Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde

Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde

Tekst: 

Florence Slock

Zondag is het zover! Voor het zesde jaar op rij is Oudenaarde de aankomststad van de Ronde van Vlaanderen. Een massa wielerfans komt er te weten wie met de titel van Vlaanderens mooiste gaat lopen. En voor die uitgeputte en hongerige wielertoeristen is June er!

Deze periode van het jaar wemelt het van de wielertoeristen in Oudenaarde. Op zaterdag 1 april krijgen amateur-wielrenners de kans om het parcours van de Ronde zelf even uit te testen. Helemaal uitgeput van deze fysieke inspanning wil je vast niet meer met de wagen naar huis rijden. Waarom dan niet een nachtje bijboeken in een B&B en ’s avonds een leuk restaurantje uitkiezen? June maakt de keuzestress alvast iets gemakkelijker. Hier onze tips op een rijtje:

Oudenaardse restaurants

Wine & Dine
Het is een strak en eigentijds restaurant in de Hoogstraat 34. De chef van het huis is Denis Verriest die kiest voor een Belgisch-Franse keuken. De kaart bestaat uit seizoensgebonden klassieke en nieuwe gerechten, en wordt om de drie maanden vernieuwd. Bij zonnig weer kun je ook plaatsnemen op het terras. Je kunt er even bekomen na een fikse wandeling of stevige fietstocht in de groene omgeving van de Vlaamse Ardennen.
http://www.wine-dine.be/#home

Bistro ’t Veer
Wanneer je met het hele gezin een weekendje in Oudenaarde logeert, is bistro ’t Veer een goede plaats om samen te dineren. Omdat eigenaars Ineke Vermeulen en Jan-Peter Van Damme ook aan de kinderen denken. Er is een aparte speelhoek waar je de kinderen kunt achterlaten wanneer je zorgeloos wilt genieten. Op culinair vlak staat bistro ’t Veer al 22 jaar op de kaart. Ze staan bekend voor hun eerlijke en verse gerechten in ruime porties en hun rijkelijk aanbod aan wereldwijnen. Je vindt dit familierestaurant in de Berchemweg 191.
http://www.tveer.be/NL/index.php

Zwadderkotmolen
De vallei van de Zwadderkotmolen is een kalm plekje waar je in alle rust kan tafelen. Eeuwenlang al is deze buurt het lievelingsplekje van de Oudenaardse inwoners. Dit omwille van de historische molen waar de jongeren kwamen plonzen – of noem het gerust zwadderen – in het water van de Ooschebeek. Intussen werd deze molen omgevormd tot een restaurant met een hedendaagse keuken waar Frans-Belgische getinte seizoensmenu’s worden aangeboden. Naast hun vriendelijke service bieden ze ook de mogelijkheid tot het huren van een feesttent voor speciale gelegenheden. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op hun website.

Oudenaardse streekproducten

Lekkies: Dit licht bruine snoepje wordt al meer dan 200 jaar verkocht en was vroeger enorm populair tijdens bedevaarten en kermissen. En dat recept is onveranderd gebleven: een mengeling van bruine suiker, kandijsiroop, glucose en boter.

Bierbollen: Oudenaarde staat bekend voor zijn bruin bier. Maar ook voor zijn bierbollen. Het is een lokaal snoepje op basis van kriekbier en witte suikers.

Jenever: In 1918 werd de jeneverstokerij Braeckman in Oudenaarde opgericht. Het was de start van de productie van graanjenever uit eigen graansoorten als rogge en gemoute gerst. Dit wordt gemalen en samen met jeneverbessen tot graanjenever verwerkt. Daarom kregen de graanjenevers De Blauwe Duif, Braeckman Oude Graanjenever en Oude Jenever Kiekendief het label streekproduct van de Vlaamse Ardennen.

Oudenaardse B&B’s

’t Huys van Enaeme
Het is een 19e eeuwse woning omgebouwd tot een warme en landelijke B&B. Ook het interieur past nog binnen deze unieke sfeer door het gebruik van authentieke meubels uit Engeland en Frankrijk. In de winter kun je je met een streekbiertje voor de houtkachel nestelen. Terwijl je in de zomer kunt genieten van een glaasje wijn in de tuin of op het terras. Ook kinderen hebben er vast en zeker naar hun zin door te ravotten in de tuin, te schommelen of op de trampoline te springen. ’t Huys van Enaeme is een thuis voor jong en oud.
http://www.thuys.eu/arrangementen.php#

La Cereza
Deze 4-sterren bed & breakfast La Cereza ligt slecht op 5 minuutjes van de Grote Markt in Oudenaarde. En tegelijkertijd is het een plek om volledig tot rust te komen. Met de privé-wellness die je kunt reserveren van 10u ’s ochtends tot 23u ’s avonds. Er is een buitenzwembad, een sauna, regendouche, infraroodbank ... En massages kunnen extra aangevraagd worden. Het is voor wielerfanaten de ideale oplossing om de volgende ochtend pijnlijke kuiten te vermijden!
http://www.lacereza.be/La%20Cereza%20Home.html

B&B Huize Norman
In Huize Norman is er plaats voor 10 gasten, in drie stijlvolle kamers en een luxe-suite. Elke kamer heeft zijn eigen inspirerende oneliner en is voorzien van alle comfort. Alle kamers maken onderdeel uit van een gerenoveerde herenwoning in de Bergstraat 30. ’s Ochtends kun je er proeven van een uitgebreid ontbijt inclusief streekproducten en lekkernijen. Wanneer je er een nachtje boekt, kun je ook kiezen voor een speciaal arrangement zoals een romantisch arrangement, een wandel- of fietsarrangement… Het hele aanbod vind je hier terug.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde