De kip of het ei?

De kip of het ei?

Tekst: 

Florence Slock

Fotografie: 

Kris Vlegels

Wat was er eerst? De kip of het ei? Gedaan met de oneindige discussie, plaats ze gewoon samen op het menu. Zo deden foodie Luc Hoornaert en fotograaf Kris Vlegels dat. Met hun boek vol wereldse kip- en eiergerechten.

Universeel en tegelijk ongelofelijk veelzijdig. Maar toch nog vaak enorm onderschat. “Een prachtig voorbeeld is kip aan ‘t spit. Erg populair maar wel ondergewaardeerd. Zonde! Een eenvoudig gerecht waar je jong en oud mee kunt plezieren.” Vanuit een persoonlijke voorkeur voor kipgerechtjes besloot Luc Hoornaert het boek Kip op het menu uit te brengen.

Chicken run
In het boek worden verschillende culturen belicht. Zowel de Westerse cultuur zoals in Engeland, Nederland en Italië als de Aziatische wereld: China, Japan, India… Zo selecteert hij per cultuur enkele interessante kipbereidingen, inclusief weetjes en boeiende informatie. “Er zijn zoveel verschillen qua bereiding. In het Westen hebben we bijvoorbeeld de neiging alles te combineren met sauzen. Daardoor wordt kip een machtig gerecht, denk maar aan vol-au-vent. In Azië daarentegen zijn de kipgerechtjes veel lichter.”

Kipbereidingen
Met kip kun je ook heel innovatief uit de hoek komen. Dat zul je ongetwijfeld in Kip op het menu ontdekken. “De meest vernieuwende recepten komen sowieso uit India. Zonder dat ze het zelf beseffen, zijn ze zeer origineel. Ik vind kip tandoori echt een wonderbaarlijk gerecht! Tijdens de bereiding verandert de textuur van de kip compleet. Een merkwaardige paradox: een eeuwenoud recept maar toch zo innovatief.”

Kip en ei
Na zijn eerste boek volgde al snel de variant: Ei op het menu. Voor Luc een zeer logische stap. “Eieren zijn onmisbaar in heel wat uiteenlopende bereidingen. Chefs lijken ook echt belang te hechten aan het product. Ze tonen er zoveel respect voor.” Er zijn wereldwijd dan ook gigantisch veel mogelijkheden. “In het Westen denken veel mensen bij een ei onmiddellijk aan het ontbijt. Ik wou een ander inzicht creëren. Ik liet zowel sterrenchefs, zoals Peter Goossens, als huisvrouwen hun gang gaan. Zo ontdekte ik heel verfijnde gerechtjes.”
Net zoals bij kipbereidingen springen ze in Azië ook veelzijdiger om met eieren. “Wanneer je bij ons in België niet goed bent in koken, wordt er jou verweten dat je nog geen ei kunt bakken. In Japan is dat juist een vorm van kunst. Ze doen het op een unieke en respectvolle manier. Denk maar aan het klaarmaken van een Japanse gerolde omelet, tamagoyaki heet dat. Dat is echt moeilijk.”

Desserts
Met eieren kun je ook overheerlijke dessertjes maken. “Ik experimenteerde samen met patissier Joost Arijs. Hij toonde mij enkel traditionele recepten zoals eclairs en macarons maar bedacht ook enkele volledig nieuwe.”

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Win de boeken!