India écht ontdekken

India écht ontdekken

Fotografie: 

unsplash.com

Ga je op vakantie om uit te rusten, of om een nieuw stukje van de wereld te ontdekken? In het laatste geval kom je er niet onderuit; India wordt jouw volgende reisbestemming. Maar probeer er dan wel écht iets speciaals van te maken.

Laat je onderdompelen
Mijn eerste tip voor reizigers naar India: laat India je overkomen. Bekijk het échte, pure India en mijd de resorts. Niets is zo’n zonde als een land als India bezoeken en niet voelen wat er écht leeft. India heeft natuurlijk talloze attracties en bijzondere bouwwerken, maar wat vaak veel meer indruk maakt is het leven van de gewone Indiërs.

Wees niet te voorzichtig
Natuurlijk zal je verzekeringsmaatschappij het liefste hebben dat je enkel eet in sterrenrestaurants. Je hebt dan namelijk minder kans op darmproblemen of een ander ongemak. Maar vraag je af: waarvoor kom je nu eigenlijk helemaal naar India? Loop eens een willekeurige straat in. Eet eens aan een kraampje dat niet in je reisgids staat. Leef! En, hoe vervelend het ook klinkt, die zakjes ORS heb je toch wel een keer nodig tijdens je reis.

Ben jij een massatoerist?
Je kunt je als onderdeel van het massatoerisme storten op de hoogtepunten in je reisgids. Alle tempels afvinken, alle boeddha’s fotograferen, ... Maar als je het mij vraagt: zonde van je tijd. Niet dat je geen tempel mag bezoeken, zeker niet, maar probeer ook eens wat anders. Help India bijvoorbeeld eens een handje. Leer er de mensen kennen. Of ontdek hoe het staat met de lokale wetenschap. Of het bedrijfsleven. En doe een échte ervaring op. In plaats van enkel een paar leuke foto’s.

Help India een handje
Er zijn talloze Belgische en Nederlandse goede doelen actief in India. Een aantal grootschalige organisaties, maar ook veel kleine projecten. Opgezet door mensen met een hart voor India. Zij kunnen een paar helpende handen goed gebruiken. Meestal in gebieden waar je als toerist niet snel zou komen. Door hen te vragen of je bijvoorbeeld een weekje kan helpen op locatie, kom je echt in contact met de Indiase bevolking. Je draagt je steentje bij en doet een unieke ervaring op. Nu weet ik uit eigen ervaring dat veel reizigers uit India terugkomen met een licht schuldgevoel. Wat hebben wij eigenlijk veel, en zij zo weinig. Een weekje helpen zet je echt aan het denken. En dat is toch eigenlijk waarvoor je het land gaat ontdekken?

Bezoek een universiteit of bedrijf
Zelf ben ik enkele jaren geleden naar India gereisd als onderdeel van een studiereis. Niet met de bedoeling om in India te studeren, maar wel om te zien hoe het bedrijfsleven en de universiteiten in India eruit zien. Nu hoeft niet elke vakantie een studiereis te worden, maar het is voor iedereen mogelijk om een afspraak te maken bij een Indiase organisatie. Zo maakten we een excursie naar de Indian Space Research Organisation. Gewoon door hen op te bellen en te zeggen dat we benieuwd waren hoe India haar satellieten lanceert. Trek je stoute schoenen aan en bel eens een Indiaas bedrijf op en vraag of je een middag mag langskomen. Je interesse wordt bijna altijd gewaardeerd. Je doet een bijzondere ervaring op en wie weet, misschien wel een blijvend contact.

Gewoon met een toeristenvisum
Ga je aan de slag met bovenstaande tips? Dan kom je vanzelf op het punt waar je bij je visumaanvraag moet kiezen tussen verschillende varianten. Ook als je eens bij een bedrijf op bezoek gaat, of wat (onbetaald) vrijwilligerswerk gaat doen, kun je een toeristisch visum aanvragen. Het toeristische visum voor India aanvragen kan online, op VisumBuitenland.nl/India.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Visum India