Focus: Marina Pokrajac

Focus: Marina Pokrajac

Tekst: 

Toni De Coninck

Fotografie: 

Marina Pokrajac

Marina Pokrajac, of hoe je via Instagram écht leert fotograferen. Een portret.

21 is ze, en dat maakt haar een van de allerjongste Instagram-artiesten in Europa. De Kroatische Marina Pokrajac focust in haar werk op alledaagse dingen, maar ze legt ze vast op een manier die bijna sprookjesachtig is. Heel intiem, gestileerd, maar vooral minimalistisch.

Wanneer ontdekte je dat je een talent had voor fotografie?
Dat moet een jaar of vier geleden zijn. Instagram was toen nog een relatief onbekend medium, en nog geen eigendom van de Facebookgroep. Ik deed zoals elke jongere van mijn leeftijd deed: de dingen vastleggen zoals ik ze aanvoelde. Toen ik een account opende op Instagram, opende er zich een geheel nieuwe wereld voor me. Ik werd verslaafd, maar dan in de goede zin van het woord.

Wat zijn je favoriete onderwerpen?
De natuur. Food. En dieren. Maar eigenlijk vooral de dingen die rond me gebeuren. Voorwerpen die anderen misschien minder opvallen.

Je fotografeert minimalistisch. Wat betekent dat begrip voor jou?
Less is more. Het hele idee achter het nemen van minimalistische foto's is dat je mensen kunt tonen hoe iets op het eerste zicht eenvoudig en onbelangrijk toch de aandacht kan trekken en emoties losweken. Dat is de echte kracht van minimalisme.

Het is bijna niet te geloven dat je alles nog met je smartphone doet.
Ja, dat is juist. Je kunt het niet vergelijken met een professionele camera, maar voor mij werkt het handig en het geeft me de kans om ook onverwachte onderwerpen te fotograferen. Dat zijn vaak de allerbeste.

Wat wil je bereiken met je werk?
Dat is een heel moeilijke vraag. Ik ben gewoon gelukkig dat ik mijn verhalen en ideeën kan delen. Stap per stap, zo bekijk ik het.

Heb je voorbeelden in de fotografie of mensen die je geïnspireerd hebben?
Ik laat me graag inspireren door het verleden en het heden. Er zijn er te veel om op te noemen, maar Instagram-accounts als @bythebrush en @kardemomme1 hebben me ongelofelijk beïnvloed. Dat kun je ook echt aan mijn foto's merken. Instagram heeft me de kans gegeven met heel veel mensen overal ter wereld in contact te komen. Ik ben dankbaar voor al de vriendschap en inspiratie die iedereen dagelijks deelt. Voor mij is het een geweldige community.

Wat is schoonheid voor jou?
Alles wat een mens tevreden en dankbaar maakt.

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Marina Pokrajac