Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Sint-Niklaas

Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Sint-Niklaas

Tekst: 

Florence Slock

Twintig jaar lang, van '77 tot '97, werd het startschot voor de Ronde van Vlaanderen in Sint-Niklaas gegeven. Zoveel jaren later keert de Ronde terug naar deze Wase hoofdstad en dat net wanneer de stad 800 jaar oud wordt. Wat een cadeau! Ook June viert graag mee en bezorgt je een lijstje van de sympathiekste plekjes.  

Doordat de koers dit jaar werd hertekend en Antwerpen werd omgedoopt tot nieuwe vertrekplaats, komen de renners dit jaar rond 11u Sint-Niklaas binnen gereden. Al is June vooral benieuwd naar wat deze stad nog meer te bieden heeft. Wij zouden maar al te graag een tijdje doorbrengen in deze feestelijke eeuwenoude stad. En willen ook graag jouw enthousiasme aanwakkeren. We zorgen alvast voor een opwarmertje met onze culinaire tips:

Sint-Niklase restaurants

Kasteel Walburg
In het hartje van Sint-Niklaas vind je een historisch kasteel met een eigentijds interieur en een aanlokkelijk terras dat uitkijkt op de vijver van het stadspark. Eigenaar Bram Lanoye vond het de perfecte locatie voor zijn horecazaak. In deze idyllische omgeving word je op je wenken bediend!
http://walburg.be/nl/

Het Gevoel
Op het Regentieplein 53 vind je een art nouveauherenwoning. Het is de locatie van het Frans en Italiaans restaurant Het Gevoel. Voor een gezellige avond in een huiselijke sfeer reserveer je best hier een tafeltje.
http://www.restauranthetgevoel.be/

‘t Heerehuys
Uitbaters Tim Colman en Lieven de Tallenaere kochten een historisch pand in de Casinostraat om het om te vormen tot hun restaurant ’t Heerehuys. Zoals de naam zelf al doet vermoeden, heeft het gebouw zijn authenticiteit behouden. Naast de standaard lunch- en dinerformules kun je er ook terecht voor een avondje fonduen met vrienden.
https://www.theerehuys.be

Sint-Niklase streekproducten

Reynaertgebak: De Meesterbakkers van Sint-Niklaas lieten hen in 1973 inspireren door gâteau de Saint-Nicolas. Zo ontwikkelden ze hun eigen Reynaertgebak, op basis van amandelen, ananas en Grand-Marnier.  De zoetebekken van Sint-Niklaas zijn er dol op.

Kranskoffie: De naam kranskoffie is bedacht door de koffiebranderij van Jos Van Poeck. Destijds haalde hij zijn inspiratie bij de typische koffiekransjes. Het resultaat is een medium/light gebrande koffie met een volle smaak, en bovendien enkel in Sint-Niklaas terug te vinden.

Ballonpralines: Een praline in de vorm van een luchtballon. Het is een creatie van de samenwerking tussen de Sint-Niklaase chocolatiers Nick Wauters en Wim Vyverman.
Ze bedachten het idee naar aanleiding van de 25e verjaardag van de opstijgende ballons tijdens de Vredefeesten. Je hebt de pralines in verschillende soorten chocolade met elk een andere vulling.

Sint-Niklase B&B’s

Anne’s House
Eigenares Anne houdt van antieke meubels en exclusieve decoratie-elementen en die passie wil ze graag met haar gasten delen. Ze verhuurt met plezier twee unieke kamers in haar gerestaureerd landhuis. Deze kamers hebben ook toegang tot haar fraaie tuintje. Heerlijk om daar even te onthaasten.
http://www.anneshouse.be/index.php?l=nl

Kasteel De Windt
Deze B&B bevindt zich in een groene en rustige omgeving in Nieuwkerken-Waas. Vlakbij dit authentieke gerenoveerde herenhuis vind je verscheidene fietsknooppunten en wandelroutes. Zo kan je op een rustige manier de streek verkennen of een uitstapje maken richting het centrum van Sint-Niklaas.
http://www.kasteeldewindt.be/

Palingsgat
Zo’n drie jaar geleden besloten Gunther en Nancy om hun opgeknapte tuinhuis te verhuren als een B&B. Dat was het begin van de unieke logeergelegenheid Palingsgat. Wanneer je hier een nachtje boekt, word je nooit door andere gasten gestoord. Omdat het huisje nu eenmaal alleen voor jou wordt voorbehouden!
http://www.bedandbreakfastpalingsgat.be

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Ronde van Vlaanderen in Sint-Niklaas