5 Berlijnse musea

Berlijn is de enige Europese stad die meer musea heeft dan regendagen. Er zijn gemiddeld 99 regendagen en maar liefst 175 musea. Bovendien is de mix van musea bijzonder divers en kan je naast de klassiekers ook een hele reeks minder traditionele musea bezoeken.  Laat de regen maar komen!

Futurium
(Alexanderufer 2)

Het Futurium (@futuriumd) is een van de vele nieuwe architecturale pareltjes in het ‘Regierungsviertel’ (The Government District) langs de oever van de Spree.
Het Futurium wil een plaats zijn die toekomstgerichte wetenschappelijke, technische en sociale ontwikkelingen faciliteert. Dit doen ze o.a. door middel van een boeiende (interactieve) expositieruimte, een experimenteer-lab en verschillende events. Breng zeker ook Pepper, de huisrobot, een bezoekje. Bij Pepper kan je terecht voor een armband die allerlei installaties in het museum activeert.
Een bezoek aan het Futurium is helemaal gratis en garandeert een hele reeks Instagrammable shots. Vergeet niet een kijkje te nemen in de kelderverdieping en op het dak!

Hamburger Bahnhof
(Invalidenstrasse 50-51)

Het Hamburger Bahnhof (@staatlichemuseenzuberlin) is een voormalig spoorwegstation dat is ingericht als een museum voor hedendaagse kunst.
Het museum heeft een uitgebreide collectie, die je in de verschillende tentoonstellingen kan bezichtigen. De voorbije decennia werden ook de voormalige pakhuizen heringericht als museumruimte en verbonden met het hoofdgebouw. Daardoor is de beschikbare tentoonstellingsruimte meer dan 13.000 vierkante meter groot!
Het museum heeft een van de grootste en belangrijkste openbare collecties van hedendaagse kunst ter wereld. e kan er o.a. werk van Joseph Beuys, Andy Warhol, Sol Lewitt, Marcel Duchamp en nog heel wat meer kunsticonen bewonderen.
De grote stationshal (die je kan terugvinden achter het onthaal) wordt vaak gebruikt voor een bijzondere tentoonstelling. De combinatie van de gigantische afmeting van de ruimte met de vaak spectaculaire kunstwerken zorgt voor een extra special effect.

Tchoban Foundation
(Christinenstrasse 18A)

De Tchoban Foundation (@tchoban_foundation) bevindt zich aan de ingang van de ‘Pfefferberg’ site, een voormalige brouwerij, waar je tegenwoordig een hele brok cultuur kan terugvinden. Ateliers van kunstenaars (o.a. Ai Wei Wei en Olaf Eliasson), galerijen, een architectenforum en het Pfefferbergtheater en -restaurant hebben hun plaats gevonden in de beschermde monumenten van de Pfefferberg.
De Tchoban Foundation huisvest het Museum voor Architectuurtekeningen. Het gebouw, ontworpen door architect Sergei Tchoban, is een opvallende verschijning in een rij van typische, oude Berlijnse huizen. De gevels van beton en glas bevatten gedetailleerde reliëfs van uitvergrote fragmenten van architectonische schetsen (waardoor je meteen kan zien wat er binnen in het gebouw terug te vinden is). Eens je binnen bent in het museum, kan je de motieven van de gevel op verschillende plaatsen in het interieur herkennen. Werkelijk alles in dit gebouw, tot aan de deurklinken toe, heeft een doordacht en bijzonder design.

Computer Spiele Museum
(Karl-Marx-Allee 93A)

Het Computerspiele Museum (@computerspielemuseum_berlin) werd in 1997 voor het eerst geopend en was het eerste ter wereld in zijn soort. Geen traditioneel museum, maar een interactieve blik op de geschiedenis van games en gaming. Je kan er alle klassiekers uit je jeugd terugvinden, maar ook de nieuwste VR-ontwikkelingen kan je er uitproberen. De bedoeling van het museum is om digitale games in hun evolutie te laten zien, aan de hand van de collectie die bestaat uit meer dan 300 consoles, 10.000 hardwareonderdelen en 30.000 computerspellen. En het beste van al: je kan er heel wat (retro) games uitproberen.

Kindl
(Am Sudhaus 3)

Het Kindl Center for Contemporary Art (@kindlberlin) is een bijzondere tentoonstellingslocatie in het gebouwencomplex van de voormalige Kindl-brouwerij.
Het industriële gebouw uit de jaren 20 van de vorige eeuw is zo goed als volledig in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Er werd enkel een glazen trappenhuis toegevoegd, die de drie verdiepingen van het voormalige ‘Machinenhaus’ met elkaar verbindt. In deze drie machinekamers kan je terecht voor retrospectieven en tentoonstellingen.
Ook het café in het Sudhaus is een pareltje. Tussen de zes enorme koperen ketels (ooit de grootste in zijn soort in Europa), kan je Café Babette terugvinden, de perfecte plaats om je museumbezoek af te sluiten.

Meer Berlijn-tips?
Deze en meer beelden en tips kun je terugvinden op het Instagramaccount van Silvie (@bonnesilvie) en in haar boek ‘Berlin guide for Instagrammers’ (uitgeverij Luster).
Breng je binnenkort een bezoek aan Berlijn? Je kunt bij Silvie terecht voor een unieke ‘Berlin Photo Shoot Walk’: een wandeling langs een fotogenieke route, waarbij Silvie zorgt voor een spontane fotoreportage, zodat je bij thuiskomst een reeks professionele beelden en herinneringen in je mailbox kan terugvinden.
Alle info op www.silviebonne.be.
Portret van de auteur: © An Van Gijsegem.

Ontdek nog meer artikels over ...