Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Aalst

Een culinaire Ronde van Vlaanderen: Aalst

Tekst: 

Florence Slock

In juli is Aalst de place to be voor echte wielerfanaten. Jaarlijks zakken zo’n 50.000 toeschouwers naar de Ajuinenstad voor het Natourcriterium. En dat hebben ook de organisatoren van de Ronde goed begrepen… Het charmante Aalst wordt als derde stop op de kaart gezet! Ook June maakt er een culinaire passage.

Dat Aalstenaars goed zijn in feesten en genieten, staat absoluut buiten kijf. En net daarom koos Flanders Classics dit jaar voor de Ronde-doortocht. Het wordt er dit weekend ongetwijfeld één groot gezellig volksfeest. Maar ook buiten deze speciale gelegenheden heeft de stad heel wat te bieden. En daar weten we bij June alles van. Hier alvast onze culinaire toppers op een rijtje: 

Aalsterse restaurants

L’histoire 32
Met een stevige portie horeca-ervaring kochten Jason en Laurence in 2014 een prachtig herenhuis in de Molenstraat. Het werd het geschikte pand om hun droom te realiseren: mensen culinair verwennen met enkele kwaliteitsvolle ingrediënten. En zo ontstond L’histoire 32. Voor het diner werken ze met enkele vaste formules: history, wish en the dream. Tijdens de week kun je ’s middags ook kiezen voor een lunchmenu van 2 of 3 gangen. Laat je er gerust even verwennen door hun eigen gastronomische toets aan de reeds gekende klassiekers.
http://www.lhistoire32.be

‘t Klein Herenhuis
In de Vlaanderenstraat 8 kun je terecht voor een Belgisch-Franse maaltijd. Ze besteden er bijzondere aandacht aan de vele regionale verschillen in de Franse eetcultuur. Hun specialiteiten zijn visbereidingen zoals tarbotfilet en noordzeekreeft. Maar even goed serveren ze je een lekker bereid stukje lamsvlees. De liefhebbers van de Franse keuken hebben het hier zeker naar hun zin. Een tafeltje bij ‘t Klein Herenhuis reserveer je best hier

De Kapelaan
Dit stijlvol restaurant vindt zijn onderkomen in een voormalige kapel. De kapel kent een rijke geschiedenis in de Ajuinenstad en werd daarom geklasseerd als beschermd gebouw. In 2004 slaagden eigenaars Iris Dewulf en Chris Aerts erin om het om te bouwen tot de Kapelaan, met veel respect voor de restanten van het oude interieur. Er is plaats voor zo’n 100 personen, verspreid over 3 verdiepingen. Wanneer je er een plaatsje reserveert, proef dan zeker hun huisspecialiteit: de tapelaantjes. Het is een fijn degustatiegerechtje dat je kunt combineren met een aangepast glaasje wijn.
http://www.dekapelaan.be/Home.aspx

Aalsterse streekproduct

Aalsterse vlaai: Het is een erkend traditioneel streekproduct. Een Aalsterse vlaai is een zoet gebakje, donker van kleur. Wat deze vlaai vooral uniek maakt, is dat er mastellen met kaneel in verwerkt worden.

Aalsterse B&B’s

Befour
De naam van deze B&B wordt in het Engels uitgesproken en verwijst naar vier B’s. Waarvan 3 B’s verwijzen naar Bert’s B&B en de vierde B naar de namen van de gastenkamers. Elke kamer kreeg de naam van een Aalsterse burgemeester. Dit omdat de B&B zich bevindt in de Felix De Hertstraat, verwijzend naar de burgemeester vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ook de nabijgelegen straten verwijzen naar oude Aalsterse burgervaders. Verder heeft het pand een link met het verleden. Vroeger was het een textielfabriek, in de periode van de 19e eeuw wanneer Aalst een sterk geïndustrialiseerde stad was. Nu zijn in deze B&B nog steeds de sporen van dit boeiende verleden in het interieur zichtbaar.
http://www.befour.be/nl

B&B De Zwarte maan
In de Dirk Martenstraat 11 in het centrum van Aalst heten Kristien en Lieven jou welkom in hun 19e eeuwse herenhuis. Door de centrale ligging in het historische centrum kun je perfect te voet alle historische gebouwen bezichtigen, iets consumeren op een gezellig terrasje of ronddwalen in de winkelstraten.
http://www.dezwartemaan.be/index.php?lang=nl

La vie en roses
In Moorsel, vlakbij Aalst, kun je bij La vie en roses letterlijk de ontspannen plattelandssfeer opsnuiven. Het is een moderne vorm van hoevetoerisme, de combinatie van een rozenkwekerij en een bed & breakfast. Uitbaters Marleen en Stefaan nodigen je dan ook graag uit voor de verkoop van hun tuinrozen op woensdagnamiddag of op zaterdag. Je reukzintuigen worden hier meer dan ooit geprikkeld!
http://www.la-vie-en-roses.be/index.asp

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Ronde van vlaanderen in Aalst