Ibiza, maar dan anders

Ibiza, maar dan anders

Op slechts 2,5 uur vliegen van Brussel ligt het prachtige Spaanse eiland Ibiza. Veel mensen omschrijven het als het eiland van de vele feesten, clubs, jetset, beroemde dj’s en natuurlijk de hippiemarkten. Ibiza heeft echter ook een andere kant: rust, cultuur, natuur en spiritualiteit. Want wanneer je Ibiza-stad verlaat, begint het eiland zich pas écht bloot te geven: overal groen, verborgen strandjes, slingerweggetjes, prachtige uitzichten op zee en schilderachtige dorpjes.

Nieuwsgierig? En wil je niet alleen Ibiza-stad verkennen? Dan is een scooter of auto huren op Ibiza echt aan te bevelen. De vele prachtige stranden, baaien en highlights liggen namelijk verspreid over het eiland. Doordat Ibiza een compact eiland is, ligt alles vrijwel op minder dan een uur rijden van elkaar. Deze plekken mag je in ieder geval niet missen om de andere kant van Ibiza te ontdekken.

Mystiek en spiritueel Ibiza
Zodra je op Ibiza bent, kun je een mysterieuze sfeer ervaren. De 400 meter hoge rotsformatie Es Vedrà heeft hier alles mee te maken. Sommigen denken dat het een overblijfsel is van het mythische eilandenrijk Atlantis, anderen denken dat het gezegend is door goden. Wat het ook is, wetenschappers hebben wel ontdekt dat er een hoge concentratie metalen en mineralen te vinden is. Hierdoor ligt er een magnetisch veld rond Es Vedrà wat kompassen doet tollen! Zelf zou je hier een bijzonder spiritueel gevoel van rust kunnen ervaren.
Vanuit Ibiza-stad is het 30 minuten rijden naar de kust van het natuurreservaat Cala d’Hort, en van hier uit is het nog eens 20 minuten varen naar de rotsformatie Es Vedrà. Je bent er dus niet zomaar, maar het is het zeker waard. Heb je even de tijd? Blijf dan wachten tot je zon in de zee ziet verdwijnen: een onvergetelijke ervaring.

Dorpjes van het Noorden
Trek je verder het binnenland in, dan kun je prachtige dorpjes vinden. Zo zijn San Juan (Sant Joan de Labritja) en San Miquel (de Balansat) noordelijke dorpjes die nog niet aangetast zijn door het toerisme. Daar kun je in een authentiek restaurant tussen de locals eten. Lekker vis eten doe je bijvoorbeeld bij Can Gat in San Juan en heerlijke tapas bij C’an Rei in San Miguel. Vlakbij San Miguel vind je trouwens ook de 100.000 jaar oude grot, Cova de Can Marca.
Portinatx ligt helemaal in het uiterste noorden van Ibiza. Het was een oud vissersdorp, maar is inmiddels uitgegroeid tot een badplaats met maar liefst vier grote stranden. S’Arenal Gros (de grootste), Petit S’Arenal, Racó de sa Imatge en Playa Porto. Door het heldere water is het erg populair onder snorkelaars en duikers.

De mooiste stranden: Cala Xarrace en Benirrás
Doordat de meeste toeristen in het zuiden blijven, zijn de stranden in Noord-Ibiza vaak veel rustiger. Zo vind je op vijf minuten rijden van San Juan of Portinatx Cala Xarrace. Met recht een van de mooiste en afgelegen stranden van Ibiza. Dankzij de rotspartijen kun je ook hier goed snorkelen in het heldere water. Ook vind je hier een natuurlijk modderbad waarvan wordt gezegd dat het helende eigenschappen heeft voor het lichaam en de vermoeide huid kalmeert.
Ook mag je Cala Benirrás niet missen, 15 minuten rijden vanaf San Juan. Het is een van de kleinste stranden van Ibiza, maar wel een met een hippiesfeer. Elke zondagavond, tijdens zonsondergang, is er namelijk een drumsessie, ‘Fiesta de Tambores’, iets wat je zeker mee moet maken voor het ‘echte’ Ibiza gevoel.

Eiland van zonsondergangen
Voordat je het nachtleven induikt, is het meemaken van een zonsondergang een absolute must. Naast Es Vedrà, Cala d’Hort en Benirrás zijn er op Ibiza talloze plekken om te genieten van prachtige zonsondergangen. Zo zijn ook San Antonio, Cap des Jueu en Cala de Comte meer dan de moeite waard.

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Laat je verrassen!