June en De Madammen

June en De Madammen

Tekst: 

Toni De Coninck

We praten deze week elke dag bij De Madammen op Radio 2 over de vakantietrends van 2018. Hier lees je elke ochtend om 10u waarover we het vandaag zullen hebben.

Maandag 29 januari
Thailand is dit jaar het gastland op het Vakantiesalon van Brussel. Dit land in Zuidoost-Azië is nooit een Europese kolonie geweest en heeft dus zijn eigenheid kunnen behouden. Het is heel toegankelijk en volkomen veilig. Daarom is het een geliefde bestemming bij families en koppels. Zij waarderen de vriendelijkheid van de lokale bevolking (zeker tegenover kinderen) en de vele wellnessmogelijkheden…. Thailand viert dit jaar 150 jaar vriendschap met België. Het Thaise toerisme profileert zich meer en meer als een geschikte bestemming heel het jaar door. Dit is te danken aan de goede ligging, met aan de ene kant de Gold van Andaman en de Golf van Thailand aan de andere kant.
We hebben het vandaag over Phuket, en meerbepaald over Patong, een stadje aan de kust dat niet altijd om de juiste redenen bekend is geworden. Maar het is een democratische en bovendien zeer lekkere bestemming.

Dinsdag 30 januari
Straks tussen 10u30 en 10u45 hebben we het over een blijver in het internationale toerisme: de vraag naar wellness. Lichaamszorg heeft een oorsprong in het verre oosten en kent een hoofdzakelijk medische achtergrond. Denk aan oosterse shiatsu, Indiase ayurveda, enz. In veel wellnesscentra in India kom je nog steeds niet op de massagetafel terecht zonder een voorafgaand bezoek aan de lokale dokter. Een aantal westerse culturen hebben die gewoonte overgenomen. In Duitsland was kuren tot vele jaren na de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van het terugbetaalpakket van de Duitse overheid, om de trauma's te helpen verwerken. In eigen land kennen we natuurlijk Spa, de stad waaraan het kuren, het 'naar een spa' gaan zijn naam heeft ontleend. In de meeste vakantielanden wordt geen hotel meer gebouwd zonder een mooie wellness, en in bijvoorbeeld Oostenrijk is het een wezenlijk onderdeel van de vakantiebeleving, met hooipakkingen, massages met alpenkruiden, enz.

Woensdag 31 januari
Straks rond 10u30 hebben we het bij De Madammen op Radio 2 over de blijvende democratisering van cruises. Een cruise is al lang geen voorrecht meer voor de happy few op Aarde, en het gamma is uitzonderlijk breed, van prijsgunstige familiecruises op de Middellandse Zee tot heuse expedities naar Antarctica of de Galapagos-eilanden. Ook het vooroordeel dat een cruise vrijwel altijd zeer 'Amerikaans' is, klopt al lang niet meer. Europese maatschappijen als MSC en Costa mikken op een hoofdzakelijk Europees publiek en leggen de nadruk op gastronomie, wellness en beleving. Aan de andere kant van het spectrum staan dan weer de once in a lifetime experiences: een zeiltocht met de Royal Clipper in de Caraïben bijvoorbeeld. Dat is het échte varen. Of een vierdaagse cruise rond Kaap Hoorn, van Punta Arenas in Chili tot Ushuaia in Argentinië. En als je het écht breed wilt laten hangen, dan is er volgens onze bescheiden mening maar één mogelijke ervaring: de MS Europa 2 van de Duitse rederij Hapag Lloyd Cruises. Nog steeds het allerbeste schip ter wereld.

Donderdag 1 februari
Een culinaire verrassing van formaat bij De Madammen vandaag! Want Nederland, was dat niet die culinaire woestenij, het land van puntje witbrood en karnemelk, erwtensoep met Unox-rookworst? Wel, misschien nog een heel klein beetje. Laten we elkander geen Mietje noemen, Vlaanderen heeft over de hele lijn genomen nog steeds een bredere, door Frankrijk beïnvloede gastronomische cultuur dan Nederland. Het gebeurt maar zelden dat je in Vlaanderen een restaurant of bistro vindt waar je écht slecht kunt eten. Dat is in Nederland anders. Nederland heeft, behalve dan in de grootsteden, nog steeds geen lunchcultuur. Ook de betere restaurants hebben er vaak een aparte lunchkaart, omdat de Nederlanders nu eenmaal niet veel geld willen uitgeven aan hun middagmaal. Maar de dingen veranderen. Nederlanders zien eindelijk in dat ook zij geweldige producten hebben. Met zo'n kustlijn, zo'n terroir en zo'n geschiedenis kan dat niet anders. Wij hebben het vandaag over de Waddeneilanden, en meerbepaald over Texel, het eiland dat een instant vakantiegevoel oproept een keer je de ferry betreedt. Men produceert er graskaas, streekbier, geweldig lamsvlees, én je vindt er een van de betere sterrenrestaurants van Nederland, Bij Jef, waarover we vroeger al deze recensie schreven.

Vrijdag 2 februari
Een kleine verrassing, want vandaag mag ik vertellen hoe ik mijn beminde heb leren kennen. Een hoogstpersoonlijk verhaal met toch weer een naadloze overgang naar het Vakantiesalon, dat nog tot en met zondag loopt.
 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Meer info!