Alles over Fourchette

Alles over Fourchette

Op 9, 10 en 11 maart wordt de Eskimofabriek in Gent omgetoverd tot een culinair feest. Fourchette 2018 verwelkomt 11 chefs die deze drie dagen een menu samenstellen. Elke dag is er de keuze uit twee menu’s van vier vaste chefs en een gastchef. De menu’s verschillen van dag tot dag en de keuze ligt bij de bezoeker.

Tweede editie
Fourchette is eind 2016 ontstaan als idee van vier Gentse foodies met het doel een evenement te linken aan Vlaamse toprestaurants. Het viertal - Joost Arijs (patissier en chocolatier), Michael Vrijmoed (restaurant Vrijmoed**), Sam D’Huyvetter en Thomas Schmidt (horeca-ondernemers BLVD) - wil Gent culinair in de kijker zetten.
Het concept van Fourchette is een evenement waar 600 mensen kunnen genieten en een nieuwe culinaire beleving ervaren. ‘Dat was het idee, een mooie, culinaire beleving neerzetten waar mensen op hun gemak zijn en toch een restaurantgevoel scheppen’, aldus Joost Arijs.

Een gastronomische wandeling
Fourchette is een evenement dat iedereen wel kan smaken en dat zeker een belangrijke stap is in de culinaire verfijning van Vlaanderen. Michael Vrijmoed: ‘Ik denk dat de gastronomie echt leeft in België. We hebben een generatie die er voor gaat met een eigen identiteit en een mooie diversiteit. Iedere chef heeft zijn eigen stijl en doet zijn eigen ding. Daarom zijn we op zoek gegaan naar chefs die op hun eigen manier elk een meerwaarde hebben.’
De editie in 2018 duurt een extra dag waardoor 600 extra gasten kunnen meegenieten. Dat brengt het totaal op 1800 gasten op drie dagen. Het viertal brengt elf chefs zoals Peter Goossens (Hof Van Cleve***), Tim Boury (Boury**) en Bruno Timperman (Bistro Bruut) samen die elk een vijfgangenmenu klaarmaken. Een uitgelezen kans om de chefs van dichtbij aan het werk te zien.

Vlaams vakmanschap: genieten aan elke tafel en aan elke toog
Kristof Peeters, Puur Gent: ‘Eigenlijk is het dankzij onze jonge chefs die niet alleen culinair schitterende prestaties leveren maar ook vooral samenwerken dat onze gastronomische voetafdruk kan groeien. En dat merk je hier wel bij Fourchette’. Gent heeft de voorbije weken succes gehad bij de uitreikingen van de Gault & Millau en die van de Michelinsterren wat er voor zorgt dat eten en drinken de kern vormen van de toeristische aantrekkingskracht van onze steden.
Vlaanderen moet de ambitie hebben om vakmanschap te bieden op elke sport van de culinaire ladder. ‘We slagen erin om producten uit het buitenland te halen en die om te zetten naar betere dingen. De cacaobonen vanuit Ivoorkust importeren en die hier omzetten naar onze heerlijke Belgische chocolade. Wij zijn niet het land van de chocolade, wij zijn het land van de chocolatiers. Wij zijn niet het land van het bier, maar van de brouwers.’ 

Info en tickets: www.fourchette2018.be

(Door Marie De Brabander - foto (c) Pieter D'Hoop)

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter