St. Patrick’s Day kleurt de wereld groen

St. Patrick’s Day kleurt de wereld groen

Op 17 maart staat de wereld in het teken van de Ierse nationale feestdag: St. Patrick’s Day. Niet enkel Ierland, maar ook de hele wereld licht dan op in Ierlands groene kleur.

Wereldwijde line-up
Op 17 maart vindt de ‘Tourism Ireland Global Greening’ plaats. Meer dan 300 iconische locaties en UNESCO Werelderfgoederen worden ‘s avonds verlicht om de Ierse feestdag te vieren. En dat met een indrukwekkende line-up!
Deze locaties staan voor het eerst in de groene spotlights: het Wawa Goose monument in Ontario, het Palais de l’Europe in Strasbourg, de Trafalgar Square fonteinen in Londen en het Pen monument in Hanoi. Eerdere deelnemers gaan ook weer groen. Zoals het Colosseum in Rome, de Sacré Coeur baseliek in Parijs, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de Niagara watervallen in Canada en de Empire State Building in New York.

Belgische Greening
Ook ons land viert mee. In België zullen maar liefst zeven sites zich in het groen hullen. De deelnemende locaties zijn de Grote Markt en Manneken Pis in Brussel, De Burg en het stadhuis van Brugge, het Belfort van Bergen en Lille Gate in Ieper. Ook het stadhuis van Dinant en het Keltische kruis van Fontenoy (Doornik) zullen groen kleuren.

Saint Patrick
Op St. Patrick’s Day wordt de gelijknamige beschermheilige van Ierland herdacht. Oorspronkelijk zijn de festiviteiten bedoeld om de heilige te eren en de komst van het Christendom te vieren. Tegenwoordig is St. Patrick’s Day een dag waarop de Ierse cultuur in het algemeen wordt gevierd. In Dublin en de rest van Ierland duren de festiviteiten zelfs meerdere dagen.
Ook enkele bekende koppen vieren mee. Zo is Star Wars acteur Mark Hamill eregast op het St. Patrick’s Festival in Dublin. De tweede eregast op het festival is Liam Cunningham. Hij vertolkt de rol van Ser Davos Seaworth in de hitserie Game of Thrones.

Ook zin om mee te vieren? Meer info over de Greening en de locaties vind je hier! Op de foto: het Groene Brugge!

 

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter