groots zicht hebt op Celles, het dorp waar het kasteel gelegen is. Celles behoort eveneens officieel tot de mooiste dorpen van Wallonië.

Het dorpje Torgny
Als we spreken over de mooiste dorpen van Wallonië mogen we Torgny zeker niet vergeten. Wanneer je er tien minuten rondwandelt, word je omvergeblazen door een buitenlandse sfeer. Aangezien Torgny het meest zuidelijke dorp van België is, bevind je je in een zacht zomers klimaat, maar de rustieke stenen huizen met typische rode dakpannen zorgen vooral voor een Provençaals gevoel. Als je dat combineert met haar bekende orchideeën, wijngaarden op de heuvelflanken en prachtig natuurreservaat ben je België volledig vergeten.

Dinant
In de rijkelijke omgeving van Dinant vind je onder andere de citadel, een versterkte burcht van de Maasvallei. Na 408 treden te beklimmen of de kabelbaan te nemen, kun je je laten onderdompelen in meer dan negen eeuwen geschiedenis. Opnieuw beneden vind je kleurrijke herenhuizen en saxofoons. Die saxofoons verwijzen naar het leven van de Dinantse Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

Wallonië

Street art in Charleroi
Voor kunst in het straatbeeld moet je in Charleroi zijn. De urban art forms in combinatie met de ruwe schoonheid van de voormalige industriestad maken van Charleroi een unieke locatie. De graffiti fleurt het industrieel erfgoed op. Langs de Samber wandel je langs roestkleurige installaties van Carsid, de smeltoven van Thy-Marcinelle en indrukwekkende torenkranen van Industrieel.

Het graf van de Reus
Langs de oevers van de Semois vind je het graf van de Reus, een indrukwekkend panoramazicht waarbij de Semois een doodskist van gigantische afmetingen lijkt te omsluiten. Het is één van de meest gefotografeerde locaties rondom Bouillon en mag dus niet ontbreken in jouw camerarol.

Het station van Luik-Guillemins
Het station van Luik-Guillemins kreeg een industriële en moderne stijl waardoor het nu een trekpleister is geworden voor toeristen. De Spaanse architect Calatrava zorgde voor grote ruimtes die, met behulp van glas en metaal, voor natuurlijk licht zorgen. Niet alleen is het een van de meest indrukwekkende gebouwen in Luik, het is ook een van de mooiste stations van België. Als je daar bent, zul je nog wensen dat je trein vertraging heeft.

Door Jorien Conickx.

Ontdek nog meer artikels over ...