Solo naar Australië

Solo naar Australië

Tekst: 

Eline Vercaemer

Fotografie: 

Unsplash

Maak kennis met Stefanie Silverans. De jonge West-Vlaamse trok enkele maanden geleden naar Australië. En dat helemaal op haar eentje.

Een goede planning
De beslissing om er op haar eentje op uit te trekken was voor Stefanie heel eenvoudig: “zo leer je het best nieuwe mensen kennen en kun je je volledig onderdompelen in andere culturen. Je bent ook volledig vrij om zelf beslissingen te nemen. Je kan altijd doen waar je zin in hebt.” Stefanie’s interesse voor verschillende landen en culturen leidde haar naar Australië. “Dat is zo’n beetje hét land voor backpackers. Een groot deel van de steden is aangepast om reizigers het zo makkelijk mogelijk te maken. En je hebt er ook de prachtige natuur en leuke grootsteden.” De basis van een soloreis is de planning. Budget regelen, een hoop papierwerk in orde brengen, een vlucht boeken en een hostel voor de eerste nachten regelen. Daarna was Stefanie klaar voor de start van haar grote avontuur.

Eenzaamheid
Eenmaal aan de andere kant van de wereld merkt Stefanie een groot verschil met België. “De vriendelijkheid en de gastvrijheid van de mensen is er enorm.” Toch wordt elke solo reiziger wel eens geconfronteerd met eenzaamheid. Je kunt dit voorkomen door in een hostel met gemeenschappelijke kamers te logeren. “Als je zelf openstaat om nieuwe mensen te leren kennen en vriendelijk bent, lukt het je in no time om de eenzaamheid te slim af te zijn”, zegt Stefanie. Nu ze zo ver weg is van huis, beseft Stefanie hoe belangrijk het is om de momenten met mensen die je graag ziet te koesteren. Maar volgens haar zitten solo reizigers dezer dagen ook in een luxepositie: “iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Zo kan je snel contact opnemen met je vrienden en familie thuis. Het enige wat nog in de weg zit is het tijdsverschil, maar daar wen je aan.”

Alleen reizen als vrouw
Vrouwen die alleen reizen worden vaak als kwetsbaar gezien en voelen zich sneller onveilig. Maar bij Stefanie valt dit (gelukkig) heel goed mee: “de enige keer dat ik me écht onveilig voelde, is toen ik twee nachten in een heel goedkoop hostel in Brisbane sliep. Ik sliep op een kamer met 50 anderen. Midden in de nacht werden we gewekt door twee jongens die gitaar speelden en die iedereen wakker riepen. Mijn spullen werden overhoop gehaald en enkele van mijn etenswaren werden gestolen.” Stefanie’s tip om dergelijke situaties te vermijden? Lees online reviews van ervaringen van anderen vooraleer je een accommodatie boekt.

Liefde op het eerste gezicht
Stefanie leefde en werkte tijdens de eerste maanden van haar solo avontuur in Sydney. Ze heeft er zonder twijfel haar hart verloren: “er is altijd wel iets te doen en het heeft de mooiste stranden op aarde!” Om er een enkel moment uit te halen dat ze het mooiste vind, is moeilijk: “van vlakke stranden, naar regenwouden en bergen tot alle prachtige en kleurrijke dieren die ik al ontmoet heb… mijn reis is één mooie, prachtige herinnering.”

Drie ultieme tips
Om te eindigen geeft Stefanie nog drie tips waar ze zelf veel belang aan hecht. Als eerste moet je niet te veel meenemen: maak je rugzak of koffer alsof je voor slechts twee weken op vakantie gaat. Stel je daarnaast open voor alles dat nieuw is. Alleen zo maak je volgens Stefanie de ultieme reis mee. Een laatste, maar heel belangrijke tip: boek nooit het goedkoopste hostel. Lees ook altijd vooraf reviews van anderen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Solo reizen