Word garnaalvisser voor een dag!

Word garnaalvisser voor een dag!

Het is een bijzondere traditie die je enkel terugvindt in Koksijde-Oostduinkerke: de garnaalvisserij te paard. Elke zomer kun je de garnaalvissers aan het werk zien, herkenbaar aan hun gele jekker die van ver in het oog springt. Altijd al afgevraagd hoe het voelt om op de rug van een edel dier de golven van de Noordzee te bedwingen op zoek naar garnalen? Dan is dit je kans! De badplaats lanceert een originele campagne, waarbij de winnaar gedurende één dag een echte garnaalvisser wordt.

Cultureel erfgoed

De unieke manier van garnaalvissen werd in 2013 uitgeroepen door UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De gemeente is trots op haar traditie en houdt deze dan ook in ere. Dit doet ze onder meer door het organiseren van deze wedstrijd. 

Hoe ziet een dag in het leven van een garnaalvisser er nu precies uit?

’s Morgens vertrek je van bij het huis van een garnaalvisser in een gele oliejas. Wanneer ook het paard er klaar voor is, vertrek je richting zee. Op het strand worden de netten aan het paard vastgemaakt en de manden op de rug bevestigd. Na het vissen keer je met manden vol verse garnalen terug naar het vissershuis waar je kunt genieten van een drankje en uiteraard jouw zelf gevangen garnalen. Verser vind je ze niet!

Wat moet je precies doen om kans te maken op een dagje garnaalvissen?

Maak een foto met een duidelijke link naar de garnaal of de garnaalvisserij. Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn bij de garnaalvissers te paard, een kind met een garnaalnetje, een foto van jezelf terwijl je garnaaltjes aan het klaarmaken bent, … De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang de link naar garnalen duidelijk te zien is. Verras met een creatieve foto!

Stuur de foto samen met je naam en voornaam naar zomeractie@koksijde.be. Dat kan vanaf nu tot 31 mei. Alle ingestuurde foto’s verschijnen van 1 tot 15 juni op de facebookpagina van Koksijde-Oostduinkerke. Wie de meeste likes verzamelt, mag zich een dag onderdompelen in de leefwereld van de garnaalvissers. Ook vrienden en familie zijn welkom om mee te genieten van deze unieke ervaring.

Meer info over de wedstrijd vind je hier. Benieuwd wanneer je de garnaalvissers aan het werk kunt zien? Klik dan hier.

(Door Joni De Waele)

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter