Solo reizen: hoe doe je dat?

Solo reizen: hoe doe je dat?

Tekst: 

Eline Vercaemer

Fotografie: 

Unsplash

Het beste aan alleen reizen? De vrijheid natuurlijk! Je hoeft niet voortdurend met een ander te overleggen over welk restaurant je bezoekt of wanneer je welke activiteiten moet plannen. Wij geven je enkele tips om het beste uit je solo vakantie halen.

Waarom alleen reizen?
Het idee van een solo trip kan eng en overweldigend zijn. Een reisgezel voelt als een vangnet, dus als je besluit alleen te gaan verdwijnt dat vangnet. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt andere manieren vinden om je op je gemak te voelen. Je moet vooral kunnen genieten. Natuurlijk zijn er ook enkele gevaren zoals veiligheidsproblemen en eenzaamheid. Maar een goede voorbereiding en een dosis gezond verstand kunnen je geld besparen en je door je solo-trip helpen.

Hoe bereid ik me voor?
Het is aangeraden om een aantal dingen op voorhand te plannen. Spontaniteit is leuk, maar je mag niet het gevoel krijgen dat je de controle verliest. Onderzoek je bestemmingen zodat je weet in welk deel van de stad je verblijft. Boek je accommodatie ook op voorhand. Als je naar meer dan een plek gaat, zoek dan uit hoe je van de ene naar de andere locatie kunt gaan. Verdiep je in het lokale openbaar vervoersysteem en de bezienswaardigheden. Zo kun je ook op voorhand plannen wanneer je wat kunt doen, en hoeveel je dat zal kosten. Je hoeft natuurlijk niet elk detail van je reis in kaart te brengen. Laat voldoende ruimte over voor flexibiliteit en spontaniteit.

Stay safe
Veiligheid is misschien wel een van de belangrijkste zorgen van een solo reiziger. Je hebt geen reisgezel om op je te passen. Als solo reiziger ben je veel kwetsbaarder voor onder andere oplichters. Gebruik je gezond verstand. En als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Houd ook de mensen thuis op de hoogte. Een snelle e-mail doet wonderen om de angsten en bezorgdheden van familie en vrienden te minimaliseren.

Vertrouw iedereen en niemand
Wat solo traveling zo leuk maakt, is dat je mensen van over de hele wereld leert kennen. Het is altijd fijn om met anderen rond te hangen, te reizen en verhalen te delen. Maar let op: dit maakt je ook kwetsbaar. Oplichters zijn vaak de meest charmante metgezellen die je zult ontmoeten. Wees ruimdenkend, maar blijf ook voldoende op je hoede om je eigen veiligheid te waarborgen.

Doe eens iets nieuws
Wanneer je alleen reist, ben je misschien terughoudend om nieuwe dingen te proberen. Er is altijd dat stemmetje in je hoofd die je doet twijfelen. Maar dit is net het perfecte moment om uit je comfort zone te stappen. Bungeejumpen, een hele dag in een museum rondhangen, … Het kan allemaal! Dit is misschien ook wel hét moment om iets van je bucketlist te schrappen.

Eenzaamheid
Solo reizigers zijn vaak bang voor eenzaamheid. Doe eens een poging om met andere reizigers te praten, of ze nu ook solo reizigers zijn of niet. Zelfs als je je wat ongemakkelijk voelt bij het benaderen van vreemden, moet je jezelf eraan herinneren dat je deze mensen misschien nooit meer hoeft te zien. Dus wat maakt het dan uit wat ze van je denken? En wie weet zijn het wel hele leuke en interessante mensen. Overweeg ook om in een hostel te verblijven. Meestal hangt daar een sociale sfeer, waardoor ze een geweldige plek zijn om contacten te leggen met andere reizigers. Een vriend voor een dag, of een vriend voor het leven? Ze kunnen voor de beste reisherinneringen zorgen.

In geval van nood
Deze laatste tip is belangrijk of je nu alleen reist of niet. Maak een lijst met contactgegevens voor noodgevallen. De lijst kan jouw persoonlijke gegevens bevatten, de naam van een contactpersoon thuis en alle andere relevante telefoonnummers die je mogelijk nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook het gratis nummer van je creditcardmaatschappij noteren.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Solo reizen