Nieuw: Vers van 't veld!

Nieuw: Vers van 't veld!

Tekst: 

Toni De Coninck

Fotografie: 

Heikki Verdurme

Journaliste Agnes Goyvaerts en fotograaf Heikki Verdurme bundelden hun reportagereeks over Belgische telers, eerder verschenen in De Morgen Magazine, in een onmisbaar boek over het terroir van onze streken.

'Ik ben een echte stadsmens, op een appartement opgegroeid, al heb ik als kind veel vakanties en zondagen doorgebracht bij tante 'op den buiten'. Maar het boerenleven, dat kende ik alleen uit boeken en films.' Aan het woord is Agnes Goyvaerts, éminence blonde van de Belgische culinaire pers. Op 28 augustus 2015 stapte ze in de auto van fotograaf Heikki Verdurme nadat zij haar blauwe rubberlaarzen in de koffer had gelegd. Die bleven er uiteindelijk een jaar liggen. Elke week trokken ze samen de boer op, voor de rubriek 'Van Veld naar Vuur' in De Morgen Magazine. Daarmee werd dat, zonder zelf te beseffen, een eerste poging om het Belgische terroir zoals het is in kaart te brengen. Geen gestylede en gemanicuurde Instagrammodellen in het boek, maar goudeerlijke telers, land- en wijnbouwers, brouwers, kwekers, boeren met het slijk der aarde op de vingers, eeuwige rouwnagels.

Anders aanpakken
'Het was als een volstrekte leek, maar met een portie gezonde en journalistieke nieuwsgierigheid dat ik aan de reeks begon,' laat Agnes in de inleiding optekenen. 'Ik ben niet de enige die belangstelling heeft voor het tracé van ons voedsel: de volkstuinen, plukbossen en boerenmarkten bloeien als nooit tevoren. De jonge moeders en vaders van vandaag die zelf zijn opgegroeid met het rijke aanbod uit de supermarkt, willen het voor hun kinderen anders doen. Ze bestellen groentepakketten of fietsen naar de biowinkel. Ze willen weten hoe de kip is gekweekt en waarom de boontjes uit Peru moeten komen. Ze hebben een vierkante meter kruiden op hun balkon of plaatsen trots een foto van twee zelfgekweekte courgettes op Facebook.'

Biologisch
Meer dan een kookboek is Vers van 't Veld een verhalenboek geworden, een ode aan Vlaamse wroeters, een zeer eigentijds boek ook. Niet zelden gaat het over jonge mensen die hun kantoorjob hebben opgegeven om ijs, jam of kaas te leren maken. Nieuwe boeren die een afkeer ontwikkelen van grootschaligheid en industriële productie, die zo innig mogelijk met en bij gratie van de natuur willen werken. Dat betekent op natuurlijke wijze, biologisch, met veel opofferingen, want de natuur geeft en de natuur neemt. Fotograaf Heikki Verdurme had zovele foto's die de krant niet haalden om redenen van plaatsgebrek en chef Broes Tavernier van restaurant Het Vijfde Seizoen uit Aalter werd bereid gevonden om bij alle streekproducten passende, originele en eenvoudige recepten te maken. Dat alles maakt Vers van 't Veld een wellicht onmisbaar boek in je keuken of bibliotheek. Het is de allereerste synthese van het moderne Vlaamse terroir.

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Vlaams terroir