5 traditionele Belgische lekkernijen

5 traditionele Belgische lekkernijen

Een citytrip in eigen land. Dan ga je toch op zoek naar de beste lekkernijen, toch?

Amerikanen kennen België van de Belgian waffles. En heel misschien ook van de chocolade en het bier, niet toevallig het allerzoetste comfort food dat je in onze steden kunt vinden. En hey, daar is niks mis mee. Want je vindt natuurlijk best wel wat lekkere adresjes als je goed uitkijkt.

1. Gentse neuzen
Tot voor kort vond je de twee verkopers van deze Gentse lekkernij broederlijk - en soms een beetje minder broederlijk - naast elkaar in het Gentse stadscentrum. Maar daar kwam na een akkefietje verandering in. De standplaats veranderde, het succesverhaal bleef. Gentse neus wordt ook wel cuberdon genoemd. Het kegelvormige snoepje is hard van buiten, maar van binnen vind je een zachte gelei. Waar het naar smaakt? Dat is afhankelijk van welke je koopt! Van origine hebben deze snoepjes een framboossmaak, maar tegenwoordig kun je ze in allerlei fruitversies krijgen. Heerlijk wanneer je tijdens een citytrip door de straten struint. Een leuke souvenir voor het thuisfront!

2. Brusselse wafels
De Brusselse wafel kent iedereen, ook buiten het land en waarschijnlijk zelfs buiten Europa. Deze wafels hebben een lichte structuur en een vrij neutrale smaak, waardoor je er allerlei toppings op kunt doen. Denk aan chocolade, poedersuiker, of aardbeien met slagroom! De vitrines van de wafelshops liggen altijd vol met de mooiste (en lekkerste) combinaties. Het best zijn ze uiteraard als ze vers uit het wafelijzer komen, dan zijn ze namelijk nog lekker warm. Vooral in de wintermaanden is het een perfecte reden om even een café in te duiken en een Brusselse wafel te bestellen.

3. Luikse wafels
Wafels uit België kennen we in twee edities: de Brusselse en de Luikse. De Luikse wafels hebben suikerkristallen erin verwerkt, waardoor ze van nature veel zoeter zijn. Poedersuiker of ander zoet beleg erop hoeft dus niet. Maar alles mag uiteraard ;-). In vergelijking met de Brusselse wafel is de Luikse wat zwaarder. Ook kun je ze aan de vorm onderscheiden: de Luikse is vaak ovaal, terwijl de Brusselse in een vierkante vorm komt. Vaak wordt aangeraden om een Luikse wafel on-the-go te nemen en de Brusselse zittend met een tasje koffie.

4. Lierse vlaaikes
De Lierse vlaaikes zijn al meer dan 300 jaar oud, dus ze behoren zeker in het rijtje ‘traditioneel Belgisch’! De taartjes hebben een harde bodem, met een vulling van kandij, melk en vierkruiden. Het recept wordt beschermd door de Orde van het Liers Vlaaike, die bestaat uit zes bakkers in Lier. Als je ze zelf thuis maakt, zorgt het voor een heerlijke geur in huis, maar lekkerder dan de traditionele krijg je zelden…

5. Antwerpse handjes
Ze zijn misschien niet zo bekend als de wafels, maar ook Antwerpse handjes zijn een traditioneel streekproduct uit de gezellige shoppingstad. De geschiedenis van deze delicatesse is echter minder gezellig. Het verhaal gaat dat wanneer schippers vroeger weigerden tol te betalen, hun hand afgehakt werd en in de Schelde gegooid. Dat werd ook wel ‘handwerpen’ genoemd. De Antwerpse handjes zijn inmiddels beschermd en eigendom van de Unie. De echte zijn dus alleen bij een aantal speciaalzaken te krijgen in de stad! Een leuke zoektocht in Antwerpen.

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Op culinaire citytrip?