Vuile handen maken gelukkiger en verhogen de weerstand
Tuinier!
Niet alleen tuinieren maar alleen al het simpele feit van je te omringen met veel groen en bloemen heeft een stressverminderend effect. Zelfs een klein beetje natuur op een balkon doet de concentratie stresshormonen al meetbaar dalen. Hoe meer je buiten bent, hoe meer lichtstralen je vangt, wat alleen maar gunstig kan zijn voor je gemoed.
Tuinier met blote handen!
Onderzoek heeft uitgewezen dat de bodembacterie Mycobacterium vaccae de serotonine in je hersenen activeert. Vuile handen maken gelukkiger en verhogen de weerstand. In tijden van handen wassen en hyperhygiëne werkt het heerlijk bevrijdend om je handen nog eens vuil te mogen maken.
Vul je bloembakken met véél bloemen!
Steun je plantenkweker en je favoriete tuincentrum en sla een flinke voorraad planten in, het is meer inspirerend dan wc-papier, toch? Koop verse potgrond en zet je plantjes dicht bij elkaar, veel zullen ze niet meer bijgroeien, bloeien des te meer. Vul je terras en je vensterbanken, daar vrolijk je ook voorbijgangers mee op.
Geen tuin? Zet bloembollen in pot in huis!
Ja, de lente is echt te koop: je vindt momenteel massa’s lentebloembollen in pot zoals blauwe druifjes, tulpen, narcissen,… Omring je niet alleen met kleur maar ook met geur. Veel witte narcissen (‘Bridal Crown’, ‘tazetta’,…) geuren heerlijk en natuurlijk zijn er al volop hyacinten. Bloemengeuren werken stressverlagend.
Zet sla!
Ook al heb je nog nooit gemoestuinierd, sla planten kan iedereen. Een slaplantje kost amper wat en als je het nu in de grond stopt eet je er al begin mei van. Koop verschillende soorten, in verschillende kleurtjes, en plant ze gerust tussen je bloemen in de siertuin. Doe er wat kruiden bij: munt, bieslook, oregano en peterselie mag je nu meteen in de tuin planten.
Koop dahlia’s!
Dromen van de zomer biedt perspectief en haalt je even weg uit de narigheid van de dag. In het tuincentrum en online vind je nu volop zomerbloembollen: dahlia’s, gladiolen, Canna’s, begonia’s… Plant ze in een pot en houd ze binnen tot de eerste blaadjes verschijnen. Verhuis de potten dan naar een minder warme, lichte maar vorstvrije plek, de serre bijvoorbeeld. Na de laatste nachtvorst (doorgaans begin mei) plant je ze uit in de tuin. Begin maar alvast te dromen van je eerste dahliaboeket.
Vergeet niet af en toe te stoppen met tuinieren, en te genieten
Plant aardbeien!
Koop planten waar al bloemetjes op staan, en geef ze een plek met veel zon. Mara des Bois, kleine aardbeien met het aroma van bosaardbeien, is een topper, maar ook gewone bosaardbeitjes doen het geweldig in de tuin. Plant ze onder hagen, struiken of tussen je bessen, het zijn ook prima bodembedekkers tegen onkruid.
Zaai bloemen!
Een zakje eenjarige bloemen is goed voor veel m² bloemenplezier deze zomer. Maak een stuk tuin onkruidvrij, hark de aarde fijn, zaai de bloemen uit en druk alles goed aan, met je handen of door er gewoon met je voeten over te trampelen. Bloemenzaad is heel fijn en heeft licht nodig om te kiemen: strooi er geen aarde over! Kies een biologisch mengsel, speciaal voor bijen en hommels, de planeet zal je dankbaar zijn.
Forceer je niet!
Woede, agressie, frustratie… het hoort er in deze tijden allemaal bij. Maar ga ook niet in één keer wild tekeer in je tuin! Doseer en wissel af: een beetje snoeien, een beetje wieden en een beetje grond bewerken is beter dan verbeten in één keer die immense composthoop om te zetten. In de ziekenhuizen is nu geen plaats voor een geblokkeerde rug.
Creëer geen nieuwe stress!
Vergeet niet af en toe te stoppen met tuinieren, en te genieten. Laat je tuin vooral geen extra stressfactor worden! Neen, het gazon moet er niet piekfijn bij liggen, er mag gerust een onkruidje tussen de planten groeien, en een streepje mos tussen de klinkers. Laat het los, er zijn momenteel veel ergere dingen om je druk over te maken.
Door Laurence Machiels.