Focus: Annick Vandorpe

Focus: Annick Vandorpe

Tekst: 

Toni De Coninck

Fotografie: 

Annick Vandorpe

Maak kennis met het werk van Annick Vandorpe, een Belgische journaliste die aan de Azurenkust woont en onlangs pas haar talent voor fotografie scherpstelde.

Vorige week plaatsten we elke dag een foto van Annick Vandorpe op onze Instagram-account. Dat was geen toeval: June wil de volgende weken en maanden een platform geven aan beloftevolle fotografen uit binnen- en buitenland. Annick is journaliste, woont in het Zuid-Franse Nice en ontdekte pas vrij onlangs dat ze écht wel een talent heeft voor het vaak spannende samenspel tussen licht en schaduw. Een portret, in woord en beeld.

Wat boeit je in fotografie? 
Fotografie is voor mij leren kijken en zien - en andere mensen een tikje anders leren zien door mijn foto's. Het verrijkt mijn leven.

Wat zijn je favoriete onderwerpen?
Ik ben nu vooral bezig met street- en nachtfotografie, maar ik doe ook graag portretten en landschappen. Inhoudelijk heb ik geen favoriet thema, het gaat me om licht, schaduw en contrasten. Qua mogelijkheden ben ik verwend hier. In Cannes alleen al heb je de markt van Forville, de Croisette, het strand, het oude stadsgedeelte Le Suquet, die stuk voor stuk erg verschillend zijn qua sfeer en publiek, en zich lenen tot andere stijlen. 
Het licht aan de Côte d'Azur heeft een bijzondere puurheid. De kleuren zijn heel helder, vooral in de winter en in het tussenseizoen als er geen hittewaas in de lucht hangt. 's Avonds, vanaf zes uur wordt het magisch. Golden hour. Dan krijg je van die prachtige lange schaduwen en is het licht fluweelzacht. Het is dat licht dat ik het meest zou missen als ik de streek zou verlaten.

Wie zijn je voorbeelden?
Om maar enkele namen te noemen: Jacques-Henri Lartigue, die het licht hier als geen ander kende en beheerste. Martin Parr, voor zijn humor. Raymond Depardon, voor zijn documentaire stijl, maar ik ben ook bijvoorbeeld geïnspireerd door de desolate, surrealistische beelden van Edward Hopper.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Identikit: Annick