Dagny Rós over Easy Nordic

Dagny Rós over Easy Nordic

Tekst: 

Florence Slock

De IJslandse chef Dagny Rós Ásmundsdóttir stelt deze maand haar nieuwe kookboek Easy Nordic voor. Het is haar eigen ode aan de Scandinavische levensstijl waar een gezellige bijeenkomst met familie en vrienden primeert.

Dagny Rós Ásmundsdóttir kreeg het culinaire gen mee van haar moeder en grootmoeder. Zij serveerden vaak heel royale maaltijden. “De Scandinavische eetcultuur is anders dan die in België.  Je spreekt af met familie en vrienden en geniet de hele dag door van een uitgebreid buffet. Af en toe iets eten van de rijkgevulde tafel en ondertussen gewoon plezier maken of samen koken.” Voor haar nieuwe boek is haar mama speciaal naar België overgevlogen. Ze hebben samen onder andere aan het smørrebrød en het kersthoofdstuk gewerkt. Aan zo’n momenten hecht Dagny Ros erg veel belang. Die wil ze ook echt met de lezer delen. “Met mijn persoonlijke verhalen wil ik de mensen motiveren om meer tijd te besteden aan koken. Tegenwoordig staan mensen onder een enorme tijdsdruk maar het is een kwestie van organisatie.  Vaak hoor ik het excuus ‘Ik heb echt geen tijd om te koken’. Daar wil ik verandering in brengen. Koken moet een ontspanning zijn!”

Visgerechten
Het boek Easy Nordic bevat 77 pure en vernieuwende recepten die gebaseerd zijn op traditie. Daarbij speelt vis een belangrijke rol. Zo zijn er meer dan twintig visgerechten in terug te vinden. “In Scandinavië wordt er echt heel veel vis gegeten. Ikzelf ben er ook echt verlekkerd op. Daarom is het ook een van mijn specialiteiten. Ik experimenteer graag met verschillende soorten vis en ga op zoek naar de smaken die er het best bij passen. Ik kies heel bewust niet voor de traditionele vissen en vraag bij de vishandelaar altijd naar een seizoensgebonden vis. En ik wil dat ook graag aanraden aan de lezers.” Die seizoensgebondenheid komt ook in de recepten naar voren. “In de winter eten we iets zwaardere gerechten, terwijl het in de zomer wat frisser en lichter mag.”

Kindvriendelijk
Dat de kernwoorden #hygge en #togetherness onlosmakelijk verbonden zijn met de Scandinavische levensstijl is duidelijk. En bij dat idee van foodsharing worden de kinderen ook niet genegeerd. “Door de kleinere hoeveelheden heb je veel meer keuze en kun je combineren. Ook voor kinderen is dit veel fijner. Ze kunnen ravotten in de tuin en af en toe iets van de tafel proeven. Zo leren ze ook andere dingen eten dan een traditionele maaltijd, zoals aardappelen met worst bijvoorbeeld.” Al maakt Dagny Ros wel visgerechten die iets meer kindvriendelijker zijn. Zoals een visburger, een vispannetje, visballetjes of tunnbrod met vis, da’s een soort Scandinavische wrap.

Easy Nordic
“Met Easy Nordic heb ik mezelf echt overtroffen. Ik deel een stukje van mezelf met de lezer. Ik vind mijn recepten ook stuk voor stuk echt heerlijk. Maar als ik één favoriet gerechtje moet kiezen dan kies ik voor de rillade met makreel. Daar ben ik echt verzot op!” Wanneer je haar favoriete gerechtje ook thuis even wil uitproberen, kun je haar boek Easy Nordic in je boekhandel halen voor 24,99 euro.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Kookboek Easy Nordic