5x Bretagne

5x Bretagne

Tekst: 

Toni De Coninck

5 redenen waarom Bretagne een van de lekkerste streken is in Frankrijk.

De kaas!
Tijdens één van mijn eerste bezoeken aan de Franse Atlantische kusten bekloeg ik mij erover dat het bijna altijd regende in Bretagne. En dat het er altijd wel een vijftal graden koeler was dan in de rest van Frankrijk. Reactie van de kaasmaker: ‘Kijk om je heen. Zie je die vijftig tinten groen? Die zouden er niet zijn zonder de occasionele bui in voor- en najaar. En onze kaas zou geen bestaansreden hebben zonder de malse weiden.’
Bekende kazen: Saint-Paulin, Curé Nantais.

Het zoets!
De Far Breton aux pruneaux is een traditionele cake die onder deze vorm enkel in Bretagne wordt gebakken. Het beslag lijkt een beetje op clafoutis: een flan op basis van eieren en melk waaraan bloem wordt toegevoegd. De Bretoenen voegen normaal ook pruimen toe, of rozijnen. Sommige recepten suggereren om het fruit eerst in alcohol (type calvados) te laten wellen, maar je kunt de cake natuurlijk gewoon kidsproof maken en de alcohol weglaten.

Pannenkoeken!
Geen bezoek aan Bretagne zonder pannenkoeken. Op de Mont Saint-Michel alleen al struikel je over de huisjes die zich specialiseren in zoet en hartig beleg. Erg typisch is de hartige variant op basis van boekweitdeeg. Het verhaal gaat dat deze vorm van pannenkoeken, zoals zovele geniale gerechten, bij toeval werd ontdekt toen een boerin in de 12e eeuw per abuis gort op een platte steen die in het vuur lag stortte. Boekweitpannenkoeken worden klassiek met ham en kaas of spiegelei gegeten, maar je kunt je fantasie de vrije loop laten. Onze variant op de foto is met kerstomaatjes en rucola.

Schaal- en schelpdieren!
Er bestaat niet zoiets als ‘beste’ oesters of ‘ideale’ regio’s om oesters te kweken. Je houdt bijvoorbeeld van Zeeuwse oesters of je houdt er niet van. Elk type zeewater heeft specifieke kenmerken die bijdragen aan vorm, grootte en smaak van de oester. In Bretagne vind je zowel platte als holle oesters, en wie ze vers uit het water wil, moet tijdens het seizoen naar Cancale of Quiberon. Overigens zijn ook de kreeften en andere schaaldieren niet te versmaden aan de Atlantische kust!

Bretoense cider!
Dorst gekregen van al dat lekkers? Bretoense cider heeft een officiële herkomstbenaming sinds het jaar 2000. Een goede cider varieert van strogeel tot acajoubruin, naargelang het terroir, en kan zowel fris lichtvoetig als krachtig en rustiek zijn. De bekendste ciders zijn die van Cornouaille en Quimper. De Guillevec wordt dan weer enkel bereid op basis van appels van de gelijknamige variëteit, in de Golfe du Morbihan.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Logies Bretagne