'Surf Tribe' door Stephan Vanfleteren

'Surf Tribe' door Stephan Vanfleteren

In opdracht van het Cultuurcentrum trok Stephan Vanfleteren 150 dagen lang de wereld rond om surfers te fotograferen. Het resultaat? Surf Tribe. Een verrassende collectie zwart-wit portretten.

De tentoonstelling telt een selectie gemaakt uit meer dan 2500 zwart-wit portretten. Surf Tribe gaat niet enkel over competitiesurfen. Ook jong talent, levende legendes, oude surf iconen,… komen aan bod. Vanfleteren fotografeerde surfers van 40 verschillende nationaliteiten op 70 surfspots.

Zwart-wit portretten
Geen blauwe zeeën, zilveren stranden of fluo surfkledij, maar zwart-wit portretten die voor een verrassend contrast zorgen met de kleurrijke surfwereld. Namen als Kelly Slater, Dave Kalama en Dean Vandewalle stonden voor de lens van Vanfleteren.

Het idee achter Surf Tribe is om de grenzen van de grote surfnaties en verdoken surfparadijzen te doorkruisen, op zoek naar mensen met respect voor de oceaan, die de zee beminnen en de golven verafgoden. De surfers op hun puurst, daar gaat het om.

Stephan Vanfleterens persoonlijk relaas
150 dagen lang de wereld rondtrekken. Dat doet wat met een mens. Volg Vanfleteren in een twaalfdelige reeks columns waarin hij vertelt over zijn talloze ontmoetingen met surflegendes en bijzondere persoonlijkheden. Vanfleteren trok naar de kusten van Hawaii, Frankrijk, Bali, Sri Lanka, Australië, Nieuw-Zeeland, Chocolate Islands en Californië om deze ‘surf familie’ samen te brengen. De columns staan vanaf 17 maart online op www.surftribe.be.

Boek
De collectie Surf Tribe werd gebundeld in een boek van 400 pagina’s. Het bevat honderden portretten. Het voorwoord werd verzorgd door Gerry Lopez, een levende surflegende die de bijnaam Mr. Pipeline kreeg. Je kunt het boek aankopen in het Cultuurcentrum Scharpoord.

De tentoonstelling is elke dag van 24 maart tot en met 27 mei 2018 tot 19 uur te bezoeken in het Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist.

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter