Vorarlberg

Vorarlberg

Tekst: 

Toni De Coninck

Creatief, regionaal, seizoensgebonden. Dat zijn de sleutelwoorden in winters Vorarlberg, Oostenrijk op zijn mooist. De bekendste specialiteit is natuurlijk de kruidige Bergkäse, die al tijdens het zomerseizoen hoog op de alp wordt voorbereid. De Vorarlberger kaasmakers maken ook Emmentaler en verse kazen op basis van koe-, schapen of geitenmelk.

Enkele tips voor deze winter:
- In Montafon kun je nu al vanaf 8 uur ’s ochtends in sommige bergrestaurants ontbijten. Vroeg uit de veren, met koffie zowat op de piste, vanaf € 11,90 per volwassene.
- Elke donderdag van 12 december tot 10 april wandel je in het Kleinwalsertal op sneeuwschoenen naar lekkers met een glas wijn. € 29.
- Op 16 januari start de volgens het Guinness Book of Records langste skiwedstrijd ter wereld. Maximaal duizend skiërs moeten in Lech-Zuers 22 kilometer piste én 5.500 hoogtemeters overwinnen. Op een ander moment in de buurt? Geen enkel probleem. Je kunt de ‘Weisse Ring’, zo heet de wedstrijd, de hele winter door ook zelf skiën.

Wat neem je nadien mee naar huis?
- De kruidige bergkaas, die op veel plaatsen in kleine kaasmakerijen en almen wordt gemaakt. De ‘Sura Kees’ (zure kaas) uit Montafon kun je ook online kopen. In de linkerkolom vind je de juiste link.
- Fruitige brandewijnen zoals de typische Vorarlberger “Subirer” (een perenbrandewijn).
- De voortreffelijke brandewijnen van pastoor Joe Egle uit Gaschurn, geneeskrachtige elixirs tegen allerlei kwaaltjes.
- Heerlijkheden uit het Kleinwalsertal van verschillende producenten zoals berghooimosterd, berghooibloemensiroop, dennentoppenazijn of de heerlijke luchtgedroogde hertenham.
- Heerlijkheden in de Montafoner Genusskistle, met zorg samengesteld door de “bewusstmontafon”-producenten.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Winters culinair