Cyprus met Eliza was here

Cyprus met Eliza was here

Tekst: 

Florence Slock

Fotografie: 

Florence Slock

De rots van Aphrodite, sinaasappelbomen, charmante schilderachtige dorpjes, heerlijke wijnen, een traditionele mezze, prachtige stranden en veel zon. Een dergelijke combinatie vind je bijvoorbeeld in Cyprus. We huurden een wagen en doorkruisten het eiland. Onze aanraders lees je hier.

Voor onze vierdaagse roadtrip konden we rekenen op de Nederlandse touroperator Eliza was here. Hun aanbod bestaat uit authentieke accommodaties gelegen rond het Middellandse Zeegebied. Eentje daarvan is het Eveleos Country House. Je wordt er erg zeer hartelijk ontvangen door de Cypriotische eigenaars Klea en Andreas. Dit gezellige adresje bevindt zich in het kleine dorpje Tochni, een uurtje rijden van de luchthaven Pafos. Het is een plek waar je ongedwongen kunt ronddwalen in de smalle steegjes met traditionele huisjes, ietwat verscholen achter het kleurenpalet aan bloemen.

Neem tijdens je wandeling zeker even de tijd voor een stop aan de hoger gelegen lokale taverne. Daar kun je voor slechts 12 euro een mezze bestellen. Mezze zijn allerlei kleine Mediterraanse gerechtjes, zoals tzatziki en halloumi. Heerlijk in combinatie met de nationale cocktail Brandy Sour.

Pafos
Pafos - of Paphos - is een badplaats in het zuidwesten van Cyprus. De stad bestaat uit twee grote delen: de haven, een toeristische trekpleister, en het centrum dat hogerop ligt. Aan de haven van Pafos vind je een belangrijke archeologische site. Dit archeologische park staat bekend voor de goed bewaard gebleven mozaïekvloeren van villa’s uit de 2e tot 4e eeuw na Christus

Tot op vandaag worden er nog steeds mozaïeken ontdekt en gerestaureerd. Vaak worden figuren uit de Griekse mythologie afgebeeld, zoals de godin Aphrodite bijvoorbeeld. Toegang tot dit gigantische park kost je slechts 4,5 euro en is echt wel de moeite waard!

Bovendien is Pafos verkozen tot Europese Culturele hoofdstad van 2017. Dit omwille van z’n rijkelijke geschiedenis en archeologische vondsten. In het oude stadsdeel zorgt dit voor een interessant contrast met de moderne streetart op de gevels. Zoals de tekening waarop Aphrodite’s zoon in de juiste pose een selfie maakt.

Omodos
Middenin het Trodosgebergte vind je het kleine pittoreske dorpje Omodos. Omodos is de ideale plek om even halt te houden voor je de bergen in trekt voor een stevige hike. Het charmante dorpje gelegen op de zuidelijke hellingen staat bekend voor het fraaie kantwerk van de locals. Én vooral ook voor de Cypriotische kwaliteitswijnen. Je kunt er in een van de kleine wijnhuisjes een gratis wijndegustatie meemaken. Zo’n kans mag je toch niet zomaar laten liggen? Ben je na het proeven al wat wazig en weet je niet goed wat kiezen? Geen nood, met de bekendste Cypriotische wijn Commandaria kun je niets fout doen. Het is een zoete dessertwijn!

Verder mag je ook niet vergeten een bezoekje te brengen aan het oude klooster van het Heilige Kruis. Het is een trekpleister omdat je hier het stuk touw vindt waarmee Christus aan het kruis werd gebonden. Deze relikwie werd destijds meegebracht vanuit Jeruzalem. 

Nicosia
Bij een roadtrip in Cyprus kan een stop aan de hoofdstad Nicosia zeker niet ontbreken. Het is een verdeelde hoofdstad. Het zuidelijke deel is Grieks-Cypriotisch, en het noordelijke deel wordt bezet door Turkije. De Green Line scheidt deze stad in twee. Deze lijn staat onder toezicht van de Verenigde Naties. De stad heeft echter meer te bieden dan deze scheidingslijn. De belangrijkste bezienswaardigheid is het nationaal museum met een schatkist vol belangrijke vondsten. Heb je in het heerlijke zomerse weer geen zin in een museumbezoekje? Ga dan op wandel tussen de hoge flatgebouwen en je vindt hier en daar vast wel enkele leuke en hippe hotspots. Go and explore!

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Cyprus met Eliza was here