De kerstmarkten van Nedersaksen

De kerstmarkten van Nedersaksen

Tekst: 

Toni De Coninck

Met Thalys en ICE ben je deze winter ultrasnel én goedkoop in Duitsland. Even overstappen in Keulen, en gewoon de geur van warme wijn volgen tot in Nedersaksen. Een overzicht van al dat lekkers!

Eerst even situeren: Nedersaksen, in het Duits Niedersachsen, is de streek in het noorden en het centrum van Duitsland, grofweg van de Nederlandse tot de vroegere Oost-Duitse grens. Met Hannover als grootste en bekendste stad. Wat je niét wist, is dat Nedersaksen al jaren de ultieme kerstervaring biedt. En daarvoor hoef je niet naar de drukte van de grootstad. In een straal van maximaal 120 km rond Hannover vind je 9 romantische stadjes die vanaf nu tot de kerst uitpakken met culinair veelzijdige belevingen.Van geflambeerde ‘Rattenstaarten’ in Hameln en Jägerwein in Wolfenbüttel tot Mumme glühwein in Braunschweig en – zowaar – Belgisch glühbier in Göttingen. Een overzicht.

Mumme glühwein in Braunschweig
Braunschweig heeft zonder meer één van de charmantste Duitse kerstmarkten. Specialiteit hier is de “Mumme glühwein”, een maltbrouwsel in de vorm van warme wijn. En met uitzicht op het sprookjesachtige kasteelplein in het centrum smaakt dit geestrijke drankje extra lekker.

Rattenstaarten in Hameln
In Hameln staan meer dan 60 houten kerststalletjes je op te wachten in een gezellig, winters decor. Hameln is natuurlijk bekend van het sprookje van de Rattenvanger. In Restaurant Rattenfängerhaus kun je terecht voor een portie ‘rattenstaarten’. Dit zijn geflambeerde varkenslapjes die in reepjes gesneden worden. Althans, dat is toch wat ze de bezoekers aan de neus hangen...  

Pumpernickel in Hildesheim
Een steenworp verder vind je het charmante stadje Hildesheim. Hier kun je een verfijnd amandelkoekje proeven, dat naar de al even verfijnde naam “Pumpernickel” luistert. Kerstfeestje in je mond!

Belgisch Glühbier in Göttingen
In Göttingen laten ze de traditionele glühwein achterwege en verrassen ze je met een glas glühbier. En niet zomaar bier: Belgisch bier! In hun recept van glühbier is Liefmans Kriek namelijk het hoofdingrediënt. Santé!

Pfefferrolle in Goslar
Wie het liever wat pikanter heeft, moet beslist naar Goslar gaan. Daar vind je een speciale versie van de Duitse bratwurst: de Pfefferrolle. Een pikante peperworst met kruiden bereid, die perfect past bij de kloosterlikeur die in het nabijgelegen klooster “Wölteringerode” wordt gebrouwen.

Jägerwein in Wolfenbüttel
Wolfenbüttel is de heimat van Jägermeister. Het wereldbekende kruidendrankje wordt dan ook in zowat alle lokale gerechten en specialiteiten gebruikt. Op de kerstmarkt van de stad kun je bijvoorbeeld de Jägerwein proeven, een glühweinvariant op basis van Jägermeister. Drinken met mate(n) is ten zeerste aangewezen!  

Je eigen Baumkuche in Celle
In Celle kun je terecht voor Baumkuchen: een ronde laagjescake die aan een spit gebakken wordt. Het recept komt niet uit Celle zelf, maar het is wel de enige kerstmarkt waar je je eigen Baumkuche kunt maken. Als dat na al die glühweinvarianten nog een optie is, natuurlijk.

Zout uit eigen bodem in Lüneburg
Lüneburg kent heel wat specialiteiten, maar hun zout steekt daar met kop en schouders bovenuit. Door in de middeleeuwen zout te ontginnen uit de mijnen, kon de stad rijkdom en macht verwerven. Anno 2016 kun je hun zout – en speciaal ontworpen zoutlampen - nog steeds verkrijgen op de kerstmarkt! Als je langer blijft, kun je ook in hun zoutmuseum en -spa terecht.

Lüttje Lage in Hannover!
Naast de winterse charme van de romantische stadjes moet je beslist ook even stoppen in Hannover zelf. Hier kun je je rondje Nedersaksen afsluiten met een bezoek aan de WinterZoo, het ‘Wishing Well Forest’ én een laatste lokale specialiteit proeven: Lüttje Lage. Het drankje is een combinatie van schnapps en bier en is de officiële feestdrank voor de Hannoveranen.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Naar de kerstmarkt!