Beaufort: kunsttriënnale aan zee

Beaufort: kunsttriënnale aan zee

Tekst: 

Eline Vercaemer

Vrijdag 30 maart gaat Beaufort, de kunsttriënnale aan zee, officieel van start. Dit jaar staan monumenten en ecologie centraal.

In 2018 is Beaufort aan zijn zesde editie toe. De kunsttriënnale is een samenwerking van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Het driejaarlijks kunstproject strekt zich uit over de hele Belgische kustlijn. Curator Heidi Ballet selecteerde 18 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Hun werken zijn te zien in negen kustgemeenten.

Mens en natuur
Opvallend: iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan de zee. De editie van dit jaar belicht de zee als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. “Verschillende kunstenaars van Beaufort2018 geven uiting aan de veranderende verhouding tussen de mens en natuur, aan het feit dat we verplicht zijn om ons meer bescheiden op te stellen. Onze kwetsbaarheid ten aanzien van de natuurlijke elementen is het scherpst voelbaar aan de Kust. Zelfs als we streven naar materiële vereeuwiging, zoals we dat doen in monumenten, blijven de zeeën en oceanen oppermachtig. Beaufort2018 is dus ook een eerbetoon aan de zee”, zegt Heidi Ballet. Ballet werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. Ze cureerde al projecten in Parijs, Taipei en Warschau.

Beaufort2018 heeft bewust geen titel. Aanvankelijk was er ook geen thema. In de loop van de voorbereidingen zijn wel twee thema’s komen bovendrijven, namelijk monumenten en ecologie.

In de rand van Beaufort2018
In de rand van Beaufort2018 zijn een hele reeks initiatieven ontwikkeld. Zo wordt met Theater aan zee samengewerkt rond de performance van Kasper Vandenberghe. Een aantal hotels hebben een aanbod met speciale arrangementen rond de Kunsttriënnale aan zee. Negen chefs lieten zich inspireren door de werken en presenteren bijzondere menu’s, geïnspireerd door de kunstwerken. In samenwerking met VLIZ werden sweaters, t-shirts en draagtassen gemaakt in 100% bio-katoen. Ook de Triënnale Brugge en Play Kortrijk zijn partners.

Beaufort2018 is gratis te bezoeken van 30 maart tot 30 september 2018.De meeste kunstwerken zijn 24/7 gratis toegankelijk. Op www.beaufort2018.be kun je de actuele openingsuren raadplegen.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Beaufort2018