Geheimtip: Château Castigno

Geheimtip: Château Castigno

Tekst: 

Toni De Coninck

Ver weg van de bewoonde wereld, op een plek waar zelfs het sterkste mobiele signaal het begeeft, bouwen Marc en Tine Verstraete aan hun wijnrode droom van gastheerschap en savoir-vivre. Château Castigno is een totaalconcept.

Ondernemer wordt wijnboer. Tot daar het grijsgedraaide plaatje. Het stereotype ook, want Marc Verstraete is lang niet de enige Vlaamse industrieel die er op een bepaald moment de brui aan gaf en een wijndomein in Frankrijk kocht. Maar het stopte niet bij de wijngaard, tot voor kort toch de core van Château Castigno. Marc en Tine dachten verder, breder en zagen niet alleen het potentieel van de wijn, maar ook van de omgeving, het terroir. Het kleine paradijs, zal Tine daarover in heel wat interviews zeggen. ‘En dat het toch iets magisch heeft.’

Kloppende hart
Castigno, en bij uitbreiding het gehucht Assignan in de appellatie Saint-Chinian, verrast van bij de intrede. Het is een dorp zoals vele andere in de Languedoc. Huizen in grijze steen, twee hoog, in een paar concentrische cirkels rond kerk en marktplein. Maar de kerk, die functioneert alleen nog op aanvraag. En het marktplein, dat is het kloppende hart van Château Castigno geworden. Met in de ene hoek het tapasrestaurant La Petite Table, waar een Vlaming achter het fornuis staat en de goedlachse Uruguayaan Pablo borden bedient en glazen inschenkt, en in de andere hoek Le Thai de Castigno, waar Cathelijne Puyenbroek voor pit en pretoogjes zorgt. Het gastronomische restaurant La Table – alweer twee Vlamingen aan het roer – zit wat verderop.

Gastenverblijf
De Verstraetes wilden hun concept met zoveel mogelijk mensen delen, en dus kochten ze enkele huizen in het dorp om er fraaie, met liefde gedecoreerde gastenverblijven van te maken: Villa Rouge, Maison Vic, Grâce des Anges. Het Maison d’Amis heeft zelfs negen kamers, die je in zijn geheel of ook per zes (op de eerste verdieping) kunt afhuren. Vervelen doe je je er geen seconde, ook al omdat je in het dorp nog een kleine spa én een galerie vindt waar je onder meer kunt leren pottenbakken.

Eeuweling
En de wijn? Die wordt elk jaar biologischer en beter. Er staan carignanstokken van over de honderd jaar in de wijngaard, naast syrah, mourvèdre, cinsault, grenache blanc, roussanne, grenache noir, clairette, merlot. Twee beroemde wijnadviseurs werden aangetrokken, en volgend jaar in juli moet de nieuwe wijnflesvormige bodega er staan. Castigno is een totaalconcept, en klaar voor de toekomst.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Naar Castigno