Fietsen door Portugal

Fietsen door Portugal

Tekst: 

Toni De Coninck

Fotografie: 

Marthe Lem

Heb je zin in een àndere vakantie dit jaar? Niet alleen maar zonnebaden, winkelen en café hoppen? Dan is een fietsvakantie misschien iets voor jou!

De hele dag actief bezig zijn, kamperen in prachtige landschappen en de minder gebaande paden van een land ontdekken. Sociale media maakt plaats voor echte gesprekken met elkaar bij het kampvuur of met lokale bewoners. De tijd die je normaal in de sportschool of met Netflix doorbrengt, breng je nu in de buitenlucht door, terwijl je lichaam vitamine D opzuigt en je ogen worden gestreeld door de meest prachtige vergezichten.

Een van de mooiste en vriendelijkste landen om dit avontuur aan te gaan is Portugal. Dit Zuid-Europese land heeft de ideale condities voor een onvergetelijke, verslavende, fantastische fietsreis. Waarom specifiek Portugal? Dat lees je hier!

Veelzijdige landschappen
Een van de grootste redenen waarom Portugal het ideale land is om fietsend te verkennen, is vanwege haar veelzijdige, hypnotiserende landschappen. Van spectaculaire rotsformaties en idyllische stranden, tot groene wijnvelden en ruige bergen – in Portugal kun je alles vinden. Bovendien heeft het land ook nog eens bruisende steden als Lissabon, Coimbra en Porto. Een van de mooiste fietsroutes begint in het karakteristieke Porto, slingerend langs de schitterende Douro rivier naar het noorden. Af en toe kom je wat pittige bergen tegen, maar het is absoluut al het bloed, zweet en tranen waard. Je rijdt door authentieke dorpjes, prachtige bergen en wijnlandschappen. De Douro rivier is altijd aan je zijde en zorgt voor waanzinnige kampeerplekken en natuurlijk de nodige verfrissing. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je de reis zelf invullen – langs de mooie kustlijn in het zuiden, door de bergen of al wijnproevend door de wijngaarden?

Het klimaat
Portugal heeft meerdere klimaten: in het westen heerst een zeeklimaat en in het zuiden (de Algarve) een Middellands Zeeklimaat. Een ding is zeker: welk deel je ook besluit te bezoeken, het land staat bekend om haar warme droge zomers. Je kunt je poncho lekker thuis laten! Let er wel op dat het in de zomer erg heet kan worden, vooral in het zuiden van het land. Zorg dus voor genoeg water, draag een hoed tegen de zon en zorg voor regelmatige verkoeling. Je kunt er ook voor kiezen om in de lente of in het najaar te gaan. Dan is de temperatuur erg aangenaam en de natuur prachtig.

De Portugese cultuur
Portugal is een heerlijk land, dat zo’n beetje alles heeft waar je maar gelukkig van kunt worden. Behalve de natuur, de heerlijke stranden en het klimaat, kun je er ook nog eens lekker en goedkoop eten. Verse vis en zeevruchten gecombineerd met lokale wijn kun je al voor 10 euro krijgen. Stel je maar voor hoe goed dat zal smaken na de hele dag op de fiets gezeten te hebben! Als kers op de taart zijn de inwoners ook nog eens erg vriendelijk en behulpzaam, vooral op de minder toeristische plekken. Het heeft vaak wat voeten in de aarde als je geen Portugees spreekt, maar ook dat zal alleen maar in een glimlach eindigen.

Veilig kamperen
Kamperen in Portugal is erg veilig en bovenal fantastisch. Opstaan met zonsopgang en slapen met zonsondergang, je tentje opzetten in het midden van de natuur, koken met een klein gaspitje, wijn drinken met lokale mensen ergens op een bergtop… het heeft iets magisch. Je mag officieel niet wildkamperen in Portugal, maar als je niet midden op een weg of bij een toeristisch strand kampeert, zul je van niemand last hebben. Je kunt uiteraard ook op een van de vele campings gaan staan, die over het hele land verspreid zijn. Dan kun je lekker douchen en gebruik maken van de campingfaciliteiten.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Ben je er klaar voor?